characters characters

Interviu cu Claudia Buneci, Health Coach

„Mamele isi neglijeaza cu precadere restabilirea linistii in corp dupa perioade de stres”

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 octombrie 2022    |   842 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Claudia Buneci
Claudia Buneci este health coach si tehnician nutritionist si lucreaza in special cu mame, ajutandu-le sa isi recapete energia si echilibrul hormonal. Am stat de vorba cu ea despre schimbarile pe care le pot face mamele in stilul de viata pentru a dobandi echilibrul hormonal, fizic si emotional.

Pentru inceput, spune-ne mai mult despre activitatea ta profesionala: ce presupune mai exact si cum ai ales sa o dedici mamelor?

O sa incep prin a-ti spune cum am ajuns sa fac asta: plecand de la propriile mele provocari. M-am confruntat cu cistite recurente si dureri mari la menstra, raceli din noiembrie in aprilie, fertilitate reduse, polip endometrial...dar nu-mi trecea prin cap ca acestea nu sunt firesti si ca pot sa fac ceva ca sa le dau de cap.

Cistita a fost cea care m-a determinat sa ies din zona investigatiilor alopate, dupa ani de tratament conventional si luni de zile de antibiotice – care nu imi aduceau usurarea simptomelor decat pe termen foarte scurt.

Am apelat la un homeopat minunat, care mi-a deschis ochii catre multiplele fatete care intervin in starea noastra de bine. Am inceput sa fiu atenta la alimentatia mea, sa citesc mult despre asta si sa observ, spre surprinderea mea, ca durerile mele menstruale s-au redus.

Long story short, am ramas insarcinata, si dupa primul copil nu m-am mai intors la jobul pe comunicare din corporatie, ci am decis sa fac schimbare de cariera...sa sustin femeile sa aiba un stil de viata sanatos.

De atunci si pana acum au trecut aproximativ 9 ani – au fost formari – chiar acum urmez o alta scoala de medicina functionala, care dureaza 3 ani, studiu invididual saptamanal, sute de cliente, lucru intens cu mine si inca 2 copii, gemeni de data asta, pe care i-am nascut...si crescut (acum au 6 ani).

Dupa a doua nastere am simtit sa lucrez prioritar cu mame care sunt acolo unde se redescopera dupa mamicie. Si asa am ajuns la subiecte precum energizare, hormoni si premenopauza...unde sunt in prezent.

Ce presupune lucrul cu mine?

O schimbare de stil de viata, de raportare la corpul tau, de reconectare cu tine si cu nevoile pe care poate le ignori de ani de zile.

Ceea ce am invatat in toti acesti ani este ca nu putem vorbi despre hormoni sanatosi doar schimband alimentatia...nici macar n-ar putea fi o schimbare sustenabila. E nevoie sa incepem sa ne cunoastem, sa ne placa de noi, sa stam cu noi, sa ne simtim IN SIGURANTA in corpul nostru si in viata noastra. Doar de aici POATE SA INCEAPA VINDECAREA.

Si in acest proces vorbim despre somn, miscare adecvata, alimentatie, suplimente, practici somatice si ce mai are nevoie fiecare femeie de-a lungul drumului. Imi place tare sa lucrez in echipe multidisciplinare, pentru ca nimeni nu are toate raspunsurile si pentru ca fiecare caz e diferit si are nevoi diferite.

Care sunt cele mai frecvente probleme pentru care îți cer ajutor clientele tale?

Pentru fiecare femeie dezechilibrele hormonale vin cu un mix diferit de manifestari, fireste. Cateva dintre cele mai frecvente sunt oboseala mare, care se manifesta si pe parcursul zilei, greutate in exces, care nu mai pleaca facand ceea ce femeile stiau ca a functionat pentru ele ani de zile, libido foarte scazut, ceata mentala, anxietate, somn precar, lipsa de motivatie pentru lucruri care altadata le faceau placere. Acestea sunt varful icebergului, ceea ce doare.

Cumulat cu acestea exista poate de ani de zile balonari, reflux, dureri de intestine, acnee, migrene, constipatie sau scaune moi, dureri la menstra, probleme cu tiroida, cicluri neregulate sau lipsa, fibroame, chisturi etc.

Si desigur ca ele sunt toate in legatura.

Unul dintre aspectele asupra carora iti concentrezi activitatea profesionala este perioada premenopauzei. Ce inseamna aceasta mai exact si de ce este o perioada importanta in viata unei femei? 

Premenopauza este o etapa FIREASCA din viata unei femei. Asa cum este si... adolescenta, de exemplu. Este etapa care precede menopauza si care poate dura pana la 10 ani.

Pentru unele femei poate incepe la 35 de ani, pentru altele poate incepe la 45-47 de ani. Pentru unele femei poate veni cu furtuna hormonala, asemenatoare celei din adolescenta, pentru alte femei poate fi foarte soft si isi poate face simtita prezenta doar la instalarea menopauzei.

Acest lucru nu tine doar de gene, ci si de stilul de viata.

Premenopauza are mai multe etape, dar multe femei isi dau seama ca-s acolo doar daca apar vijeliile, sub forma simptomelor mentionate mai sus.

Ce e important sa intelegem este ca modificarile hormonale sunt firesti – scaderea estrogenului, a progesteronului, chiar a testosteronului, care chiar daca nu este un „feminin feminine”, are si el efecte in corpul nostru. Ce nu este firesc este sa ne dea viata peste cap. Si asta se intampla din cauza celorlalte dezechilibre din viata noastra: probleme de tiroida, stres cronic de ani de zile, lipsa somnului de ani de zile, deconectarea de simptomele mici care au fost nevoite sa devina „ mari” ca sa fie auzite, expunere la toxicitate, inflamatie cronica, alimentatie procesata etc.

Daca esti interesata sa intelegi ce se intampla in premenopauza, am un mini curs gratuit in care explic pe larg variatia hormonilor, dar si pasii de echilibrare. Este disponibil pe www.claudiabuneci.ro si raspund cu drag intrebarilor tale suplimentare :), care stiu ca vor apare.

Cum este afectata relatia mama-copil de schimbarile hormonale din premenopauza si menopauza?

Depinde de cum se raporteaza mama la aceasta perioada. Iata ce vad eu ca potential bun de explorat in relatiile cu copiii.

Femeia in aceasta etapa este pur si simplu mai putin interesata de parerea celorlalti despre ea. Apare acel „Je m’en fous”. E mai sigura pe ea, spune direct ce are de spus si focusul pe interiorul ei creste natural. Astfel ea ajunge sa fie mai conectata cu ea, mai centrata, emanand siguranta, stabilitate, feminitate matura si sanatoasa. Stie deja sa puna limite, sa aiba grija de ea si sa inspire copiii ei sa faca acelasi lucru in mod asumat.

Copiii vad o mama care e bine cu ea, care isi imparte timpul intre job, timp cu ei, in care e realmente prezenta si timp cu ea si cu partenerul ei. Copiii vad o mama care aloca timp ca sa manance sanatos, ca sa se relaxeze, ca sa doarma...si care are chef sa danseze cu ei, sa ii asculte sau sa se joace prinselea.

Asta este imaginea optima a mamei care este in premenopauza catre care sa tindem. Si putem sa ajunge la ea, macar partial, atunci cand lucram cu noi sa iesim din pilot automat si sa facem alegeri constiente pentru noi, sa cerem sustinere si sa ne dam timp sa ajungem aici.

Cealalta fateta a relatiei mama-copil in premenopauza este usor de anticipat: mama este mai obosita, mai nemultumita, mai critica, mai fara chef si asta se reflecta, desigur, in relatia cu copiii ei si cu partenerul ei. Acestia poate si-ar dori sa o sustina dar:

  • ea nu cere ajutor, pentru ca asa a fost obisnuita
  • ea nu pune limite, pentru ca se simte vinovata sa-si ia timp pentru ea
  • ea nu are energie de joaca, iar copilul se conecteaza cel mai bine prin joaca

Daca si copilul este la adolescenta si mama este si ea tot intr-o furtuna homornala, cea de final de viata reproducatoare, atunci poate fi intr-adevar provocator.

Nu sunt psiholog, nu vin cu recomandari privind relatia mama-copil. Dar pot sa spun ca daca mama doreste sa lucreze cu ea ca sa-si echilibreze corpul si emotiile, sunt cu siguranta lucruri pe care le poate face. Si toate acestea se vor reflecta, desigur in bine, si in relatia cu copiii ei.

Care sunt aspectele pe care le neglijeaza mamele cel mai frecvent cand vine vorba de sanatatea fizica si cum pot evita acest lucru?

Ce am observat eu este ca mamele isi neglijeaza cu precadere restabilirea linistii in corp dupa perioade mai lungi sau mai scurte de stres.

Stresul este firesc in viata noastra si avem mecanisme necesare pentru a-i face fata. Dar stim sa-i facem fata acelui stres care nu dureaza zile, luni, ani in sir. Atunci corpul nostru se da peste cap.

Si mamele invata sa traiasca in acest stres prelungit si sa nu-si dea voie sa faca acel „tantrum” pentru a descarca ce au acumulat. Mantra e „ACUM NU E MOMENTUL. Poate peste 10 ani.” Si uneori peste 10 ani sau mult mai repede apare tiroidita Hashimoto, probleme de metabolism, burnout, boli de inima, infertilitate, endometrioze etc.

Daca ne-am lua timp macar la cateva zile sa inchidem buclele de stres, ar fi probabil una dintre cele mai bune preventii pentru a ramane sanatoase: sa facem shaking, plimbare in padure, dans, practici somatice, somn bun, plans bun, poate o sedinta de terapie cumulata cu descarcare pe corp, ca aici stocam emotiile.

Si de-abia apoi apar celelalte aspecte neglijate, dar de care mamele, femeile in general, sunt mult mai constiente: miscare, alimentatie etc.

Ah, si ar mai fi alt aspect fooarte important, pe care l-am mentionat ca solutie la inchiderea buclelor de stres, dar pe care simt sa pun lumina si separat: SOMNUL.

Mamele sunt epuizate si pentru ca nu dorm. Dupa ce adorm copiii, uneori oricum tarziu, ele simt nevoia sa aiba ceva timp pentru ele. De cele mai multe ori acest timp „pentru ele” inseamna uitat la seriale si rontait ceva. Daca acest „timp pentru ele” ar inseamna un moment de reconectare, cu ele insele sau cu partenerul, valoarea acestui timp ar fi complet alta...una hranitoare pentru corpul si sufletul lor.

Inteleg ca atunci cand exista epuizare nu mai ai chef de acest timp cheltuit constient, ci vrei mai degraba detasare...dar este o bucla din care nu exista iesire.

Una din primele mele recomandari catre femeile cu care lucrez este sa lase laptopul seara si sa SE CULCE. Sau sa faca dragoste cu partenerul lor, ceea ce este foarte vindecator si pentru sistemul nervos si pentru cel hormonal. Sau sa faca ceva constient pentru relatia cu ea: o baie relaxanta, un masaj, journaling sau o practica somatica.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe