characters characters

Ritualurile familiei mele

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 februarie 2010    |   7995 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

In fiecare familie se formeaza de-a lungul timpului anumite obiceiuri. Exista cateva reguli nescrise pe care toti membrii familiei le respecta cu anumite ocazii? Atunci cand e ziua de nastere a vreunuia dintre voi obisnuiti sa faceti acelasi lucru de fiecare data?

 

Daca raspunsul la intrebarile de mai sus este da, atunci ar fi momentul potrivit sa vorbim despre ritualurile familiei tale. Ritualurile sunt niste practici care au loc in fiecare familie. Sunt diferite pentru ca vorbim de oameni diferiti care le compun, precum si structuri diferite de familie. In timp ce ritualul vecinilor tai este ca atunci cand se asaza la masa, tatal sa spuna rugaciunea, la vecinii de peste drum acest ritual s-ar putea sa nu existe.

 

Rolul ritualurilor este de a pastra familia unita, de a oferi un sentiment de stabilitate si apartenenta. Daca in familia ta nu exista inca un ritual bine definit, poate ar fi bine sa te gandesti sa adopti unul. Ritualurile nu trebuie sa fie ceva foarte complicat, extravagant sau care sa-ti ocupe mult timp. Ele pot fi acte simple care sa-i implice pe toti membrii familiei.

 

De exemplu:
- Luati masa  impreuna macar o data pe zi;
- Mergeti in fiecare seara la alergat in jurul casei/ blocului;
- Transformati dupa-amiaza de duminica intr-una de joc. Practicati tot felul de jocuri pe echipa, jucati carti, sah, monopoly etc.
- Mergeti impreuna la cumparaturi;
- Inainte de culcare, cititi-i o poveste copilului;
- Petreceti vacantele impreuna;
- Gatiti impreuna cel putin o data pe saptamana.

 

Cum poti sa creezi un ritual in familia ta?
1. Alege o zi din saptamana in care toti membrii familiei sa aiba suficient timp liber.
2. Asigura-te ca toti membrii familiei sunt de acord.
3. Trateaz-o ca pe ceva special.
4. Nu lasa nimic sa ii modifice cursul pe care i l-ati stabilit de la inceput.
5. Ai grija ca fiecare membru al familiei sa aiba un rol pe care sa fie nevoit sa-l indeplineasca de fiecare data. Numai asa vor simti ca ritualul apartine tuturor.
6. Nu face din acest lucru o obligatie pentru niciunul dintre membrii familiei.
7. Intelege ca refuzul copiilor tai de a mai persista intr-un ritual se poate datora si faptului ca au crescut, iar ritualul nu le mai satisface nevoile. Nu te descuraja. Inventeaza altul.

 

Tu ce ritualuri ai avut in familie atunci cand erai copil? Ai incercat sa implementezi aceleasi ritualuri si in familia ta? Asteptam sa ne raspunzi.

 

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe