characters characters

Obiective pentru noul an scolar

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 august 2013    |   142564 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

obiective pentru noul an scolar
Pornind de la obisnuitele cumparaturi de dinaintea unui nou an scolar, ghiozdan, caiete, haine si incaltaminte, ai putea spune ca ti-ai pregatit copilul pentru ceea ce va urma. Insa un copil, mai ales, daca inca este in ciclul primar, nu este cu adevarat pregatit pentru un nou an de scoala daca nu are o serie de lucruri pe care sa le astepte cu nerabdare si la care sa vrea sa „lucreze”.  Pentru ca orice inceput e mai interesant daca sta la baza unor obiective, iti propunem sa discuti cu copilul despre lucrurile pe care doreste sa le realizeze in acest nou an de scoala.



Discutia voastra se poate materializa intr-o lista scrisa pe hartie si pusa in camera copilului, intr-un loc vizibil. Astfel, copilul va putea sa verifice periodic daca a actionat in vreun fel pentru indeplinirea obiectivelor, iar la finalul anului scolar puteti aprecia impreuna cum si-a indeplinit obiectivele.

Obiective care il ajuta pe copil sa aiba un an nou de scoala mai bun

1. Sa obtina rezultate mai bune la o materie dificila. Poate nu ii place matematica sau e speriat ca nu intelege anumite notiuni. Daca este si inca la scoala primara, o abordare prin joaca poate fi mai potrivita copilului tau. Propune-i o provocare: anul acesta sa se imprieteneasca cu materia care il depaseste sau il plictiseste cel mai mult. Incearca sa ii oferi produse educationale prietene, moderne, construite ca un joc cu aventuri si misiuni – precum jocurile pe care le indrageste asa mult. Un exemplu potrivit: ScoalaIntuitext.ro. Construit pe programa scolara, ii permite juniorului, posibilitatea de a recapitula materia predata la clasa de invatatoare sau chiar va intelege notiunile dificile pe care nu le stapaneste. Va fi atras de faptul ca pentru a trece in nivelurile superioare ale jocului, trebuie sa inteleaga anumite notiuni si sa descifreze mistere.

2. Sa citeasca doua carti pe luna. Poti sa iti propui ca impreuna cu copilul tau sa cititi inainte de culcare cateva pagini. Fiecare cu cartea lui. In acest fel il obisnuiesti sa lectureze si altceva in afara de ceea ce i se cere la scoala. Aminteste-ti ca cel mic poate sa aiba anumite gusturi spre lectura, iar daca stii care sunt acestea, ai facut primul pas catre a-l apropia de carti si pentru a creste un cititor. Poti discuta cu cadrul didactic despre formarea unui cerc de lectura in cadrul scolii sau clasei, la care sa participe elevii.

3. Sa ajunga la timp la scoala. Una dintre problemele cu care se confrunta parintii in primele zile de scoala ale copilului este trezitul devreme si rutina de dimineata. Asadar, gandeste cu el un program de somn-trezire care sa fie convenabil atat pentru tine, dar mai ales pentru el.  Pentru a face trecerea mai usoara la programul de scoala, este bine sa il obisnuiesti treptat cu acesta, inainte de inceperea scolii, nu dupa acest moment. In plus, este important sa va organizati impreuna activitatile de dimineata, pentru a ocupa cat mai putin timp: ghiozdanul si hainele pentru a doua zi pot fi pregatite cu o seara inainte, pantofii si alte accesorii ale copilului pot fi asezate la indemana – recomanda-i copilului sa se asigure ca nu sunt ratacite prin vreun colt ascuns al camerei sau casei.

4. Sa iasa la joaca cel putin o data pe saptamana cu colegii de clasa. Pe langa teme si alte activitati, mai e nevoie si de timp liber. Timp liber nu doar cu tine ca parinte, ci si cu alti copii. Din relatiile de prietenie, copilul tau poate sa invete o multime de lucruri (citeste mai multe despre asta, aici) iar a socializa si mai mult cu colegii de clasa e un punct forte pentru anii in care vor imparti aceeasi sala de clasa.

5. Sa isi invinga o teama. Poate fi vorba de un cadru didactic, un coleg sau o activitate care il intimideaza, de un concurs sau o competitie care il sperie. Propune-i copilului sa incerce in acest an sa isi depaseasca o temere, inca din prima zi de scoala. Daca nu il sperie nimic pe copilul tau, cu atat mai bine, puteti inlocui acest obiectiv cu altul, la fel de benefic pentru copil.

6. Sa isi faca un nou prieten. Sa cunoasca mai bine un coleg cu care nu a interactionat prea mult poate fi o lectie interesanta pentru copil. In plus, cu putin noroc, isi va face un nou prieten. Ii poti propune copilului tau sa invite acasa (pentru teme sau joaca) un coleg de care si-ar dori sa se apropie.

7. Sa va bucurati de ceea ce va aduce noul an scolar.
Pentru ca scoala este o parte importanta din viata copilului tau, asigura-te ca nu o priveste cu teama sau lipsa de interes. Ai un rol important in aceasta privinta, tu fiind persoana care il va ajuta sa isi formeze o atitudine pozitiva fata de scoala.

8. Sa invatati impreuna lucruri noi. Invatarea nu se face doar la scoala, iar daca iti doresti un copil cu rezultate bune la scoala, este recomandabil sa ii trezesti interesul pentru lucruri noi atunci cand petreci timpul alaturi de el. Informeaza-te despre lucrurile care il preocupa si discuta cu el despre noutatile din domeniul respectiv (fie ca este stiinta sau arta). Daca inca nu si-a format interese bine definite, propune-i activitati inedite si diverse, pentru a-l ajuta sa isi dea seama ce ii place si ce ar dori sa invete.

9. Sa inceapa un nou curs extrascolar. Sigur copilul tau are o multime de interese si pasiuni. Propune-i sa aleaga un curs extrascolar la care doreste sa participe si inscrie-l!

Si lista ar putea continua, in functie de dorintele si nevoile copilului tau. Poate isi doreste ca anul viitor sa acorde mai multa atentie unei materii care il pasioneaza, poate vrea sa fie mai activ la ore sau sa participe la un concurs scolar. Oricare ar fi obiectivele care i se potrivesc copilului tau, este bine sa vorbiti despre ele inainte sa inceapa scoala, pentru a-i trezi entuziasmul pentru un nou inceput!

Copilul tau ce obiective si-a fixat pentru noul an scolar?


*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
10 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Bianca    06.10.2019 - 20:59
    Oniastivele sunt super le recomand tuturor!
  • Utilizator Anonim
    Tufa Nadia    15.09.2013 - 13:08
    Multumesc pentru idei. Voi aborda aceasta tema in cadrul intalnirii cu parintii din prima saptamana de scoala. Apreciez sugestiile practice aplicabile atat in activitatea cu parintii, cat si in relatia cu elevii. Felicitari!
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    28.09.2012 - 10:11
    @danamihalcea: Bine ai venit!:) Speram sa ai o experienta interesanta folosind grupul de discutii si citind articolele noastre. Nu ezita sa ne spui ce subiecte te intereseaza, ce parere ai despre subiectele discutate in articole sau sa ne impartasesti din experienta ta privind educatia copiilor:).
  • Dana Mihalcea
    Dana Mihalcea    28.09.2012 - 09:56
    Buna ziua tuturor,tocmai am infiintat un grup al clasei si citim cu interes articolele publicate pe site,pentru ca ne oferiti informatii extrem de utile.
    intr-o lume agitata,totusi,sa ne facem timp si pentru copiii nostri!
  • Utilizator Anonim
    clemansa    19.09.2012 - 15:53
    Nu e bine sa le impunem copiilor lucruri pe care ni le dorim noi ca urmare a unor vechi frustrari personale, ci sa aflam care sunt lucrurile care le-ar face placere. Motivatia trebuie sa fie intrinseca si pozitiva...Chestii de genul " Lasa , mama, ca nu te fac popa!" sau " Eh, nici eu nu am fost stralucita si uite ce bine am ajuns!" vor avea efect motivational zero!
  • Utilizator Anonim
    EUGENIA    17.09.2012 - 17:31
    Cred ca un strop de optimism ar fi benefic pentru ca oricat de ocupati ar fi parintii la sedintele si intalnirile cu invatatoarea pot fi prezentate astfel de articole.Eu ,personal,am avut succes cu sfaturile preluate de la dumneavoastra si vorbesc in calitate de cadru didactic dar si de parinte(am aplicat personal in familie unele sugestii).Va multumesc si apreciez subiectele interesante abordate.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    16.09.2012 - 16:24
    Obiectivele noastre copilului meu, pentru noul an scolar sunt: sa invete cat mai multe lucruri noi, sa se distreze invatand, alaturi de prietenii Roto si Pansi si de prietenii de la INTUITEXT,sa nu uite ca este copil si sa aiba curajul sa spuna ce gandeste,sa participe la concursurile care il reprezinta si sa descopere activitati noi. In ceea ce priveste punctul patru, este minunat ca, relatiile de colegialitate si prietenie cu care i-a obisnuit doamna invatatoare, sa continuie si dincolo de portile scolii.
  • Utilizator Anonim
    Daniela Badea    15.09.2012 - 09:25
    Le voi recomanda si parintilor elevilor mei aceasta comunitate.Regret ca nu am avut posibilitatea sa citesc un astfel de articol("Obiective pentru noul an scolar") cand propriul meu copil era elev...
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    14.09.2012 - 12:02
    Multumim pentru interes:). Suntem convinsi ca, desi le este dificil, din ce in ce mai multi parinti isi gasesc timp sau incearca sa isi faca timp pentru a se informa si a pune in aplicare cele mai bune recomandari pentru educatia copiilor lor.
  • Utilizator Anonim
    Oniciuc Ioana-Dana    14.09.2012 - 11:42
    Parerea vis-a-vis de articol este pozitiva.Tot ce scrie acolo este constructiv si duce la rezultate,daca este pus in practica.Pacat este ca,tot mai putini parinti n-au timp macar sa citeasca ceea ce scrieti voi in aceste articole.Si mai trist este ca,nici pentru copiii lor nu-si mai gasesc timpul necesar pentru o minima comunicare.Dar trebuie perseverat!
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe