characters characters

Orgoliul parintilor. Cum iti afecteaza stilul de parenting

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 august 2014    |   1555 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/rocketboom/5233546964


Parintii iau decizii din iubirea pe care o poarta propriilor copii. Exista insa si momente in care deciziile pe care le iau apar ca urmare a manifestarii orgoliului. Aceste decizii nu sunt mereu cele mai bune si pot afecta relatiile dintre membrii familiei.


Cand poti sa iti dai seama ca orgoliul tau iti afecteaza deciziile ca parinte?


Cand iei decizii legate de familie bazate pe comparatii. Iti doresti o casa ca a vecinului? Vrei ca fiul sau fiica ta sa ia lectii de pian fiindca iti place cum canta verisorul lui? Atunci cand faci comparatii, aminteste-ti ca fiecare familie este diferita. Mai ales cand vine vorba de cursurile extrascolare ale copilului, ofera-i posibilitatea sa aleaga, deoarece doar daca este interesat de ele se va implica suficient.


Cand iei decizii legate de familie sau copil bazandu-te pe ceea ce te face pe tine sa te simti mandru. Copiii nostri ne fac oricum sa ne simtim mandri pentru ca ii iubim. Dorinta de a fi mandru de copilul lor ii poate motiva pe parinti sa faca lucruri benefice pentru el: sa le ofere resurse si experiente noi pentru a invata si sprijin pentru a depasi dificultatile. Aceeasi dorinta de a fi mandru de copil il poate determina pe parinte sa sara in ajutorul copilului in orice situatie, chiar si atunci cand copilul este capabil sa o rezolve singur: “Nu se poate sa iei o nota mica! Iti rezolv eu problema la matematica de data asta.”. Copiii carora nu li se dau sansa de a depune efort pentru ce isi doresc, de a cauta solutii pe cont propriu sau de a se confrunta cu un esec risca sa nu invete sa faca aceste lucruri atunci cand vor fi adulti.


Cand iei decizii bazandu-te pe frica. Frica si ingrijorarile pot fi privite si drept instincte naturale, specifice parintilor. Uneori insa, frica parintilor rapeste copiilor ocazii de a invata lucruri noi si de a evolua. De exemplu, unui parinte ii este frica ca cel mic sa nu isi suceasca vreun picior din cauza rolelor si ii interzice sa le mai foloseasca, desi copilul isi ia toate masurile de siguranta. Cand interzici copilului tau o anumita activitate,intreaba-te care sunt riscurile sale in mod obiectiv si care sunt lucrurile pe care copilul le pierde daca nu ii dai voie sa faca respectiva activitate. Fa diferenta dintre teama ta (o stare emotionala care iti apartine si care se poate modifica) si probabilitatea ca un accident sa se intample.


Cand iei decizii care afecteaza intreaba familie bazandu-te pe propriile tale sentimente. Uneori este important sa iei in considerare preferintele tuturor membrilor familiei cand decizi cum veti petrece timpul impreuna (de exemplu, cum veti petrece dupa-amiaza de sambata), alteori este important sa tii cont in primul rand de preferintele tale (de exemplu, cand esti prea obosit/a pentru a mai participa la o activitate de familie, poate fi preferabil sa te odihnesti).


Ce poti sa faci pentru a evita ca orgoliul sa iti afecteze deciziile legate de familie?

Intreaba-te mereu “De ce?” sau “Ce castig eu din aceasta decizie?”.

Fa-ti un obicei din a te intreba care iti sunt motivele pentru care te-ai gandit sa iei o decizie legata de familia ta. Daca deciziile tale legate de vacante, petreceri, cursuri extrascolare sau scoala copilului sunt motivate doar de un argument precum “Nu putem ramane mai prejos fata familia vecina”, ia o pauza si gandeste-te atent la ce isi doresc membrii familiei tale si la ce ii face pe ei cu adevarat fericiti:).


Incearca sa eviti comparatiile cu alte familii sau cu alti parinti.

Este dificil sa faci acest lucru, mai ales pentru ca toti parintii discuta cu alti copii despre propriul copil inca de cand se naste (de la greutate, numarul de ore dormite pe noapte, alimente preferate si abilitati precum mers si vorbit pana la, mai tarziu, facultatea aleasa si locul de munca). De asemenea, competitia intre parinti este destul de frecventa. Insa atunci cand iei decizii legate de copil sau familie, incearca sa raspunzi la intrebarea “Cu ce il ajuta pe copil acest lucru?”.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe