characters characters

Lucruri pentru care se simt vinovate mamele

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 iunie 2014    |   1688 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/john-spade/8376954253


Multi ne dorim sa fim parinti mai buni,sa facem toate lucrurile la timp, sa multumim pe toata lumea si nu in ultimul rand sa fim si noi multumiti. Insa, pentru ca de obicei solicitarile cu care se confrunta un parinte sunt numeroase, timpul este scurt, iar energia limitata, sentimentele de vinovatie fata de copii apar cu usurinta. Nu petrecem destul timp cu ei, nu le explicam suficient de bine ce nu au inteles, nu ne jucam cu ei destul sau ridicam tonul cand ar trebui sa fim calmi.

Cele mai frecvente motive pentru care se simt vinovate mamele

Pentru a diminua sentimentul de vinovatie si pentru a-i face fata mai usor, este bine sa intelegi ca se intampla tuturor parintilor, ca nimeni nu este un parinte perfect si ca pentru a fi un parinte fericit, poti incepe prin a accepta propriile limite si emotii. Iata cateva contexte in care mamele se pot simti vinovate la un moment dat:

  • Imediat dupa nastere: “Nu simt o conexiune cu copilul meu.”. Majoritatea parintilor isi imagineaza ca imediat dupa nastere, vor simti o emotie si o relatie profunda cu bebelusul. Insa in multe cazuri, nasterea reprezinta o experienta atat de traumatizanta si de solicitanta fizic si psihic incat apropierea si iubirea fata de nou nascut apar treptat, nu dintr-o data. Ambele situatii sunt normale, atat pentru tati, cat si pentru mame, asa ca nu te ingrijora daca nu simti din prima secunda in care iti privesti copilul acea legatura speciala de care se vorbeste in mod obisnuit.
  • “Uneori pur si simplu ma plictisesc sa stau si sa ma joc cu copiii mei”. A te juca la nesfarsit acelasi joc sau a-i citi copilului povestea preferata de zeci de ori poate deveni plictisitor. Nu trebuie sa te simti vinovata in astfel de cazuri fiindca nu esti singura persoana careia i se intampla asta. Pentru a schimba lucrurile, poti varia jocurile si povestile, poti schimba cursul povestii sau regulile jocului.
  • “M-am saturat! Vreau si eu timpul meu!”. Parintii au si ei nevoie de timpul lor personal, nu doar de cel pe care il ofera copiilor. Mai ales mamele se pot simti vinovate daca nu isi dedica tot timpul copiilor, daca aleg sa ii lase in grija altor persoane sau daca amana o activitate pe care trebuie sa o realizeze impreuna cu copilul. A fi parinte poate fi cu adevarat solicitant, iar un adult fericit este un parinte mai bun decat un adult care alege sa se sacrifice pentru copii.
  • “Plecam in vacanta singuri, copiii raman la bunici.”. Dovada ca esti un parinte egoist, nu-i asa? De fapt, nu. In fond, chiar si pentru bunici poate fi o experienta placuta de a mai petrece timp cu nepotii, iar pentru cei din urma, va fi grozav. Cu totii ne amintim momente frumoase petrecute la bunici. Iar un cuplu fericit de parinti este desigur, preferabil unuia nefericit:).
  • “M-am enervat si am tipat la copil.” Este de inteles de ce te simti vinovata in acest caz: violenta verbala afecteaza copiii in feluri complexe si profunde. Insa cel mai benefic, atat pentru tine, cat si pentru copil, este sa inveti din aceasta experienta. Gandeste-te ce aspect al situatiei te-a infuriat, care au fost emotiile pe care le-ai simtit, ce alte reactii ai putea avea in situatii viitoare asemanatoare pentru a evita sa te rastesti la copilul tau.
  • “Ma simt mai bine la munca decat acasa.”Cu varianta “Ce bine ca e luni, incep munca!”- mai ales pentru mamele care revin din concediul de crestere a copilului, bucuria intoarcerii la munca poate da nastere la sentimente de vinovatie. Este bine sa iti amintesti ca a deveni mama nu inseamna a renunta la cine esti, iar profesia este o parte importanta a identitatii tale. Asadar, nu este nimic in neregula daca te bucuri la gandul ca te intorci la munca.

Aminteste-ti inainte de toate ca, oricand simtim ca ne apasa vina, putem face o schimbare. Nu ezita sa spui membrilor familiei tale de ce ai nevoie si cum te pot ajuta, pentru ca lucrurile sa mearga mai bine. Tu in ce situatii te simti vinovat ca parinte?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe