characters characters

Regretele parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 martie 2019    |   1751 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

regretele parintilor
Cand devenim parinti, regretele, ca toate emotiile noastre, dobandesc noi dimensiuni si valente. Greselile si dificultatile pe care le traim in relatia cu copilul dau nastere in mod natural la regret, vinovatie sau rusine, care pot fi coplesitoare atunci cand nu sunt gestionate adecvat. Iata care sunt cele mai mari regrete ale parintilor:

Citeste si:

Forta motivationala a regretelor

Cele mai frecvente regrete la sfarsitul vietii


Regretele frecvente ale parintilor


Nu au profitat indeajuns de timpul cu copilul.
Inca din primele zile de viata ale copilului, acesta are nevoie permanenta de contact cu un adult, adesea acesta fiind parintele. Adevarul este insa ca, parintii trebuie sa invete si ei sa comunice diferit cu copilul, pe masura ce acesta creste, pentru ca relatia cu acesta sa nu se raceasca. Din pacate, nu putem intoarce timpul inapoi. Nu trebuie sa fii prezent fizic intotdeauna cu copilul, insa este important sa fii psihic alaturi. Bucura-te de timpul putin, pe care il aveti pentru a va bucura unii de ceilalti.

Prea putine imbratisari intre copil-parinte. Studiile arata importanta imbratisarilor atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea psihica. Uneori, parintii nu isi imbratiseaza prea des copiii de teama de a nu-i rasfata sau pentru ca a-ti exprima emotiile este un semn de slabiciune. In timp, copilul va creste si nu te va lasa el sa il imbratisezi. Savureaza aceste momente atata timp cat inca mai poti.

Prea putin timp pentru jocuri creative. Nimeni nu spune ca jocurile creative cu copilul tau, il vor ajuta sa devina un artist sau un muzician. Insa sunt sanse mari ca acestea sa te ajute sa descoperi aptitudinile si talentele sale. Daca iti implici copilul in diferite tipuri de activitati, poti descoperi care ii sunt interesele si astfel, poti lucra impreuna cu el la a-i dezvolta si intari aceste abilitati. Mai apoi, orice tip de activitate, de exemplu cititul cu voce tare impreuna cu copilul sau jocurile de rol, pot sa il ajute sa isi dezvolte inteligenta, imaginatia si sa isi extinda vocabularul. In plus, conexiunea cu copilul tau va fi mai puternica, iar acest singur motiv poate sta la baza dorintei tale de a-ti petrece mai mult timp, jucandu-te cu copilul tau.

Strictete exagerata. Atragerea atentiei din cand in cand nu e deloc un lucru iesit din comun pentru parinti si copii, insa cand reprosurile sunt tot mai frecvente, acestea nu fac decat sa aduca probleme de comportament la cei mici. Efectul reprosurilor si pedepselor este exact invers decat cel asteptat.

Au ignorat parerile copilului. Nu de putine ori, parintii folosesc fraza ”esti prea mic pentru a decide” sau ”adultii stiu mai bine”. Aceste vorbe sunt jigniri aduse copilului care nu deranjeaza atat de mult in prima instanta, insa ele vor contribui in a-l face pe copil sa se simta nesigur pe el si neglijat. ”Permite-i copilului sa aleaga daca doreste sau nu sa isi exprime parerea. E mai bine sa discuti despre ce anume isi doreste si sa ii explici lucrurile, in loc sa il ignori si sa il limitezi”.

Nu au pus accentul pe fericire. Stresul si programul incarcat de zi cu zi ii pot face pe parinti sa uite sa se bucure de momentele frumoase pe care le-ar putea trai impreuna cu copilul. De exemplu, incercand sa il protejeze excesiv pe copil, parintii pot diminua farmecul unei plimbari prin parc sau al unei excursii in natura. Este bine sa acorzi atentie lucrurilor care trezesc entuziasmul copilului.

Sfaturile altora au contat prea mult. In special mamele tinere, care se ingrijoreaza usor, pot sa caute si sa accepte usor toate sfaturile primite. Nu toate sfaturile primite sunt si benefice, asa ca este important pentru parinti sa le aleaga doar pe cele potrivite familiei lor.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe