characters characters

Pregatirea pentru adoptie

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 decembrie 2016    |   3225 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

pregatirea pentru adoptie
„Adoptia este un angajament pe viata fata de o alta persoana”, spune psihologul Laura Lamminen. „Atunci cand luati in considerare ideea unei adoptii, trebuie sa va ganditi nu doar la experientele pozitive, ci si la provocarile ce pot aparea in timp.”, adauga aceasta.


In Romania, legea adoptiei a fost modificata pentru ca procesul sa fie mai simplificat, dar cu toate acestea, adoptia este un proces de durata, pentru a fi luate toate masurile care vizeaza interesul si siguranta copilului.

Conform statisticilor Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, in Romania, in iunie 2016, existau 3250 copii adoptabili si doar 1881 familii cu atestate pentru adoptie. Mai multe detalii legale referitoare la procesul adoptiei poti afla de aici.

Daca iei in considerare optiunea de a deveni parinte adoptiv, in afara de pregatirea privind toate etapele legale ale adoptiei, mai ai nevoie si de pregatirea psihologica pentru acest pas, deoarece dificultatile sunt inevitabile, dar nu de nedepasit :).

Lamminen recomanda inaintea luarii deciziei de a adopta un copil, analizarea in amananut a catorva chestiuni:

Adoptia este un proces care trebuie luat incet. „Parintii ar trebui sa se gandeasca la cum anume le va schimba viata aparitia unui copil. Ar trebui sa se intrebe: de ce anume vreau sa adopt? Ce impact va avea adoptia unui copil in familia mea? Caminul meu este stabil financiar si emotional pentru a putea permite unui copil sa apara?”, sustine psihologul.

Daca vrei sa adopti nu trebuie sa fii neaparat casatorit. In Romania, adoptia este disponibila si pentru persoanele singure, si pentru persoanele casatorite, care obtin atestatul de persoana apta pentru a adopta. La fel si regulile de adoptie se modifica, tot mai multi copii fiind plasati in familii in care exista parinti singuri, parinti de acelasi sex (in alte tari) sau parinti mai in varsta.

Adoptia nu costa exagerat. Desi in alte tari costurile unei adoptii pot fi mari, in cele mai multe cazuri, adoptia unui copil nu costa foarte mult. Statul sprijina in unele tari familia nou formata si ofera ajutor financiar pana la stabilizarea noii structuri.

Nu salvezi un copil daca il adopti. Specialistii sustin ca e important ca oamenii sa faca diferenta dintre a adopta un copil si credinta salvarii lui de la o viata mai putin fericita. „Totul tine de gratitudine. Fiecare parinte face o multime de lucruri pentru copilul sau, indiferent daca e sau nu adoptat. Nu ar trebui insa niciodata sa reprosezi copilului sau sa pretinzi mai mult de la el mergand pe ideea ca doar l-am salvat.”, spun specialistii.

Atunci cand adopti ai nevoie de foarte multa rabdare si perseverenta. „Procesul adoptiei este indelungat si complicat si poate depinde de o multime de factori. E nevoie de timp si sprijin emotional si psihic. Trebuie sa ai incredere ca la un moment dat, toate lucrurile se vor aseza asa pe fagasul lor normal”, sustine Juli Fraga, psiholog.

Consilierea de dinaintea adoptiei poate face ca lucrurile sa fie mai usoare. Consilierea poate ajuta intreaga familie sa se adapteze mai usor la noua viata care ii asteapta, pregatindu-i si pentru posibile situatii si probleme ce le-ar putea intampina. Cu cat esti mai constient de ceea ce se poate intampla si de modul in care se va schimba viata, cu atat vei fi mai pregatit din punct de vedere emotional sa devii parintele viitorului tau copil.

Parintii care au ales adoptia la un moment dat in viata lor recomanda celor care se gandesc la acest lucru sa se gandeasca la urmatoarele:

Iti cunosti propriile limite? Stii ce ai de oferit unui copil care nu e al tau?

Poti sa iubesti un copil care nu este al tau, ci al altuia? Faci fata situatiei in care copilul adoptat poate nu te va iubi la fel de mult precum iti doresti?

Nu te astepta sa faci schimbari drastice in viata copilului adoptat, mai ales daca acesta este maricel. El are nevoie de timp pentru a se adapta si a accepta schimbarile pe care i le propui. Cu cat permiti copilului sa pastreze obiceiuri sau obiecte care ii sunt familiare, cu atat va fi mai usor adaptarea lui la noua familie. Asadar, este recomandat ca schimbarile sa apara treptat in viata copilului pe care il vei primi in viata ta.

Daca esti parinte adoptiv, asteptam cu mult interes povestile despre experienta ta. Cu siguranta le vor fi de folos si altor viitori parinti adoptivi:).


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/erincollins/1222134358/


Citeste si:

Cum spui copilului ca este adoptat

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe