characters characters

Tipuri de joaca

Cum intelegi mai bine joaca si jocurile copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 iulie 2020    |   3139 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

tipuri de joaca
Joaca este modalitatea prin care copilul tau exploreaza si intelege lumea, din primul an de viata. Care sunt comportamentele normale ale copiilor cand vine vorba de joaca si care sunt stadiile prin care trec acestia pe masura ce cresc? Intelegand mai bine aceste aspecte, vei putea sa intelegi mai bine dezvoltarea copilului tau si sa observi din timp daca apar eventuale semnale de alarma privind aceasta.

Citeste si:

Joaca initiata si condusa de copil – de ce e bine sa o incurajezi

Ce invata copiii cand se joaca


Exista mai multe clasificari al tipurilor de joaca, dar 6 sunt principale, pentru ca descriu felul in care copilul tau interactioneaza si se raporteaza la alti copii in timpul jocurilor pe masura ce creste. Identificate in anii '20 de Mildred Parten, socioloaga si cercetatoare americana, aceste tipuri de joaca sunt inca utile si valide.

Joaca fara ocupatie

Este specifica primilor ani de viata, cand copilul isi mentine atentia ocupata facand miscari simple, privind lumea din jur sau manevrand obiecte diverse, fara un plan, reguli sau obiectiv clar. In acest stadiu, copiii isi dezvolta abilitatile motrice, descopera cum functioneaza obiectele si lumea din jur si isi imbunatatesc atentia si rabdarea. Desi pare neorganizata, este condusa de curiozitatea copilului tau si este benefic sa ii oferi libertatea si siguranta de a se juca astfel.


Joaca solitara sau independenta

Copilul se joaca singur si este captivat de activitatea sa, parand sa nu auda sau sa nu vada ce se intampla in jurul lui. Specificul acestui stadiu este lipsa de interactiune sociala din timpul jocului. Acest aspect ar putea ingrijora parintii, dar este important ca joaca independenta sau solitara sa fie incurajata (si neintrerupta cand se intampla), pentru ca ii dezvolta copilului gandirea, atentia si rabdarea si il pregateste pentru joaca impreuna cu alti copii. Apare mai ales la varsta de 2-3 ani.

Joaca de tip spectactor

Copilul nu participa la joaca altor copii, doar o observa. Poate interactiona cu acestia verbal, comunicand despre joaca sau despre alte subiecte, dar nu se implica activ in joc. Si acesta este un stadiu normal, prin care copiii observa si invata despre interactiunile sociale dintre alti copii, despre reguli si strategii de joc si, in general, despre comunicare si interactiune. Nu este nevoie sa presupui ca ai un copil care nu se poate adapta social daca observi acest tip de joaca.

Joaca paralela

Apare atunci cand doi sau mai multi copii se joaca unul langa altul, fara a interactiona, dar imitand aceleasi gesturi. De exemplu, cand doua fete isi imbraca papusile stand una langa alta, fara a initia o poveste despre cele doua papusi si fara a comunica. Joaca paralela este stadiul intermediar dintre joaca de tip spectator si joaca asociativa. Este specifica pentru intervalul de varsta 2,5-3,5 ani.

Joaca asociativa

In acest stadiu, copiii incep sa interactioneze cu alti copii cand se joaca, impart jucarii sau obiecte, desi uneori isi urmeaza propriul fir al povestii, iar deseori activitatea lor nu este sincronizata. De exemplu, doi copii construiesc un oras din cuburi, dar fiecare isi construieste turnul lui. Este frecventa in intervalul 3-4,5 ani.

Joaca cooperanta

Apare in jurul varstei de 4-5,5 ani si presupune cel mai ridicat nivel de interactiune sociala intre copii. Este joaca in care copiii interactioneaza intr-un grup, au un scop comun si negociaza frecvent regulile si rolurile pe care si le asuma sau modificarile scenariului” de joaca. In ciuda denumirii, joaca cooperanta este tipul de joaca in care apar cele mai multe conflicte intre copii, pentru ca acestia inca invata sa imparta jucarii, sa astepte randul sau sa lase alti copii sa conduca jocul. Adultii au rolul important de a-i lasa pe copii sa rezolve aceste situatii si de a interveni doar cand apar comportamente periculoase sau violente.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 5 activitati linistite care pot inlocui somnul de dupa-amiaza
    5 activitati linistite care pot inlocui somnul de dupa-amiaza
    22 ianuarie 2024   

    Fiecare copil are propriile sale nevoi cand vine vorba de somnul din timpul zilei. Unii vor dormi fara probleme 2-3 ore, in timp ce altii vor atipi pentru o jumatate de ora sau vor ramane in pat zvarcolindu-se in nestire pana cand parintele cedeaza si il lasa sa se ridice.

  • Joaca repetitiva la anteprescolari
    Joaca repetitiva la anteprescolari
    28 februarie 2023   

    De ce apar comportamentele repetitive la copii in primii ani de viata si cum ajuta la dezvoltarea celor mici.

  • Jocuri de iarna
    Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
    19 decembrie 2022   

    Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.

Mai multe