characters characters

Joaca colaborativa

Beneficii si avantaje pentru dezvoltarea copilului tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 octombrie 2021    |   1407 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

joaca colaborativa
Felul in care copiii se joaca evolueaza pe masura ce cresc si isi dezvolta abilitatile de comunicare, dar si imaginatia si abilitatile emotionale. Cand apare joaca colaborativa sau bazata pe colaborare si de ce este importanta in dezvoltarea celui mic.

Citeste si:

Tipuri de joaca


Ce invata copiii cand se joaca


Joaca colaborativa. Avantaje si beneficii pentru copii


Joaca colaborativa apare cand un copil se joaca cu un altul, urmand un scop comun sau sarcini specifice. In timp ce jocurile competitive implica castigatori si pierzatori, in joaca colaborativa, totul are legatura cu metodele de rezolvare de probleme, astfel incat toata lumea sa aiba de castigat. Joaca colaborativa poate fi observata in randul copiilor de 4-5 ani, daca acestia si-au dezvoltat abilitatea de a accepta asumarea unui rol sau schimbarea rolului in timpul jocului.


Joaca colaborativa aduce o multime de beneficii cand vine vorba de dezvoltarea copiilor:

Reduce comportamentele si tendintele agresive ajutandu-i pe copii sa fie mai perceptivi si sa accepte diferentele in timpul interactiunilor sociale. In timpul jocului cooperativ, copiii manifesta comportamente pozitive precum politete si respect mutual, ceea ce ii ajuta sa isi controleze comportamentul sau tendintele agresive.

Sprijina cooperarea si stabilirea de obiective comune. Colaborarea ii ajuta pe copii in interactiunile lor sociale si academice. Jocurile ce necesita cooperare contribuie la dezvoltarea abilitatilor sociale. Joaca colaborativa le permite copiilor sa observe si sa isi asume roluri diferite in joaca cu ceilalti si sa perceapa puncte de vedere diferite. A cadea de acord sau a completa structura unui joc cu contributia fiecaruia este un lucru important pe care copiii il invata in joaca colaborativa.

Imbunatateste comunicarea si utilizarea limbajului. Prin joaca coloaborativa, copiii invata sa isi exprime dorintele, sa transmita si sa decodeze mesaje. In plus, cei mici isi imbunatatesc abilitatile de ascultare si de a respecta diferitele perspective ale celorlalti.

Imbunatateste increderea si rezolvarea conflictelor. Colaborand, copiii depun eforturi pentru ca joaca sa iasa bine, astfel ca vor invata sa aiba incredere unii in ceilalti si in acelasi timp sa fie dependenti de punctele forte ale partenerilor de joaca. In timp ce increderea devine reciproca, conflictele se solutioneaza mai rapid si ei invata sa lucreze ca si o echipa.

Contribuie la autoreglarea emotionala. In joaca, copiii invata sa isi regleze emotiile, sa accepte dezamagirile, restrictiile sau sa amane recompensele imediate, pentru ca fac parte dintr-o echipa.

Ofera copiilor un sentiment de apartenenta implicandu-i pe toti copiii in joaca, in egala masura.

Sprijina abilitatile de rezolvare de probleme. Copiii invata sa discute despre reguli, sa dezvolte strategii pentru a castiga si pentru a depasi obstacolele ce apar.

Iata idei de jocuri colaborative:

 • Jocuri de societate cu carti, table de joc sau cartonase
 • Vanatoarea de comori
 • Jocuri sportive de echipa
 • Jocuri de rol, tematice
 • Jocuri de constructie folosind piese lego

Joaca colaborativa este deosebit de importanta fiindca ea contribuie la dezvoltarea cognitiva a copiilor inca de timpuriu si pune bazele procesului de invatare. Copilul tau se joaca colaborativ?


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe