characters characters

11/15 - Numeralul ordinal
Grupa mica    Matematica

12 noiembrie 2013   
1. Spune cu dificultaate care sunt primul si ultimul obiect dintr-un sir, uneori incepand ”citirea” sirului de la dreapta la stanga. (Exemplu: cand trebuie sa spuna care este prima floare dintr-un sir de 3 flori: una galbena, una rosie, una roz, o artata pe ultima, pe cea roz, deoarece considera ca sirul incepe de la dreapta, cu floarea roz).
Deoarece nu se orienteaza in spatiul paginii, de la stanga la dreapta si de sus in jos, copilul tau poate intampina asemenea dificultati. Facand diverse activitati cu hartia si creionul, urmarind cum parintele citeste textul pe pagina cartii sau cum scrie pe foaia de hartie, copilul va invata sa sa se orienteze de la stanga spre dreapta. Obisnuindu-se cu acest lucru, va sti din ce parte incepe sirul si care este primul obiect din sir.

Ce poti face ca parinte

 • Cand va jucati in camera sau in bucatarie, exersand folosirea numeralului ordinal (primul, al doilea, ultimul), arata-i intotdeauna de unde incepe sirul, spunand ordinea obiectelor (primul, al doilea, ultimul).
 • Asaza pe masa trei jucarii/fructe/carti si, inca de la inceput, spune ordinea obiectelor (Exemplu: ”Primul pe care il pun pe masa este marul, a doua este portocala, ultima in sir este banana.”), dupa care il poti ruga sa-ti spuna sau sa-ti arate care este primul/ultimul fruct din sir).

2. Face greseli de exprimare atunci cand spune ordinea: primul/prima, ultimul/ultima (Exemplu: cand se joaca cu alti copii formand sirul spune: ”Maria este ultimul”; dintr-un sir de fructe: un mar, o banana si o portocala, spune ca marul este prima). Este normal ca la aceasta varsta copilul tau sa aiba un vocabular mai redus, iar numeralele ordinale: primul/prima, ultimul/ultima nu facinca parte din ”bagajul” de cuvinte pe care le foloseste in mod obisnuit. Aceste cuvinte vor fi folosite in exprimarile lui curente, ca urmare a utilizarii lor in diferite situatii folosind obiectele.

Ce poti face ca parinte

 • Foloseste orice situatie potrivita pentru a sublinia in treacat si numeralul ordinal (Exemplu: prin accentuarea lui: Cine se aseaza primul la masa? Cine face primul dus? Tati a ajuns ultimul acasa; sau prin repetarea numeralului ordinal: Prima data am sa servesc un fursec. A doua oara cred ca aleg placinta.). Atinge lucrul la care faci referire de cate ori e posibil.
 • Arata-i copilului un sir de 3 obiecte, spune-i ordinea obiectelor. Atinge obiectul la care te referi atunci cand spui ordinea (Exemplu: cand alege un tricou, pe care vrea sa-l imbrace, spune ordinea celor trei atunci cand le pui pe pat si cere-i copilului spuna: ”ultimul/primul tricou” in loc de „tricoul roz ”).
 • Repovestiti pe baza imaginilor ”Capra cu trei iezi”; ”Cei trei purcelusi”, ”Iedul cu trei capre”, ”Ridichea uriasa” si exersati numeralul ordinal.   

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu