characters characters

6/13 - Iarna
Clasa a III-a    Romana

08 ianuarie 2014   
Copilul intampina dificultati la povestirea in scris a unui fragment: foloseste cuvinte de tipul se duse, merse, zise in loc de s-a dus, a mers, a zis.
sau
In povestire amesteca propozitiile construite de el cu propozitii din text.
Exemplu:
Batranica a intrebat-o daca se duce la bunica. Lizuca a privit-o uimita. A zambit si a spus ca mata esti Sfanta Miercuri.
Corect formulat:
A zambit si a spus ca o recunoaste. Ea este Sfanta Miercuri.

Copilul trebuie sa povesteasca despre faptele savarsite de alte persoane, el este povestitorul, nu cel care traieste faptele.


Ce poti face ca parinte

  • Discuta cu copilul despre evenimente intamplate in familie cu ceva timp in urma.
    Exemplu:
    Ti-aduci aminte ce s-a intamplat cand ai fost la aniversarea Anei? Tu ai luat o prajitura si ti-a alunecat din farfurie. Ana a venit la tine. Ti-a spus ca nu e nimic grav. Nu s-a suparat deloc.
    Spune-i ca toate aceste fapte s-au petrecut mai demult si tu ai povestit despre ce i s-a intamplat la petrecerea care a fost demult (copilul nu stie despre timpul trecut al verbelor).
  • Cere-i si lui sa-ti povesteasca ce a facut la scoala. Va spune despre colegi, doamna invatatoare sau despre alte persoane cu care a venit in contact. El povesteste despre ei. Cand aminteste si ceva despre el, formuleaza astfel: Eu am raspuns bine la intrebare, nu zice Eu raspund la intrebare. Deci, el este acum povestitorul iar faptele s-au petrecut mai demult. E de preferat sa se evite formularile se duse, merse, zise.
  • Atentie la dezacorduri. Trebuie ajutat sa formuleze corect, adica sa potriveasca in numar persoana (persoanele) cu actiunea pe care o face (o fac).
    Exemplu:
    Colegii mei a mers la spectacol, in loc de Colegii mei au mers la spectacol.
  • Pentru povestirea in scris a unui fragment e necesara povestirea orala a acestuia. Ofera-i un model de povestire. Propozitiile sa fie clar formulate cu propriile cuvinte; nu incepe propozitia cu si; respecta continutul fragmentului; tu esti povestitorul deci povestesti despre altii, ca si cum stai deoparte si vezi ce se intampla. Sa povesteasca si el.
  • Ajuta-l sa formuleze corect si clar.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu