Sapte recomandari pentru petrecerea timpului in aer liber
Stiai ca acei copii care petrec mai mult timp in casa si in spatii inchise sunt mai predispusi la diverse tulburari? Un studiu realizat de Natural England, un grup de cercetatori din Marea Britanie sustin ca, spatiile deschise, precum gradinile sau parcurile au un rol terapeutic foarte bun, ajuta la imbunatatirea concentrarii si la scaderea nivelului de stres.
1. Propune-le celorlalti parinti de la gradinita sa organizati un cros in fiecare sambata sau duminica impreuna cu copiii. Va fi o activitate in grup, in care interactiunea si comunicarea se vor afla la cote maxime.
2. De fiecare cand iese de la scoala, copilul tau poate fi dus in parcul din apropierea blocului. Daca nu exista un spatiu amenajat pentru miscare si distractie puteti sa mai ramaneti inca 20 de minute in curtea scolii pentru a va bucura de tobogane, leagane sau labirinte.
3. Faceti un obicei din a iesi in fiecare seara in jurul blocului sau a casei pentru a va juca sau a practica un joc impreuna.
4. La fiecare sfarsit de saptamana poti organiza o iesire la iarba verde mai ales daca aveti parte de vreme frumoasa.
5. Cere-i sa te ajute si la diverse activitati pe care le faci afara, in jurul casei. Spre exemplu, poti sa-i ceri sa intinda impreuna cu tine hainele la uscat, sa planteze o floare in gradina sau in fata blocului, sa plimbati catelul ori sa curatati petalele florilor de pe jos.
6. Realizarea unor ateliere tematice in natura la care sa participe atat parintii, cat si copiii din vecini, copiii prietenilor de familie sau cei de la gradinita reprezinta o alta modalitate placuta de a petrece timpul in aer liber.
7. Inventarea unor competitii in aer liber care sa aiba ca si principal scop miscarea.
De ce jocul in aer liber este un adevarat remediu pentru cei mici si nu numai? Iata avantajele de care se vor bucura cei mici daca vei incuraja petrecerea timpului in aer liber:
- Interactiunea cu mediul ii ajuta sa-si formeze o relatie speciala cu natura
- Mediul verde ii detensioneaza si scade probabilitatea de aparitie a conflictelor si certurilor cu cei din jur
- Relaxarea este asigurata prin miscarea in aer liber sau joaca in spatiile special amenajate
- Miscarea in aer liber asigura intarirea muschilor, dar permite si o mai buna coordonare si orientare in spatiu
- Cunostintele copiilor se imbunatatesc si devin mult mai variate
- Au ocazia de a experimenta si explora lumea inconjuratoare
- Dezvoltarea motorie este asigurata precum si educarea pentru simtul estetic
- Interactiunile sociale sunt mai crescute si favorizate
Noi am deschis subiectul miscarilor in aer liber si am prezentat o serie de beneficii, precum si sugestii pentru schimbarea mediului de joaca al copilului, dintr-unul inchis in altul sub razele soarelui. Tu ce alte sugestii ai mai avea?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 feluri in care poti avea un An Nou mai activ
Unul din regretele cele mai frecvente ale parintilor este ca nu isi mai acorda suficient timp pentru miscare.
-
Cum adopti un stil de viata sanatos in familie
In familie, copiii au ocazia sa isi formeze pentru prima data atitudini si convingeri despre alimentatie, miscare fizica, grija de sine, somn si alte alegeri care defines stilul de viata.
-
7 obiceiuri care contribuie la sanatatea psihica a copiilor
Bazele echilibrului emotional si ale sanatatii psihice se construiesc in copilarie, atat in cadrul relatiilor dintre parinte si copil, cat cu ajutorul obiceiurilor care se formeaza in aceasta perioada.
Comentează:
Orice activitate extrascolara este binevenita.
La Multi Ani tuturor!