characters characters

Pedepsele pentru adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 martie 2012    |   6971 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Pedepsele pentru adolescenti“La ce ora ti-am spus sa vii acasa? E trecut de mult de mijlocul noptii. Nu am vorbit clar? Treci in camera ta! Nu vei mai iesi din casa pana la adanci batraneti!”spune un tata revoltat ca fiica s-a intors acasa tarziu de la o petrecere si a incalcat intelegerea de a se intoarce la miezul noptii. Situatiile cu care se confrunta parintii de adolescenti sunt diverse si multiple. Ceea ce functioneaza cu un adolescent nu este sigur ca va functiona si cu altul.

Cand sunt pedepsele absurde?

Pedepse pe care le auzim din partea parintilor sunt:
•    “Esti pedepsit pe viata”
•    “Cat traiesc n-ai sa mai iesi in oras pe timp de weekend”
•    “O luna de zile nu mai primesti niciun ban de buzunar”
•    “Cu mine ai terminat-o; sa nu te mai aud ca-mi adresezi vreo vorba.”
•    “S-au dus vremurile bune; de-acum s-a terminat cu hainele de firma, cu banii de buzunar si cu statul la calculator. Sa te vad cu cartea in mana si atat.”

Aceste pedepse nu sunt puse niciodata in aplicare. Sau daca sunt, ele nu au durata preconizata. Si ar fi chiar absurd. Cine poate sa fie suparat pe copilul lui o viata intreaga? Cine poate sa seteze o pedeapsa pentru o viata? Nimeni. Reactia aceasta a parintilor vine din frica de a pierde controlul asupra comportamentului copilului.

Cum stabilesti consecintele unui comportament gresit al adolescentului?

Pentru ca pedepsele folosite frecvent nu au efectul scontat si uneori reusesc chiar sa complice lucrurile si mai mult, este recomandabil sa nu apelezi la ele decat atunci cand ai epuizat toate solutiile. In schimb, il poti ajuta pe copil sa inteleaga ca dupa fiecare incalcare a unei reguli, exista consecinte carora este nevoie sa le faca fata. Astfel, invata ca fiecare actiune a sa are urmari si ca a fi adult inseamna a–ti asuma urmarile propriilor actiuni.

Iata cateva situatii in care poti sa il ajuti pe copil sa inteleaga si sa experimenteze urmarile actiunilor sale nepotrivite:
1. Setarea unui interval orar limitat in care poate sa foloseasca calculatorul pentru a nu-si neglija temele in favoarea timpului petrecut in fata calculatorului.
2. Confiscarea hainelor atunci cand le lasa imprastiate prin casa fara a le pune la loc.
3. Limitarea folosirii telefonului mobil sau refuzul de a plati factura atunci cand aceasta depaseste suma stabilita de comun acord.
4. Atunci cand strica un obiect din casa pentru ca era prea furios ii poti cere sa il repare sau sa suporte cheltuielile pentru inlocuirea lui din banii de buzunar.
5. Daca isi cheltuieste banii de buzunar mai devreme decat ati stabilit, poti alege sa nu ii suplimentezi suma pe saptamana respectiva.
6. Atunci cand a realizat o actiune pe care i-ai interzis-o si a mintit in legatura cu acest lucru, cere-i sa iti recastige increderea. Poti aplica aceasta strategie fara a-i da indicatii despre cum poate face acest lucru, pentru a intelege cat de greu se poate reface relatia dintre doua persoane atunci cand intre ele intervine minciuna.

Important:
“Consecintele” trebuie sa aiba legatura cu comportamentul sau situatia respectiva si sa aiba o durata rezonabila..
Stabiliti impreuna care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte adolescentul tau si care vor fi consecintele neplacute cu care trebuie sa se confrunte daca le incalca.

In ceea ce te priveste, care e cea mai eficienta pedeapsa pe care ai aplicat-o adolescentului tau?

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    22.04.2012 - 19:02
    Orice actiune pe care o facem are anumite consecinte, mai mult sau mai putin placute. Adolescenta reprezinta etapa de tranzitie catre maturitate, catre starea de "adult", astfel ca orice adolescent se confrunta cu propriile limite si provoaca limitele celor din jur. De aceea este bine sa inteleaga ca faptele lor si comportamentele lor au consecinte care uneori sunt neplacute. De aici acest termen de "pedeapsa", insa nu in sensul de a le arata adolescentilor ca sunt mai slabi sau mai vulnerabili decat parintii lor, ci in sensul de a le forma un anumit sistem de valori si un simt de auto-educatie si de responsabilizare. Adolescentii au nevoie sa li se puna si limite, pentru a intelege ca a fi adult inseamna a avea responsabilitati si a-ti asuma consecintele faptelor tale.
  • roza
    roza    11.04.2012 - 12:38
    un parinte ar trebui sa discute cu copilu,ca sa-l faca sa aibe incredere in propiu parinte.nu trebui sa fim violenti cu ei altfel ne scapa din maini.
  • Utilizator Anonim
    o.r.    10.04.2012 - 09:19
    Pedepse, pedepse, pedepse!
    Noi, adultii, vorbim de pedepse aplicate unor tineri, unor copii, care nu se pot apara in fata noastra, deci, sint mai slabi.
    Pedepsindu-i le aratam, de fapt, ce grozavi sintem noi, ca parinti.
    Dar oare noi, adultii, sintem pedepsiti pentru faptele noastre gresite? Nu cumva gasim mereu si mereu explicatii, fara sa ne asumam nici o raspundere si, implicit, nici o consecinta?
  • Utilizator Anonim
    vali    27.03.2012 - 06:15
    Ma asteptam sa fiti mai inventivi pt ca pedepsele propuse imi sunt mai mult decit cunoscute.
  • Utilizator Anonim
    parinte    22.03.2012 - 11:35
    Aceste discutii, intre parinti si copii, au loc, in majoritatea cazurilor, din pricina PARINTILOR.
    Da! Cerintele parintilor fata de copii trebuie sa fie rezonabile (de exemplu, daca o petrecere incepe la ora 21 si-i ceri copilului sa vina acasa la ora 0, este clar ca tu, ca parinte, ai comis o greseala, deoarece petrecea aceea, la ora 12, va fi in toi, iar unii invitati poate nici n-au apucat sa ajunga. Asa ii iei bucuria de a se distra si de a fi in mijlocul petrecerii cu colegii sai).

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe