characters characters

Reguli pentru vacanta de vara

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 august 2012    |   5319 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Vacanta ar trebui sa insemne libertate si bucurie: copilul tau are acum timp sa faca toate lucrurile pe care dorea sa le faca in timpul anului scolar si nu reusea. Stii bine ca libertatea totala devina haos, mai ales cand e vorba de copii, asa ca iti vor prinde bine cateva reguli pe care le poti stabili pe perioada vacantei. Iata cateva reguli care credem noi ca iti vor fi de ajutor pentru a supravietui vacantei fara conflicte cu copilul tau.

Ce reguli ar fi bine sa aplici pe timp de vara?

1. “Strange dupa tine si prietenii tai.” Pentru ca e vacanta, vizitele amicilor sunt mai frecvente, iar daca nu stabilesti dinainte ca ordinea in urma vizitelor prietenilor revine in sarcina copilului, vei avea surpriza de a fi nevoit sa te ocupi tu de asta.

2. “Ce este al meu nu este si al tau.” Da, trebuie sa ii invatam pe copii inca de mici sa imparta lucrurile unii cu ceilalti, dar ce te faci cand copilul tau invadeaza in permanenta spatiul celorlalte persoane din casa? Nu este deloc o situatie usor de suportat. Asadar, ce e al tau e bine sa fie al tau, iar ce e al meu, e al meu. Desigur ca obiectele se pot imparti si imprumuta din cand in cand, insa e de preferat sa nu se ia fara a cere permisiunea.

3. “Mai intai sarcinile casnice, apoi joaca.” Sarcinile casnice continua sa existe, chiar daca voi v-ati luat vacanta. Hainele trebuie impaturite in continuare, curatenia trebuie facuta, vasele nu au intrat in concediu, asa ca trebuie spalate, aranjate etc. Aminteste-i copilului ca poate sa faca ce doreste in timpul sau liber, insa e important sa prioritizeze: sarcini casnice finalizate, apoi distractia.

4. “Banii nu cresc in copaci.” Asta inseamna ca nu toate dorintele copilului vor putea fi indeplinite pe timp de vacanta. Bugetul familiei este acelasi, nu s-a marit doar pentru ca va aflati in concediu sau in vacanta, insa dorintele copilului s-ar putea sa se inmulteasca pe perioada vacantei, pentru ca are mai mult timp liber. Asadar, este bine sa il incurajezi pe copil sa isi gestioneze in continuare cu grija banii de buzunar.

5.  “Daca imi spui ca te plictisesti, am sa-ti gasesc eu ceva de facut si s-ar putea sa nu iti placa
”.  Aceasta regula are rolul de a-l incuraja pe copil sa devina independent, sa descopere ce ii place sa faca si sa aiba initiativa.  Asigura-te ca are optiuni de petrecere a timpului liber in modalitati diverse (sport, lectura, desen, iesiri in oras cu prietenii etc.) si aminteste-i ca intotdeauna exista o solutie impotriva plictiselii, dar ca solutia gasita de el insusi s-ar putea sa ii placa mai mult decat solutia recomandata de tine.

Ca de obicei, este recomandabil sa discuti regulile cu copilul tau inainte de a adopta, pentru ca are dreptul sa isi spuna parerea referitor la ele si pentru ca vei avea mai multe sanse sa fie respectate daca este implicat in acest proces
.
 
In concluzie, desi vacanta presupune multa libertate si noi oprtunitati, regulile sunt sfinte! Prea multa libertate ar putea genera haos si timpul nu ar mai fi fructificat in favoarea dezvoltarii copilului tau. Si nici tu nu ai fi prea incantat de situatiile pe care ar trebui sa le manageriezi.

Tu ai stabilit regulile pentru vacanta de vara? Care sunt ele?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe