characters characters

Iubirea conditionata si efectele ei asupra copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 iunie 2015    |   1352 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

familieIndiferent cum ne-am comporta cu copiii nostri, daca i-am lauda sau i-am certa, avem impresia ca ei stiu faptul ca noi ii iubim neconditionat si ca ne inteleg actiunile. Insa multe dintre reactiile noastre pot fi interpretate de copii ca lipsa sau retragere a iubirii.

Cum se manifesta iubirea conditionata in relatia parinte-copil?

Iubirea ca recompensa

Apare cand parintii se poarta afectuos, ofera cadouri sau sarbatoresc reusitele copiilor si isi retrag afectiunea cand acestia au un esec.

Iubirea ca scop

Copilul simte ca orice ar face, niciodata nu va fi suficient pentru a fi iubit cu adevarat de catre parinti. Apare in situatia in care parintii au asteptari foarte mari de la copil si se arata frecvent dezamagiti de acesta, respingandu-l sau pedepsindu-l.

Iubirea conditionata duce la o stima de sine scazuta, comportamente distructive, lipsa de incredere in propria persoana si o sanatate psihica precara. Atunci cand conditionam iubirea fata de copilul nostru, acesta pe masura ce va creste isi va raporta comportamentele in functie de cei din jur. Deciziile pe care le va lua vor fi ghidate de ceea ce spun si cred ceilalti. Cel mai simplu exemplu este cel al fetelor care ajung sa creada ca valoarea lor ca persoane sta in modul in care arata. Daca laudam fetele pentru hainele frumoase pe care le poarta, pentru cat de dragute sunt, ele invata ca iubirea si aprobarea noastra depind foarte mult pe infatisarea fizica.

Cum interpreteaza copiii comportamentul parintilor?

Atunci cand nu suntem de acord cu ceea ce fac ei, credem ca cei mici stiu diferenta dintre iubirea pe care le-o purtam si aprobarea sau dezaprobarea comportamentului pe care l-au avut. Totusi, intelege cu adevarat copilul ca atunci cand suntem suparati il iubim in continuare? Raspunsul este “nu”. Asadar, chiar daca nu iti propui in mod constient sa folosesti iubirea ca modalitate de a controla comportamentul copilului tau, reactiile tale atunci cand copilul are un comportament pe care il dezaprobi poate transmite ideea ca il iubesti doar cand se poarta asa cum iti doresti. Copilul poate ajunge sa gandeasca:

“Mama ma iubeste numai atunci cand fac lucrurile asa cum imi zice ea.”

“Ai mei ma iubesc doar daca ma comport frumos.”

“Uneori am impresia ca le pare rau pentru ca sunt in viata lor.”

“Atunci cand sunt nervosi pe mine, am impresia ca le pare rau ca sunt copilul lor”.

Iubirea conditionata si aprobarea:

Credem ca suntem valorosi numai daca producem ceva.

Credem ca, daca cei din jur nu ne aproba, nu suntem oameni valorosi.

Credem ca suntem apreciati numai daca avem rezultate bune la scoala sau la munca.

In ceea ce ii priveste pe copii, atunci cand ne concentram doar pe comportamentul de suprafata, ignoram ce se intampla in interiorul copilului, in sufletul lui. De asemenea, transmitem mesajul ca aparentele sunt mai importante decat onestitatea si deschiderea cu referire la emotiile noastre.

Cum poti imbina iubirea neconditionata cu disciplina?

Iubirea neconditionata nu inseamna incurajarea oricarui comportament al copilului. Nu inseamna nici ca parintele nu va fi niciodata dezamagit sau intristat de comportamentul copilului.

Cum transmite un parinte copilului ca il iubeste neconditionat?

  • incearca sa ii inteleaga comportamentul, oricat de neplacut este acesta
  • isi exprima punctul de vedere pastrand respectul fata de copil
  • isi gestioneaza furia
  • nu foloseste violenta, fizica sau verbala
  • accepta copilul ca fiind o fiinta diferita, cu libertatea de a alege si de a proceda diferit fata de cum ar proceda parintele
  • comunica nonviolent

Pentru a deveni un parinte care iubeste si apreciaza neconditionat si pentru a vedea dincolo de comportamente, este nevoie sa inveti sa faci acest lucru cu tine insuti. Atunci cand poti sa iti asculti “vocea interioara”, sa fii sincer cu tine, sa te iubesti si sa te accepti neconditionat, vei putea sa faci, mai usor, acelasi lucru si cu cei din jurul tau.


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe