characters characters

Nasterea naturala sau interventie prin cezariana?

Propus de: MamaluiVladimir.ro   |   02 noiembrie 2020    |   1095 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.


Cezariana la cerere

In Romania, din pacate, procentul de nasteri prin cezariana este enorm de mare. Studiile arata ca depaseste 40% din nasteri in tara, iar in Bucuresti, chiar 60%. O spun din nou, desi ma repet, dar este un procent enorm in comparatie cu nasterea naturala!

Teoretic, nasterea prin cezariana ar trebui efectuata in cazul unei complicatii in cadrul travaliului sau oin cazul unei probleme de sanatate a mamei sau a fatului. Oricum, trebuie efectuata cand este un pericol de natura medicala. Din pacate situatia reala este alta.

Cauzele sunt diferite. Uneori, medicilor le este mai usor sa programeze interventia de cezariana. Fie ca este vorba de un spital privat (costul interventiei de cezariana este mai mare decat pentru nasterea naturala) sau de stat (aici vorbim de plata informala sau asa numitele „spagi” care inca se practica in majoritatea spitalelor de stat din Romania), unii medici aleg cezariana pentru avantajul financiar.

De multe ori, pacientele sunt cele care solicita interventia din cauza fricii de durere. Nu ajuta deloc nici recomandarile cunostintelor care au facut cezariana si recomanda la randul lor interventia sau experienta mamelor noastre care au trecut prin nasteri naturale in perioada comunista si au ramas cu traume psihice si fizice in urma nasterilor.

Un exemplu este mama mea, care a tot insitat pe parcursul sarcinii sa nasc prin cezariana, datorita experientei ei cu nasterea naturala, care nu a fost placuta deloc.

Nasterea naturala

Nu pot sa zic ca inainte sa raman insarcinata eram 100% sigura ca vreau sa nasc natural, dar dupa primele controale la medic, eram hotarata.

Am citit mult despre avantajele nasterii naturale, iar medicul cu care am nascut este pro nastere naturala, acesta fiind un criteriu important pentru mine cand am ales medicul care imi urmareste sarcina.

Sincer va spun, si eu eram terifiata de durerile travaiului, de epiziotomie, de hemoroizii care pot aparea dupa nasterea naturala, dar incercam sa nu ma gandesc prea mult la asta si sa ma bucur de perioada sarcinii.

Ce m-a ajutat foarte mult psihic este ca stiam de la medicul meu ginecolog de anestezia epidurala, care diminueaza durerile travaliului si a contractiilor.

A venit si momentul primelor contractii, care erau foarte putin dureroase, ca cele menstruale (cel putin in cazul meu durerile menstruale erau destul de usoare), dar in cateva ore au devenit foarte puternice.

Cand contractiile au ajuns la o intensitate mare, eu eram deja in sala de pre-travaliu. Intr-adevar, contractiile sunt foarte dureroase, la un moment dat incepusem sa plang de durere, dar asta poate e doar in cazul meu, fiecare travaliu este diferit, asa cum fiecare experienta a nasterii este diferita. Imediat a venit medicul anestezist care a montat cateterul si a injectat anestezia. In urmatoarele 15 minute, durerea a disparut si am putut sa ma relaxez.

Dupa cateva ore am fost dilatata complet, nu aveam dureri, medicul ma indruma cum sa imping si sa respir.

Expulzia a durat in jur de 20 de minute, iar eu am putut sa imi tin imediat puiul in brate. Cand am ajuns in rezerva, deja puteam sa ma ridic si sa ma plimb, aveam doar un mic disconfort din cauza epiziotomiei, dar a fost mult mai bine decat ma asteptam.

La nici 2 ore de la nastere am putut sa alaptez, puteam sa stau in fund si sa il ridic pe bebe fara ajutor. Asta in comparatie cu o fata pe care am cunoscut-o cand m-am internat. Era programata pentru cezariana, am nascut la diferenta de cateva ore, nu putea sa se ridice din pat si avea dureri destul de mari. Tin sa precizez ca nu avea nicio indicatie medicala sa nasca prin cezariana, doar ii era teama de nasterea naturala.

Nasterea pentru mine a fost o experienta frumoasa, nu am ramas cu traume psihice si fizice, dar recunosc ca un merit foarte mare il are anestezia epidurala.

Stiu ca poate unele dintre voi sunteti impotriva anesteziei epidurale, dar eu consider ca este nevoie de mai multa documentare legata de acest subiect. E important sa nu credem tot ce citim din surse nesigure. Cel mai bine intrebati medicul anestezist legat de avantajele si dezavantajele anesteziei.

Daca medicina a evoluat atat de mult, de ce sa nu profitam si sa facem experienta nasterii o amintire frumoasa?


*Sursa foto: Freepik.com


Despre autor

Ma numesc Cristina Marin si sunt mamica norocoasa a unui baietel pe nume Vladimir, care a dorit sa imi ofere cel mai frumos cadou de ziua mea, si sa se nasca in dimineata zilei cand am implinit 28 de ani. De asemenea, sunt sotia unui barbat minunat, Eugen, care m-a cucerit acum ceva timp si inca o face zi de zi, si dupa ani de casatorie. Am inceput sa scriu, cu scopul de a ajuta viitoarele si proaspetele mame cu informatii care le pot fi de folos pe parcursul sarcinii si dupa, dar si pentru putina relaxare, printre nopti nedormite si scutece schimbate. Nu consider ca ceea ce scriu si spun este adevarul absolut, este doar o parere personala datorita faptului ca la un moment dat am trecut prin acea experienta.


Daca iti place ce scriu, poti citi mai multe articole pe blogul meu, Mama lui Vladimir:

Site web: https://mamaluivladimir.ro/


Facebook: https://www.facebook.com/MamaLuiVladimir

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe