characters characters

9/13 - Elemente intuitive de geometrie
Clasa a III-a    Matematica

21 noiembrie 2013   
1. Confunda dreptunghiul cu triunghiul.

Ce poti face ca parinte

 • Insista pe denumirea triunghiului silabisind: tri-unghi (pronunta rar, accentuand prima silaba). Spune copilului ca denumirea sa provine de la faptul ca are trei unghiuri si trei laturi.
  Dintr-o sarma maleabila pune-l sa construiasca un triunghi, apoi sa-i numere laturile si unghiurile. Imediat il rogi sa construiasca si un dreptunghi. Observati-l, numarand impreuna laturile si unghiurile.

2. Copilul intampina dificultati la recunoasterea poligoanelor (poligonul este linia franta inchisa)

Ce poti face ca parinte

 • Ia o coala de hartie pe care sunt desenate figuri geometrice (patrat, triunghi, dreptunghi, cerc, oval, alte poligoane, alte linii curbe inchise) si o foarfeca. Pune-l sa decupeze figurile geometrice si sa le sorteze in doua categorii: poligoane si figuri care nu sunt poligoane. Decupeaza si alte figuri cu mai multe laturi (5, 6, 7). Pe o alta coala, cere-i copilului sa le contureze. Spune-i ca a obtinut o linie franta inchisa (formata din bucati sau segmente de linie dreapta), adica un poligon cu 5 laturi, cu 6 laturi etc. Dintre primele decupaje ia formele plane formate din linii drepte si linii curbe. Compara-le. Copilul va putea spune usor diferentele. O figura geometrica cu cel putin o linie curba nu e poligon.

3. Nu stie ce este axa de simetrie.

Ce poti face ca parinte

 • Arata-i corpul tau. Leaga de o sfoara (cat tine de lunga) o greutate care sa o tina intinsa. Fixeaza cu mana sfoara la nivelul fruntii. Copilul trebuie sa spuna ce vede in partea stanga si in partea dreapta a sforii. Asadar, axa de simetrie (sfoara) imparte un corp, un desen in doua parti identice.
 • Asaza-te putin lateral si lipit de o oglinda. Deseneaza-ti o alunita pe obraz. Copilul vede 2 capete despartite de marginea oglinzii (axa), iar alunita este si pe obrazul celalalt.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu