Interviuri cu mamici: Ioana Ginghina
Pentru ca suntem convinsi ca invatam multe lucruri importante din experientele altor parinti, incepem seria de interviuri cu mamici. Am vorbit cu Ioana Ginghina, actrita la Teatrul Ion Creaga si mamica Ruxandrei, de 5 ani, despre profesia de actrita, despre provocarile si bucuriile rolului de parinte si despre inspiratie si fericire. Citeste in randurile urmatoare raspunsurile ei la intrebarile noastre.
Daca „azi” ar fi o piesa de teatru pentru copii, ce denumire ar avea?
R: Iata o intrebare care ar putea sa inspire pe multi scenaristi de teatru pentru copii...
Poate ca " Am visat sa zbor..."
Festivalul International de Teatru pentru Copii „100,1.000, 1.000.000 de povesti” organizat de Teatrul Ion Creanga a avut loc de curand. Ne poti spune mai multe despre acest festival, dar si despre cele mai dragi proiecte profesionale in care te implici in prezent?
R: Acest festival este un proiect intitat de Cornel Todea pentru Teatrul Ion Creanga si isi propune sa fie un program complex de educatie teatrala, culturalizare si formare a gustului estetic al celor mai mici spectatori. Intre noutatile acestei editii a festivalului, am putea numi si extinderea selectiei in randul teatrelor a caror activitate se adreseaza, cu predilectie, publicului matur, dar in repertoriul carora se gasesc si spectacole pentru copii: Teatrul Odeon, Teatrul Foarte Mic, Teatrul de Opereta "Ion Dacian". Pe langa reprezentatiile de la Sala Rapsodia, de pe strada Lipscani, actualul si temporarul sediu al Teatrului Creanga, publicul s-a intalnit si cu oaspeti veniti din Marea Britanie, Belgia, Franta, Italia si Bulgaria, sau din Oradea, si pe scenele de la Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Foarte Mic, Teatrul Excelsior, in spatiile oferite reprezentatiilor de Centrul Cultural UNESCO "Nicolae Balcescu", Gradinita Miruna, Scoala Gimnaziala "Anastasia Popescu", Scoala Gimnaziala "Elena Vacarescu". In plus, evenimentul are si o pagina de Facebook dedicata, careia va invit sa ii dati LIKE . Este esential ca sa facem evenimente culturale pentru cei mici, daca vrem sa dezvoltam frumos si armonios societatea in care traim.
Dincolo de Festivalul organizat de Teatrul Ion Creanga, mi-am deschis o companie mica de teatru si ateliere de creatie: MiniArtShow.
Am format o echipa tanara de actori papusari, actori profesionisti si psihologi cu care incercam sa facem proiecte si activitati creative dar si distractive pentru cei mici.
Din octombrie am deschis si scoala de actorie film si televiziune pentru copii, proiect cu care sper sa fac lucruri extraordinare.
Ce te inspira?
R: In primul rand Ruxandra, fetita mea si apoi experienta de a lucra cu copiii pe care o am datorita faptului ca, din anul 2000, sunt actrita la Teatrul Ion Creanga.
Ce te motiveaza in viata?
R: Cel mai mult ma motiveaza familia. Sunt un om casnic, familist si deci de aici imi iau toata energia de care am nevoie.
Care sunt cele mai mari satisfactii pe care ti le aduce profesia ta?
R: Satisfatia profesiei este in primul rand faptul ca "imi permit " sa fac aceasta meserie.
Este un noroc faptul ca pot supravietui din aceasta profesie extrem de frumoasa dar neplatita corespunzator.
Sunt o norocoasa ca pot sa joc ce imi place si asta este tot ceea ce imi doresc pe plan profesional.
Cum impaci rolurile de mama si de actrita?
R: Datorita noilor proiecte cu copiii pe care le fac, Ruxandra nu mai este doar fiica ci si partenera mea.
Ma ajuta la realizarea atelierelor si ma inspira. Este tot timpul cu mine ceea ce mie imi da un confort si putere de munca.
Cat de des vine fetita ta la teatru?
R: Nu ratam nicio premiera a Teatrului Ion Creanga si sunt spectacole pe care le-am vazut de mai multe ori. Cand joc (in spectacole precum: “Carolina si poneiul”, “Carabusii” etc.) este nelipsita din culise.
Ce sfaturi ai pentru parintii copiilor care doresc sa devina actori?
R: E greu sa dai sfaturi, mai ales ca eu nu imi doresc ca fiica mea sa faca aceasta meserie. Pot spune insa ca apreciez enorm faptul ca parintii mei au crezut in mine si nu m-au impiedicat sa fac aceasta meserie. Asa voi face si eu cu Ruxandra.
Bineinteles, recomand Clubul Micului Actor – o serie de cursuri organizate de Teatrul Ion Creanga si sustinute de colegele mele actrite. Stiu ca parintii sunt foarte incantati de rezultatele acestor cursuri, feedback-ul este extraordinar.
R: Cultura, creativitatea joaca un rol foarte important in dezvoltarea personala a copiilor.
Am vazut cum copii extrem de mici s-au schimbat de la spectacol la spectacol.
Au invatat sa aiba rabdare sa urmareasca povestea, sa aplaude, iar in final sa vina pe scena sa ofere flori actorilor.
Este minunat sa poti sa vezi cu ochii tai ce minuni face educatia prin teatru.
Ce lucruri ai invatat din profesia de actor care te ajuta in rolul de mama? Si invers: ce lucruri ai invatat de cand ai devenit mama care sa te ajute in profesia de actrita la teatrul pentru copii?
R: V-am spus deja ca am invatat foarte multe de la Ruxandra, care m-au ajutat in aceasta meserie.
Iar faptul ca am lucrat cu copiii si pentru copii inainte de a fi mama, m-a ajutat enorm.
Am foarte multa rabdare cu ea si imi place sa ne jucam impreuna ore in sir.
Cum reusesti sa fii o mamica fericita?
R: Ca sa fii o mamica fericita cred ca este simplu, daca ai un copil sanatos.
Este tot ceea ce imi doresc pentru Ruxandra.
Imi place sa fiu prietena cu ea. O ador...
Care este cea mai mare provocare intalnita in calitate de mama?
R: Cred ca cea mai mare provocare intalnita pana acum este rabdarea de a sta ore in sir si de a raspunde frumos si coerent la toate intrebarile Ruxandrei.
Este intr-o perioada cand acestea par sa nu se mai termine niciodata.
Incerc sa ma tin tare pe pozitie si sa nu raspund niciodata "ASA"...
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
Adauga tu primul comentariu: