characters characters

Mesaj pentru mamele epuizate

Propus de: Totul despre Mame   |   08 august 2013    |   1319 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

raga mamico,
Stiu ca in fiecare dimineata, esti prima din casa care se trezeste si reuseste sa pregateasca in liniste micul dejun, rucsacelul pentru gradinita si cafeaua pentru tine, pe care nu apuci sa o bei in cele mai multe cazuri. Ai facut lucrurile astea de atatea ori incat ai invatat si portiunile de parchet care scartaie si le eviti, reusind sa nu scoti nici cel mai mic zgomot.

Urmeaza momentul in care se trezesc si casa prinde viata. Fiecare dintre ei (sot, copii) are o nevoie si tu reusesti sa te ocupi de toate cu gratie si zambetul pe buze.
Si cand zic pe toate, chiar ma refer la toate!
Stiu cum e si te apreciez pentru asta. Si ei te apreciaza, chiar daca poate nu auzi acest lucru de la ei prea des.
Mai stiu si ca se intampla sa te simti coplesita de toate si de toti si sa vrei sa fugi undeva, intr-un loc unde sa poti sa razi, sa plangi sau sa nu iti mai pese.
Stiu si momentele in care oboseala te rapune si ai vrea sa poti sa te inchizi in camera si sa dormi, dar nu iti dai voie sa faci asta pentru ca ei depind de tine.
Stiu ca uneori ai vrea inapoi viata de dinainte, dar nu spui asta cu voce tare pentru a nu fi judecata de altii.
Stiu ca iti doresti si timp pentru tine, macar o zi. O zi in care sa nu fie nevoie sa te ocupi de sot, copii si de nevoile lor.

Iti doresti sa petreci noaptea in oras pana dimineata si sa dormi a doua zi pana seara. Teoretic, ai putea face asta si acum, daca ai vorbi cu mama, soacra, bona, sotul, dar cu cine sa iesi in oras? Prietenele tale fie au copii care le ocupa timpul si e greu sa va sincronizati, fie sunt singure si nu mai aveti prea multe in comun.

Stiu ca probabil iti dai seama in fiecare zi cat te-a schimbat calitatea de mama, cat ai crescut si cum ti-ai reorganizat prioritatile si scopurile. Esti alta persoana decat inainte si nu vei mai fi niciodata la fel. Nu te vei mai bucura de iesiri sau de weekenduri cum te bucurai inainte sau cel putin nu te vei bucura pe deplin, pentru ca te vei gandi la ei.
Cunosc si dorinta de a-ti pastra imaginea de mama dedicata, dorinta care nu te va lasa sa recunosti in fata altora toate aceste ganduri si tendinte de „evadare”.

Uneori simti ca nu mai poti, te privesti in oglinda si nu mai stii cine esti, ca iti doresti inapoi nu doar lucrurile de care te bucurai, ci si propria persoana: o femeie care poate imbraca haine mulate pentru ca nu are burta sau costume de baie fara sa se ingrijoreze ca se vad vergeturile. Femeia care avea timp pentru ea insasi.
Stiu toate aceste lucruri si multe altele, pentru ca trec prin ele si vreau sa stii ca nu esti singura. Toate mamicile trec prin aceste stari.

Cu sinceritate,
Femeia si mama care a simtit pe propria piele toate cele de mai sus.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    iahim68    09.08.2013 - 14:51
    Am invatat sa-mi stabilesc prioritatile intr-o zi si sa implic sotul in treburile casnice.

    La noi stau treburile in felul urmator: dimineata el se trezeste primul,aranjeaza masa pentru micul dejun si lasa cafeaua aburinda!
    In schimb,eu trezesc copilul dimineata,iar dupa ce serveste micul dejun il duc la scoala dupa care merg la servici.

    La pranz, bunica ia copilul de la scoala.Cand nu poate ,apelez la o vecina sau o alta persoana de incredere din cartier.Programul meu de lucru se sfarseste la ora 14,cand vin si preiau treburile casnice.Copilul isi face temele sub supravegherea mea.

    La ora 17 vine sotul de la servici.Ia masa si apoi se ocupa de copil:fie il ducela o activitate extrascolara,fie iese cu el cu bicicleta,fie se duc in parc,etc.

    La ora 19 pot sa respir usurata...

    Dar daca imi aduc aminte de perioada cand copilul era mic,cand ORICE minut liber conta,situatia se schimba...

    Da,am "colacei"si "burtica" si nu mai pot purta haine mulate ca acum 9 ani,dar ma simt implinita si multumita de familia mea.

    Este adevarat ca un sprijin din parte altor membri ai familiei conteaza enorm( O doamne! Ce invidiata am fost pentru asta!) dar conteaza foarte mult si varsta copiilor.Pe masura ce se maresc apele se limpezesc.Apar mai multe probleme dar parca mai ai timp si pentru tine...

    Cat despre viata sociala,sincer,nu as iesi decat cu o familie care are copii.Cei care nu au copii nu vor intelege niciodata acest lucru...

    In urma cu 9 ani ma intrebam cand voi reusi sa urc din nou pe munte.Imi plac micile "ëscapade" montane,plimbarile prin padure care ma umplu de energie.Anul acesta am reusit impreuna cu copilul.In viata trecem prin multe perioade dar,uneori,ne putem intoarce in timp,chiar daca ne-am schimbat,cu aceeasi dorinta ca in urma cu 10 ani.Si atunci ne putem spune ca parca nu ne-am schimbat deloc,si chiar daca de multe ori ne simtim epuizate,sufletul nostru este tanar!
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    09.08.2013 - 12:30
    Mamele ajung epuizate pentru ca sotii sau partenerii lor nu participa la treburile zilnice. Exista si cazuri fericite, mai rare, ce-i drept, de mame care lucreaza, care au viata sociala si nu sunt epuizate seara pentru ca sotul lor participa activ la cresterea copiilor si pentru ca nu lasa toate treburile casnice pe umerii sotiilor.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe