characters characters

4/13 - Inmultirea numerelor naturale mai mici decat 100
Clasa a III-a    Matematica

21 noiembrie 2013   
1. Memoreaza greu tabla inmultirii.

Ce poti face ca parinte

 • Vei folosi regula “pas cu pas”:
  Pentru a invata inmultirea cu 2 incepeti cu memorarea primelor doua operatii, pe care le si concretizati prin grupe de cate 2 betisoare, deoarece copilul memoreaza mai usor daca isi reprezinta obiectele:
  2 x 1 = 2
  2 x 2 = 4
  Repeta cu copilul de atatea ori cat este necesar. Asigura-te ca le-a memorat temeinic si numai dupa aceea mai introduci inca o inmultire:
  2 x 3 = 6
  Copilul mai adauga o grupa de 2 betisoare, apoi le numara:
  2, 4, 6.
  Repetati primele trei inmultiri (de mai sus) si treceti mai departe cand copilul le-a memorat perfect.
  E momentul sa introduci urmatoarea inmultire:2 x 4 = 8.
  Se procedeaza ca mai sus pana cand copilul memoreaza tabla inmultirii cu 2. Nu uita de betisoare!Aplica regula “pas cu pas” si la inmultirea cu 3, 4, 5..... 10.

2. Memoreaza greu inmultirile cu unul dintre factorii 6, 7, 8, 9.

Ce poti face ca parinte

 • Pentru exersare, incepe cu inmultirile usoare, cu unul dintre factorii 2, 3, 4, 5. Foloseste inmultirile mai usoare, deja invatate.
  Exemplu: 6 x 8 =  ?
  Il descompui pe 6 in 2+2+2 si inmultesti cu 8 pe fiecare, apoi aduni rezultatele : 2x8+2x8+2x8= 16+16+16=48
 • Ti-ai propus sa faci 9 borcane cu compot de caise. Chiar le pregatesti si il pui pe copil sa-ti spuna cate caise trebuie sa cumparati de la piata daca intr-un borcan intra 7 caise. Poate socoti prin adunare repetata sau ii arati sa grupeze borcanele cate doua: 2 x 7 =14. Face 4 grupuri de cate 14, adica 14+14+14+14= 56 la care adauga 7 pentru borcanul ramas.

3. Copilul nu cunoaste/nu foloseste corect dublu, triplu.

Ce poti face ca parinte

 • Arata-i parti ale propriului corp: are 2 picioare, deci dublul unuia singur, are 2 ochi, deci dublul unuia. Dublu inseamna inmultit cu 2.
 • Cere-i sa-ti aduca o rosie, apoi sa-ti aduca 3. A doua oara ti-a adus de trei ori mai multe rosii decat prima data, adica triplu. Triplu inseamna inmultit cu 3.

4. Rezolva greu/nu rezolva o probleme de tipul: In dulap sunt 3 pachete cu cate 2 napolitane si 2 pachete cu cate 4 biscuiti. Cate dulciuri sunt in dulap?

Ce poti face ca parinte

 • Ajuta-l sa inteleaga lucrand direct cu obiectele. Ai pe masa 3 pachete cu cate 2 napolitane si 2 pachete cu cate 4 biscuiti. Pune-l sa aleaga ce va lua la scoala a doua zi. Daca vrea napolitane, atunci va manca de 3 ori cate 2, adica 6. Daca prefera biscuitii, va manca de 2 ori cate 4, adica 8

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu