Minciuna cu picioare scurte
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/jclks/8103820394
Daca-i un lucru ce ma enerveaza pana la aproape de a ma scoate din minti, e sa-i aud pe alti parinti mintindu-si copii. Sau aruncand in ei cu amenintari stupide, doar ca sa fie siguri ca ei, micutii, le vor da ascultare.
Am petrecut cateva zile departe de casa, eu si Ionut, intr-un sat de pe munte dar la doi pasi de mare. E frumoasa Grecia, va zic. Lumea de aici, ca si lumea de la noi. Toti au cate un sfat in buzunar, mai ales daca ai copii. Toti stiu mai bine ca tine ce e de facut si vor neaparat sa iti impartaseasca din cunostintele lor: cum sa-i controlezi, cum sa-i faci sa te asculte, cum sa ai copii cuminti (de parca asta ar fi scopul suprem!)
Primul soc a venit la nici o ora de cand am ajuns. Ne-am dus la masa cu o prietena si al ei pitic, copiii cu mai multa pofta de joaca decat de mancare au inceput sa alerge veseli.
- Veniti la masa, striga bunica baietelului.
Nu primeste nici un raspuns, sunt prea ocupati cu joaca.
- Daca nu veniti la masa, nu primiti desert! striga ea convinsa si pe buna dreptate, baietii apar la masa.
Mananca ei cat mananca, Ionut se opreste la un moment dat. “Am terminat”, imi spune el. Doamna sare de colo: “Daca nu mananci tot, nu primesti limonada!” Fiul meu o priveste foarte serios si raspunde: “Nu vreau limonada!”. Il lasa in pace. Plecam inspre hotel, pe drum amica asta a mea ma surprinde cu o poveste. Foarte neplacut episod, e drept.
- Mergem acum la hotel si nu vreau sa faceti galagie. Daca faceti galagie, este o baba care vine si va ia!
Eu deschid gura, parca as zice totusi ceva, dar in final aleg sa tac. Il vad pe Ionut pe locul din spate cu ochii cat cepele.
- Unde ne duce?? Intreaba el.
- Va duce departe si nu va mai vedem niciodata! isi continua ea povestea. Daca nu faceti liniste, apare baba asta si va duce!
- Eu o sa o omor pe baba asta, ca sa nu mai faca din astea! sare de colo baiatul meu cel viteaz.
Marea povestitoare tace. Incearca sa-l contrazica, dar Ionut a scos deja tot arsenalul din dulap si povesteste deja foarte entuziasmat despre cum ii va face de petrecanie babei. La hotel se joaca relativ linistiti, seara amica asta soate din nou baba din dulap. Ionut insa a ucis-o deja, cu un telescop facut dintr-un tub de carton. Nu-l mai sperie si ce-i si mai bine (pentru mine) nici celalalt baietel nu se mai lasa impresionat de baba care fura copii. Rasuflu usurata – credeam ca lectia a fost invatata, dar nici pe departe. De dimineata ne pregatim sa mergem la plaja, aud alta minune: “Daca nu impartiti jucariile si va certati din nou, vine tiganul sa va ia si va duce de aici!” (imi cer scuze pentru folosirea termenului astuia, dar nu fac altceva decat sa traduc vorbele fetei).
- Mami, de ce ne trebuie sa ne ia cineva tot timpul? ma intreaba pe buna dreptate Ionut.
Respir adanc, imi sare tandara si deschid gura.
Concluzia: argumentele de genul “asa am fost crescuti si noi”, “daca le spui asa, li se face frica si te asculta”, “si pe mine ma speria bunica mea cu din astea” sunt egale cu zero in ochii mei. Pentru simplu motiv ca eu nu vreau un copil care sa ma asculte pentru ca se teme si nici de dragul unei recompense sau, si mai rau, de frica unei pedepse. Evident, acum sunt linistita si cu o prietena mai putin.
Alexandra Pintea Varnava, mama lui Ionut (4 ani), implicata cu tot sufletul in proiectul Work At Home Moms Romania (chiar daca de la distanta), jurnalista si PR-ista care a dat cariera pe dragoste nebuna. Traiesc in Grecia de mai bine de 6 ani, scriu - pe blog (http://www.ouzoland.com), povesti pentru copii ("Povestiri pentru micutii pofticiosi" a fost deja publicata) si mai nou, aici, pe SuntParinte.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Trei zile. 1.017 magazine. Peste 704 tone de alimente donate in cadrul Colectei Nationale de Alimente
Cea de-a XII-a editie a Colectei Nationale de Alimente, desfasurata intre 4–6 aprilie in peste 1.000 de magazine din toata tara, a adus un nou record de solidaritate.
-
Sapte idei care te pot ajuta sa il intelegi mai bine pe copil
Copiii, asemenea adultilor se bazeaza pe o serie de convingeri personale pe care si le formeaza inca de la cele mai mici varste. Cunoscandu-le iti va fi mai usor sa il intelegi pe copil.
-
Cinci tipuri de familii disfunctionale
Nicio familie nu este perfecta si in toate exista mereu cate ceva ce ar putea fi imbunatatit pentru binele membrilor si al dinamicii familiale. Uneori insa, comportamentele disfunctionale pot determina aparitia traumelor pentru copii si membrii ce compun familia.
Adauga tu primul comentariu: