characters characters

„Inside Out” sau „Intors pe dos”. Motive pentru care familia ta trebuie sa vada acest film

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iulie 2015    |   8887 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Intors pe dos
„Inside Out” sau „Intors pe dos” este filmul care il va imprieteni pe copil cu propriile emotii. Si poate ii va ajuta si pe parinti sa priveasca cu mai multa intelegere si intelepciune atat propriile reactii emotionale, cat si pe cele ale copilului.

Filmul de animatie spune povestea unei fetite de 11 ani care se muta impreuna cu parintii ei intr-un oras nou, lasand in urma prieteni, activitati preferate si o multime de amintiri frumoase.

Fiind in general o fetita fericita, Riley are dificultati in a face fata tristetii si furiei pe care le simte atunci cand se vede nevoita sa se adapteze unui loc nou.

Filmul este insa mai putin despre intamplarile prin care trece Riley si mai mult despre peripetiile prin care trec emotiile ei. Bucuria, Tristetea, Frica, Furia si Dezgustul sunt prezentate ca personaje care incearca sa o mentina pe Riley fericita chiar si atunci cand nu gaseste motive pentru a se simti astfel. Astfel, felul in care emotiile ne dicteaza comportamentul si “se lupta” intre ele este prezentat intr-o maniera usor de inteles atat de catre copii, cat si de catre adulti. De asemenea, felul in care se formeaza amintirile si relatia lor stransa cu emotiile este prezentat intr-o modalitate usor de inteles.

Am descoperit o multime de motive pentru care sa il vedeti si voi, intreaga familie:

 • Veti afla de ce nu este o idee buna sa incerci sa il inveselesti pe copil atunci cand este trist.
 • Veti intelege cu totii de ce toate emotiile trebuie acceptate pentru a ne pastra vitalitatea si pentru a ne adapta la ce ni se intampla. Fiecare emotie are un rol important de indeplinit, iar atunci cand una dintre ele primeste prea multa putere sau este reprimata, pot aparea probleme precum detasarea emotionala sau lipsa de interes.
 • Veti intelege ca emotiile sunt doar reactii la lucrurile care ni se intampla si ca nu intotdeauna ele corespund realitatii.
 • Vei privi cu mult mai multa intelegere “crizele de furie” ale copilului tau, oricare ar fi varsta acestuia.
 • Vei intelege ca a fi un parinte bun nu inseamna a-l tine pe copil fericit in permanenta, indiferent de situatia in care se afla, ci a-l invata sa faca fata tuturor emotiilor.
 • Vei invata sa privesti cu simpatie si amuzament frica, tristetea sau furia. Stim ca aceste emotii ne pot face sa evaluam exagerat situatiile, sa luam decizii pripite sau sa refuzam experiente care pot fi benefice pentru noi, insa tot ele ne pot tine in siguranta, ne ajuta sa ne activam atunci cand e nevoie sau sa ne adaptam la situatii dificile.
 • Veti intelege cum amintirile ne sunt redefinite de catre felul in care ne simtim in prezent si cum putem “rescrie” trecutul in culori mai vesele sau mai triste, in functie de emotiile actuale.
 • Data viitoare cand esti cuprins de furie, vei putea sa vizualizezi un omulet rosu care a preluat controlul asupra gandurilor si actiunilor tale si vei putea decide sa il dai la o parte, pentru a deveni din nou un adult rational :).

Pe scurt, filmul ne aminteste tuturor ca emotiile sunt cele care ne ajuta sa traim viata cu intensitate si influenteaza tot ceea ce facem, spunem, gandim sau ne imaginam, asa ca trebuie sa invatam sa nu le reprimam, ci sa le gestionam. Vizionare placuta!


*Sursa foto: Cinemagia.ro

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe