characters characters

12/17 - Verbul
Grupa mijlocie    Limba si comunicare

26 noiembrie 2013   
1. Intampina dificutati in realizarea acordului gramatical intre verb si persoana care face actiunea, la timpul prezent. (Exemplu: in loc sa spuna Ei mananca., are tendinta de a prelua forma verbului de la singular si a o fololosi si la plural, formuland incorect: Ei mananc.)

A vorbi corect gramatical este o competenta ce se dezvolta prin multe experiente de comunicare, prin exersarea zilnica a folosirii limbajului, prin lectura, prin cunoastere. Nici chiar unii adulti nu ajung sa si-o dezvolte pe deplin. Copilul tau este abia la inceputul acestei calatorii de cunoastere a limbii materne.

Ce poti face ca parinte

  • In primul rand, trebuie sa-i oferi cat mai multe momente placute, de joc in care sa-l stimulezi sa comunice. El invata gramatica la aceasta varsta doar prin exersare orala, prin folosirea partilor de vorbire in comunicarea zilnica.
  • Citindu-i povesti si poezii, oferi copilului tau exemple concrete de folosire a verbelor pentru a exprima diverse fapte si actiuni petrecute, care se petrec sau se vor petrece. Toate aceste momente sunt pentru copilul tau experiente valoroase de invatare a limbii romane, in forma sa gramaticala completa si corecta.
  • De cate ori intalneste un cuvant nou ce exprima o actiune si este curios in a-i cunoaste semnificatia (Exemplu: te intreaba: Ce inseamna „testeaza”?), dupa ce ii explici sensul verbului, roaga-l sa-l foloseasca si el in propozitie. 

2. Utilizeaza preponderent forma populara de viitor („o sa plec”) in locul formei literare („voi pleca”).

Forma de conjunctiv („sa plec”), folosita in formularea populara a timpului viitor („o sa plec”) este mai usor de folosit de catre copil. Modul in care se exprima adultii din jurul sau poate conduce la asimilarea unor „tipare” de exprimare. Desi nu este gresit sa utilizeze aceasta forma populara de viitor, este mai bine sa invete de la aceasta varsta „tiparul” corect si curat, al limbii literare.

Ce poti face ca parinte

  • Pentru ca la aceasta varsta copilul invata prin imitatie, este indicat sa valorifici orice ocazie de a-i furniza modele pozitive in acest sens. Incearca sa folosesti, in mod curent, forma literara de viitor: „voi pleca” in loc de „o sa plec”.
  • Cand observi ca prefera forma populara de viitor, reformuleaza propozitia in limbaj literar, cu tact si eleganta, fara a-i aduce critici. Va simti ca suna mai ”„elegant” si cu timpul, te va imita si va dori sa vorbeasca asa.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu