characters characters

Cum motivezi un adolescent sa invete?

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 iulie 2011    |   14201 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.




Stim cu totii ca este destul de greu sa-i motivam pe copii sa invete, ei nemaifiind atrasi de lectura sau exercitiu matematic, preferand mai mult sarcinile nestructurate care sa le puna in valoare creativitatea si capacitatea de inventie. Daca la cei de varsta primara este greu sa inveti sa-i motivezi, avand in vedere ca trebuie sa te lupti si cu a-i invata sa se acomodeze la noul mediu de invatare, la liceu lucrurile sunt si mai dificile. Liceenii au nevoi diferite, pretentiile cresc mult mai repede si au invatat sa negocieze, spre deosebire de copiii mai mici. Si totusi, cum ii putem motiva pe preadolescenti si adolescenti sa invete?
 

Cum motivezi un preadolescent si adolescent sa invete


Iata cateva dintre motivele pentru care copiii nu vor sa invete si care sunt modalitatile prin care iti poti convinge fiica sau fiul ca a invata este nu doar necesar, ci si placut.



1. Multi copii spun ca oricum nu vor folosi niciodata informatiile invatate la scoala, ca nu vor avea nevoie de geometrie, algebra sau biologie, pentru ca nu vor urma o cariera in aceste domenii.
Ii poti demonstra cu usurinta adolescentului ca acesta nu este un motiv justificat pentru a nu invata respectivele materii. Explica-i faptul ca fiecare materie invatata la scoala il ajuta intr-un fel. De exemplu, arata-i ca matematica dezvolta gandirea logica si il ajuta sa inteleaga alte stiinte, precum economia sau managementul afacerilor. Compunerile sau eseurile la limba romana ii dezvolta vocabularul, imaginatia si capacitatea de exprimare verbala, care ii vor fi de ajutor atat in facultate, cat si mai tarziu, cand va fi nevoit sa comunice in scris cu diverse persoane importante pentru cariera lui. Poti gasi asemenea exemple pentru fiecare materie pe care o respinge copilul tau.

2. Copilul tau poate fi interesat de o singura materie, tinzand sa le neglijeze pe celelalte. Ajuta-l sa devina un expert in domeniile care il intereseaza. Copilul tau se pricepe la limbi straine sau istorie? Incurajeaza-l sa isi perfectioneze cunostintele, sa invete cat mai bine la aceste materii. Daca va obtine rezultate bune la materiile care il intereseaza, va dobandi mai multa incredere in sine si ii va fi mai usor sa se apropie de materiile care ii dau bataie de cap. In plus, evita sa ii ceri sa obtina rezultate excelente la toate materiile deoarece aceasta exigenta ii va intensifica atitudinea de respingere fata de materiile care nu ii plac.

3. Copilul tau se plange ca unii dintre colegii sai sunt favorizati, iau note bune fara sa depuna vreun efort, asa ca nu are sens sa mai invete.
Intr-o astfel de situatie, este bine sa trezesti spiritul de competitie al copilului tau. Daca intr-adevar alti copii sunt favorizati si iau note mari, provoaca-l pe copilul tau sa demonstreze ca el le poate lua pe merit. Propune-i sa realizeze fiecare proiect cat mai bine posibil si sa se pregateasca pentru toate materiile cat mai bine, pentru a-si surprinde colegii si profesorii si pentru a demonstra ca notele bune se pot lua si pe merit.

4. Copilul tau amana inceperea temelor sau proiectelor pentru ca pur si simplu nu are chef. Ajuta-l sa isi dea seama ce il motiveaza. Atunci cand intr-adevar ii este greu sa inceapa un proiect, propune-i sa stabileasca mici recompense pe care si le poate oferi dupa realizarea fiecarei etape a proiectului.

5. Copilul nu vede urmarile pe care le au rezultatele scolare pe termen lung. Ajuta-l sa-si stabileasca obiectivele pe care le are pe termen scurt si/sau pe termen lung. De ce e nevoie sa invete? Care ii este scopul pe termen scurt? Sa ia o nota buna? De ce? Poate pentru a primi o recompensa pe care i-ai promis-o. De ce e bine sa invete pe termen lung? Poate pentru a avea o medie mare in cei patru ani de liceu si pentru a intra in acest mod la facultatea la care isi doreste.  Care sunt scopurile pe termen scurt si lung ale copilului tau? Le cunosti? Daca nu, foloseste tehnica intrebarii, a descoperirii si observatiei.

6. Copilul nu se simte sprijinit suficient. Este posibil ca pretentiile repetate, pedepsele pentru notele prea mici sau comparatiile cu alti copii care invata mai bine sa il descurajeze pe copil si sa il faca sa respinga activitatea de invatare. Atunci cand simte ca nu poate gasi ajutor nicaieri, nu mai are energie sa mai incerce. Asadar, este important sa ii fii alaturi atat in momentele dificile, cat si in cele de reusita. Ajuta-l sa treaca peste notele mai mici, fiindu-i aproape emotional, dar si cu solutii care sa ii faca invatarea mai usoara.

Copilul tau este suficient de motivat sa invete?

 

Iti recomandam sa citesti si:

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe