characters characters

Relatia parinte-copil adult - cum o poti imbunatati

08 noiembrie 2024    |   112 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

relatia parinte-copil adult
Simti ca sfaturile tale nu mai sunt binevenite? Ai impresia ca orice spui e perceput ca un atac din partea copilului tau adult? A inceput sa te evite si nu te mai cauta atat de des? Aceste lucruri se intampla adesea in interactiunile dintre parinti si copiii lor adulti. Deseori, aceasta situatie apare ca urmare a unor probleme vechi din relatia parinte-copil nediscutate si nerezolvate. Alteori, copiii audlti pastreaza distanta fata de parinti pentru ca simt ca alegerile lor nu sunt respectate sau acceptate de catre parinti.

Citeste si:


De ce se distanteaza emotional fratii la maturitate


De ce aleg copiii sa se distanteze de parinti la maturitate


Relatia parinte-copil la maturitate presupune, ca in fiecare etapa de varsta a copilului, schimbari si adaptari specifice, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Principala schimbare, care ar fi trebuit sa aiba loc treptat, pe masura ce copilul creste, este acceptarea completa a independentei si autonomiei copilului. Cu alte cuvinte, parintele recunoaste abilitatea si dreptul copilului adult de a face alegeri si de a gestiona consecintele acestuia, iar copilul adult isi asuma responsabilitatea pentru alegerile si drumul sau in viata. Acest lucru nu inseamna a abandona copilul atunci cand are nevoie de ajutor, ci a respecta autonomia acestuia si a avea incredere in abilitatile sale de a repara eventuale greseli.

Respectul trebuie cultivat si trebuie oferit atat de parinte, cat si de copil. Iata cateva strategii despre cum sa imbunatatesti relatia cu copilul tau:

Asculta inainte de a tine prelegeri, de a comenta sau de a da sfaturi. E un obicei al parintilor deja format, acela de a sari rapid cu o solutie, insa cand sfatul vine nesolicitat, poate fi perceput ca o modalitate agresiva de a-l controla pe copil. Pe de alta parte, daca asculti, iti vei arata interlocutorului ca pretuiesti gandurile si experientele sale.

Stabileste reguli cu compasiune si renunta la a pretinde comportamente sau atitudini. Copiii adulti mereu fac un pas in spate daca simt ca autonomia lor este amenintata, insa sunt dispusi sa respecte regulile daca le percep ca fiind intelegeri reciproce si nu impuse.

Modeleaza comportamentul la care te astepti. Actiunile spun mai mult decat cuvintele.
Daca vrei ca propriul copil sa iti ofere respect, ofera-i la randul tau respect in interactiunile voastre. Acest lucru nu inseamna sa fii foarte permisiv, ci sa iti asumi responsabilitatea pentru greselile tale si sa ii respecti alegerile, autonomia si independenta.

Respectul mutual trebuie cultivat si poti face asta atata timp cat inveti sa asculti, sa oferi sfaturi doar daca ti se solicita, stabilind reguli cu compasiune si care sa promoveze independenta si modeland comportamentele pe care iti doresti sa le primesti din partea copilului tau. Toate aceste strategii iti vor fi de mare folos in imbunatatirea relatiei cu copilul tau adult.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe