characters characters

Independenta la copii

De ce sa nu intervii in activitatile copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 iunie 2015    |   4592 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

copil mergand pe strada
“Nu asa se joaca jocul, stai sa iti arat!”, “Cerul nu este verde, este albastru, nu vrei sa il colorezi cu albastru?”, “Mai spune o data poezia, sa te auda si unchiul tau!” sunt replici care nu par chiar atat de “gresite” si multi dintre noi am spus macar una care seamana cu ele. Din dorinta de a transforma joaca in activitate “educativa” sau din dorinta naturala de a ne mandri cu copiii nostri, putem ajunge sa intervenim prea mult in activitatile lor.

De ce nu este bine sa te implici prea mult in activitatea copilului?


Fie ca e vorba despre joaca, invatare sau antrenamente sportive, parintii isi doresc sa ghideze sau sa ii ajute pe copii, pentru a invata lucruri noi sau a progresa.

Ce invata insa copiii ai caror parinti ii lauda sau ii ghideaza prea des?

  • Isi pierd motivatia pentru activitate in sine, realizand-o doar pentru recompensa din partea adultului (sub forma laudelor, zambetelor, aprobarilor sau chiar a cadourilor).
  • Invata sa isi limiteze imaginatia si spontaneitatea. Daca oferi sugestii copilului atunci cand se joaca sau este creativ, cel mic va invata sa puna la indoiala propriile initiative, considerandu-le pe ale tale “mai bune” sau “corecte”.
  • Invata ca nu sunt capabili sa rezolve singuri o problema. Cand primesc din partea adultilor multe sfaturi pe care nu le-au cerut, copiii pot deduce ca nu ar sti sa se descurce singuri.

Naomi Aldort, autoarea comunicarii parinte-copil S.A.L.V.E  spune ca “A sta deoparte este cea mai mare provocare pentru un parinte. E vorba de acel impuls narcisist care te face sa vrei sa arati totul copilului. Sa ii arati cum sa gandeasca, cum sa actioneze, ce sa simta.”


Cum sa nu intervii prea mult in activitatea copilului?


Desigur ca este benefic sa oferi copilului iubire, imbratisari, raspunsuri la intrebari si aprecieri pozitive. Este la fel de benefic insa sa intervenim atunci cand ne cere acest lucru.

  • Asteapta sa iti ceara ajutorul inainte de a oferi solutii si sfaturi
  • Asteapta sa te invite sa va jucati impreuna si lasa-l pe el sa conduca jocul
  • Daca va jucati impreuna, controleaza doar propriile tale alegeri, nu pe ale copilului.
  • Inlocuieste laudele frecvente cu ceea ce observi “Vad ca ai construit un turn foarte inalt! Imi place.”
  • Lasa-l pe copil sa aleaga daca doreste sa arate celorlalti propriile realizari.

Ce castiga copilul daca nu intervii in joaca si in invatarea lui?

  • Aratand ca ai incredere in el, ii vei creste increderea in el insusi.
  • Isi descopera propriile interese, pasiuni si aptitudini.
  • Au ocazia sa isi dezvolte creativitatea.
  • Invata sa fie independenti. Lasati in pace, copiii se obisnuiesc sa caute mai intai singuri solutii si apoi sa ceara ajutorul.

Asadar, atunci cand siguranta sau sanatatea copilului nu este in pericol, lasa-l sa descopere singur lumea :). "Pentru ca fiecare copil sa isi urmeze propriul drum, el are nevoie sa exerseze si sa isi intareasca muschii libertatii de alegere si de invatare", adauga Aldort. “A te da la o parte din calea copilului ii ofera libertate acestuia de a deveni un observator curios. In acelasi timp ne ofera sansa de a ne elibera de permanenta lupta asupra controlului in relatia cu copiii. Aceasta noua abordare a parentingului este mult mai satisfacatoare si aduce cu sine mai multe impliniri.”, mai adauga Naomi Aldort.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/swambo/15328480419/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Clara Popescu
    Clara Popescu    23.06.2015 - 12:39
    În funcţie de vârsta copilului, "soluţia" diferă. Dacă e destul de mare ca să înţeleagă, poţi vorbi cu el despre faptul că dacă e răutăcios cu ceilalţi copii, aceştia nu se vor mai juca cu el. Îl poţi învăţa să îşi ceară scuze atunci când loveşte pe cineva din greşeală, să înveţe să aştepte să îi vină rândul şi să negocieze. Dar poţi face lucrurile astea şi acasă, înainte de a merge la joacă, nu doar în momentele în care se joacă cu alţi copii. Copiii se contrazic de când e lumea atunci când se joacă:)). Prin joacă, se pregătesc pentru situaţii din viaţa "reală". Dacă este prea mic să înţeleagă că are un comportament neplăcut, îl poţi linişti atunci când este nervos, vorbindu-i calm şi pe cât posibil pe înţelesul lui.. Nu cred că e util să îl ţii de mână atunci când se joacă cu alţi copii. Desigur, nu zice nimeni să nu intervii când siguranţa lui sau a altui copil e în pericol..
  • Fără foto
    Despre copii    23.06.2015 - 07:22
    Daca copilului este mai rebel, puțin obraznicut Cum îl înveți să se joace cu copii, stiint că ce face dă greș, gen contraziceri de joc, supărări câteodată și lovituri din greșeală, și la urmă rezultatul,??? Nu este esducat ,nu știe să se joace cu copii și în ultima fază rămâne singur fără ca ceilalți să se joace cu el. Deoarece copii ajung să spună și celorlalți să nu se mai joace cu el că e obraznic .Soluția? ???

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
    Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
    10 mai 2024   

    Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.

  • Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
    Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
    25 ianuarie 2024   

    Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".

Mai multe