Utilitatea jocului:
Folosirea numeralului ordinal (primul/prima, al doilea/a doua, ultimul/ultima).
Materiale folosite:
3 jucarii de plus/miniaturi, piese de construit, pernute, farfurioare, cescute, vesela de jucarie.
Desfasurarea jocului:
- Parintele ii propune copilului sa construiasca impreuna o casuta pentru 3 prieteni (3 jucarii de plus sau miniaturi preferate de copil).
- Din cuburi se construiesc 3 camere, asezate in sir. In fiecare camera va locui un prieten, copilul alege camera fiecarei jucarii, iar parintele reformuleaza folosind numeralul ordinal (Exemplu: ”In prima camera sta Soricel, in a doua camera sta Pingu, iar in ultima camera sta Maimu-maimutica”.)
- Copilul este incurajat sa foloseasca si el numeralele ordinale prin intrebari precum: Unde sta Maimu? In a cata camera sta Soricel? Cine sta in a doua camera?
- Momentul asezarii la masa a celor 3 prieteni poate fi un alt prilej de folosire a numeralului ordinal.
- Parintele asaza pe covor 3 pernute si ii cere copilului ajutorul la repartizarea locurilor la masa, spunand: ”Asezam 3 scaune pentru cei 3 prieteni: 1, 2, 3. Pe primul scaun sta....? Cine sta pe al doilea scaun? Iar pe ultimul scaun va sta...”). La fel, se impart celor trei prieteni farfuriutele de jucarie.
- Toate actiunile in casuta celor 3 prieteni se fac intr-o anumita ordine, iar numirea acestor actiuni este intotdeauna un bun prilej de folosire a numeralelor ordinale.
Acest joc se poate desfasura in orice camera din casa.
Adauga tu primul comentariu: