characters characters

Istoria omenirii - carte pentru copii

O lectura captivanta despre trecut, pentru cei mici si pentru cei mari

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 mai 2017    |   1978 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

coperta istoria omenirii „Istoria este un ghid de navigare in timpuri periculoase. Istoria ne spune cine suntem si de ce suntem in felul in care suntem.”  David McCullough

Traim in epoca informatiei si a conectarii: avem acces la informatii de tot felul 24 ore din 24, in fiecare zi. Cei mai multi dintre noi (parinti si copii) ne incepem ziua uitandu-ne la un ecran care ne ofera informatii utile, in timp real, despre lumea in care traim, ne pune in contact cu prietenii sau ne ofera surse de amuzament si relaxare.

Cum am ajuns sa avem acest stil de viata? Care au fost alegerile pe care le-au facut oamenii dinaintea noastra pentru a ajunge in prezent sa beneficiem de progresul tehnologic prin care viata noastra a devenit mai usoara, dar si mai grabita?

„Istoria ne spune cine suntem si de ce suntem in felul in care suntem”. In realitate, in cel mai rau caz, pentru multi dintre noi, istoria este un sir lung de date si evenimente politice corespunzatoare, detalii geografice si nume de personalitati care au influentat soarta altor oameni. In cel mai bun caz insa, istoria este cea mai fascinanta poveste pe care o putem citi, pentru ca ne aduce aproape atat de noi insine, cat si de oamenii si locuri complet diferite de noi. Exista carti pentru copii care ii ajuta sa vada povestea din spatele sirurilor de date si evenimente, explicandu-le principiile si fenomenele care au influentat cursul istoriei.

„Istoria omenirii” de Hendrik Willem van Loon (actualizata de Robert Sullivan) publicata de Editura Humanitas este una dintre aceste carti. Scrisa pentru copii cu varsta peste 12 ani, cartea poate fi la fel de bine citita si de adultii ale caror cunostinte de istorie au nevoie de putina improspatare. Atat copiii pasionati de istorie, cat si copiii care inca nu au descoperit bucuria de a cunoaste istoria pot gasi in aceasta carte atat o sinteza a istoriei omenirii, cat si un foarte util punct de plecare pentru explorarea in detaliu a anumitor epoci sau evenimente istorice. Cartea incepe cu momentul aparitiei vietii pe Pamant, prezinta principalele civilizatii antice, ascensiunea si caderea Imperiului Roman,  perioada feudalismului si cruciadelor,  Evul Mediu, Renasterea si Reforma, Revolutia Americana, Revolutia Franceza si Napoleon, obtinerea independentei nationale in state din America de Sud si Europa, Revolutia industriala si Revolutia stiintifica, Primul si al Doilea Razboi Mondial  si ajunge pana la prezentul dominat de tehnologie, comunicare si socializare virtuala.  

In 700 pagini, autorii reusesc sa pastreze un echilibru armonios intre informatii concrete despre cele mai semnificative evenimente istorice, atmosfera sociala si mentalitatea colectiva din diferite epoci. Exista de-a lungul cartii un balans natural intre evenimentele exterioare si felul in care acestea au influentat viata interioara (convingerile, emotiile) a oamenilor care le-au trait, facand lectura captivanta si accesibila.

Astfel, istoria nu ramane o insiruira arida de evenimente si personalitati, ci o poveste a oamenilor care au trait inaintea noastra, poveste pe care copiii sunt incurajati sa si-o imagineze si sa o inteleaga, prin comparatii cu momentul prezent. Este o poveste spusa pe alocuri cu umor si cu multa intelegere fata de natura umana:  „Teoria din spatele  sistemului medieval era trainica si totodata simpla. In timp ce stapanul lumesc (imparatul )se ingrijea de bunastarea fizica a supusilor, stapanul spiritual (papa) le ocrotea sufletele. In pratica, acest sistem functiona totusi tare defectuos. Imparatul incerca invariabil sa se amestece in treburile Bisericii, iar papa se rezbuna si ii spunea imparatului cum ar fi trebuit sa-si guverneze domeniile. Apoi fiecare ii spunea celuilalt, intr-un limbaj foarte neceremonios, sa-si vada de treaba lui, iar rezultatul era inevitabil razboiul.”

Cartea este completata cu gratie de ilustratii si harti explicative, care ii ajuta pe copii sa inteleaga mai usor evenimentele istorice descrise si  lasa loc pentru fascinatia misterelor pe care inca nu le-am dezlegat (precum semnificatiile inscriptiilor etrusce sau cauza prabusirii imperiului egeean).Istoria omenirii” ii va invata pe copii mai mult decat informatiile istorice sau felul in care traiau oamenii in trecut. Din paginile ei reies frecvent rolul cunoasterii si libertatii individuale pentru evolutia sociala, aspiratia catre obiectivitate in relatarea istoriei (marcata involuntar de subiectivitatea celor care o relateaza) si pasiunea pentru descoperirea trecutului.

Pentru toate aceste motive, si multe altele care nu au avut loc aici, iti recomandam aceasta carte, scrisa cu bucurie si pasiune pentru istorie, menita sa trezeasca aceeasi bucurie si pasiune a cunoasterii si in mintea si sufletul celor care o citesc. Iar daca vrei ca printre acestia sa se numere si copilul tau, poti afla mai multe despre carte si poti citi cateva pagini din ea pe site-ul editurii Humanitas.


Participa la concurs pe pagina noastra de Facebook si poti castiga cartea Istoria Omenirii si atlasul Historium, oferite de editura Humanitas.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe