characters characters

Cum sa alegi numele copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 octombrie 2016    |   1344 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

nume copii
Alegerea prenumelui copilului poate fi una dintre cele mai dezbatute si emotionale decizii pe care care le iau viitorii parinti.

Fiindca numele este o parte atat de importanta a identitatii noastre, a imaginii de sine si a imaginii pe care cei din jur si-o fac despre noi, nu este de mirare ca parintii petrec mult timp incercand sa aleaga unul cat mai potrivit pentru copilul lor.

Din dorinta de a alege un nume cat mai special, parintii pot ajunge la alegerea unor prenume prea „originale”, care sa dea nastere la mult disconfort sau de-a dreptul nefericire. Daca nu esti convins de asta, iata, in engleza, povestea unei tinere ai carei parinti au ales sa o numeasca Phoenicia Hebebe Dobson-Mouawad :).

Cum suna. Intreaba-te daca iti place cum suna prenumele atunci cand ti-ai striga copilul. Daca este un nume foarte rar sau imprumutat din alta limba, intreaba-te cum suna cu accente diferite. Este posibil ca cei din jur sa nu stie sa il pronunte corect din prima incercare:). In plus, cum suna pronuntat impreuna cu numele de familie? Ii va fi greu copilului sa isi pronunte prenumele in primii ani de viata? Unii parinti cred ca prenumele mai lungi sunt mai bune decat cele mai scurte, in timp ce altii cred opusul. Alti parinti spun ca daca numele de familie se termina cu o vocala, nu vor alege niciodata un prenume care sa inceapa cu aceeasi vocala fiindca se pot produce confuzii (de exemplu, Popa Ana). De asemenea, alti parinti spun ca evita sa puna prenume care rimeaza cu numele.

Unicitatea. Multi parinti isi doresc un prenume care sa le distinga copilul de restul copiilor. Totusi, uneori prenumele extrem de speciale sau de diferite pot atrage atentia asupra copilului intr-un mod nedorit. De asemenea, tine cont si de faptul ca unele prenume rar intalnite in limba romana pot fi pronuntate gresit si pot sa il transforme pe copil, mai tarziu, in subiectul unor glume pentru ceilalti. Daca nimeni din jurul tau nu a mai auzit acel nume sau nu reusesc din prima incercare sa il pronunte corect, probabil este preferabil sa te orientezi catre alte optiuni :). Pe de alta parte, numele foarte speciale pot trezi la fel de bine simpatia, cat si antipatia celor din jur.

Un alt lucru pe care este bine sa il ai in vedere cand alegi un nume rar intalnit este ca dupa nasterea copilului tau, este posibil sa devina foarte comun. Cateva exemple de nume care au castigat repede in popularitate sunt: Sofia, Luca sau David.


Semnificatie. Exista numeroase carti si resurse online care iti ofera semnificatia prenumelor.


Nume care nu imbatranesc. Atunci cand alegi un nume imagineaza-ti copilul tau lucrand intr-o profesie serioasa sau participand la un interviu pentru o slujba. Cum se va prezenta? Cum va suna din gura unui adult, numele: Lucica, Mircica sau Floricica? Este preferabil sa eviti diminutivele atunci cand alegi prenumele copilului tau. Oricum il vei putea alinta cum vrei tu, intreaga sa copilarie :). Insa cand va creste mare, este bine sa se poata prezenta cu un nume care denota maturitate si incredere.

Cum impaci pe toata lumea? S-ar putea ca unii membri de familie sa pretinda ca cel mic sa poarte un anumit prenume sau sa se opuna cu vehementa prenumelui ales de tine. De cele mai multe ori, asemenea probleme se rezolva de la sine dupa ce copilul apare pe lume si ii cucereste pe toti cu farmecul sau de bebelus, indiferent cum va fi numit:). Daca vrei totusi sa ajungi la un compromis, poti pune doua prenume copilului.

Alte lucruri de care tin cont parintii cand aleg prenumele copilului sunt:

  • popularitatea (exista site-uri online care iti arata nivelul de popularitate al fiecarui nume si astfel, poti sa alegi pe cel mai putin popular pentru ca cel mic sa aiba un prenume mai rar intalnit)
  • sa fie un nume de sfant (in cultura noastra se spune ca un copil trebuie sa aiba cel putin un prenume care sa fie al unui sfant, pentru ca micutul sa fie protejat toata viata lui)
  • daca prenumele permite prescurtari sau porecle (de exemplu: Ema/Noah nu pot fi prescurtate)
  • sa nu fie un prenume preluat din mass-media, din filme populare sau telenovele

Spre final, si o curiozitate: articolul 84 din Codul Civil arata ca „Este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz.” :)

Desi alegerea unui prenume pentru bebelusul tau e un lucru important, incearca sa te gandesti ca ai la dispozitie luni de zile pana se va naste si ca pana la urma vei descoperi care este numele potrivit pentru copilul tau. Majoritatea parintilor, dupa nasterea copilului, isi dau seama care este numele „destinat” copilului si simt ca au facut alegerea perfecta pentru acesta. Insa daca vrei o singura recomandare pentru alegerea numelui copilului tau, aceasta ar fi: imagineaza-ti cum se va simti copilul tau atunci cand se prezinta cu numele ales si atunci cand este strigat de cei din jur. Aminteste-ti ca prenumele copilului trebuie sa ii aduca fericire acestuia si nu sa arate lumii intregi cat de special este sau ce creativi au fost parintii atunci cand i-au ales prenumele. Tu cum ai ales prenumele copilului tau?


*Sursa foto: Jonathan Rolande, https://housebuyfast.co.uk/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe