Secretul unui "Nu" convingator
Simplul “Nu” spus copilului atunci cand cere ceva ce nu poate avea nu este suficient. Probabil ai ajuns deja la aceasta concluzie, la fel ca multi alti parinti. Copilul tau nu renunta usor atunci cand i se refuza ceva. La varsta aceasta are din ce in ce mai multe dorinte la care instinctul iti dicteaza sa spui nu.
Specialistii in psihologia copilului propun cateva metode care te pot ajuta, precum si cateva idei importante pe care este bine sa ti le amintesti cand te vezi nevoit sa spui nu:
Iti e greu sa spui nu copilului tau?
- Probabil ca da, mai ales daca pana la aceasta varsta nu a fost pus fata in fata cu un refuz. Multi parinti nu refuza cererile copiilor pentru ca asa evita situatii dificile. Este mai usor sa il lasi sa faca ce vrea, dar efectele pe termen lung ale acestei atitudini nu sunt de ignorat.
- Este de preferat ca fiul sau fiica ta sa invete ca nu pot obtine tot timpul ceea ce isi doresc si in momentul in care isi doresc. A intelege acest lucru face parte din procesul de maturizare si cu cat se intampla mai devreme, cu atat mai bine. Astfel, cand vor fi pusi in situatii mai dificile, vor sti sa faca fata refuzurilor si obstacolelor.
- Refuzul nu te va indeparta de copilul tau. Chiar daca momentan relatia voastra pare afectata de refuzul tau, pe termen lung va avea de castigat. Mai tarziu, va intelege motivele pentru care nu i-ai permis un anumit lucru.
- Ia in considerare si “Da”. Evita sa intri intr-un cerc al refuzurilor. Lasa-l pe copilul tau sa experimenteze lucruri noi, in masura in care stii si simti ca sunt benefice pentru el.
Tu cum spui nu copilului tau? Cat de usor este pentru tine sa refuzi? Cum reactioneaza copilul tau cand nu obtine ceea ce vrea? Suntem siguri ca ai multe de spus pe aceasta tema.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Intaririle pozitive sau cum folosim recompensele in educatia copiilor
Cand un comportament este imediat urmat de o recompensa, probabilitatea ca respectivul comportament sa se repete va creste.
-
Cand sa ignori comportamentul copilului
In unele situatii, a alege sa nu reactionezi emotional la comportamentele dificile sau neplacute ale copilului este cea mai buna alegere. Iata de ce.
-
Cum reactionezi cand copilul are comportamente neplacute in mod intentionat
O situatie dificila si aparent fara iesire pentru parinti: copilul are comportamente neplacute in mod intentionat si repetat, cu aparentul scop unic de a-i enerva sau atrage atentia parintilor.
Adauga tu primul comentariu: