characters characters

Incotro cu piticii in vacanta de vara?

Propus de: Anda Leu   |   26 iulie 2013    |   1198 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Vara este probabil, pentru copii, perioada preferata a anului: mult timp liber, vreme frumoasa si un numar redus de teme. Ce altceva si-ar putea dori? Le revine insa parintilor datoria de a gasi activitati care sa umple timpul copiilor intr-un mod cat mai benefic pentru ei. Mai jos, gasesti povestea unei mamici care se confrunta cu aceasta provocare.

Vacanta este relaxarea dupa care adultii tanjesc tot anul. Chiar daca doar pentru cateva zile putem evada din stres, ne bucuram si incercam sa traim la maxim fiecare moment. Dar oare ce inseamna  pentru un copil o vacanta perfecta? Un loc exotic cu all inclusive? O calatorie de ore multe cu masina sau cu avionul? Partide de shopping? Puncte turistice inedite? Nicidecum! Si imi dau seama acum, tardiv pentru copilul din mine, ca de fapt vacanta nu tine de locul in care o petrecem,  ci de starea de spirit si de libertatea  de care profitam: nu avem ora fixa de trezit dimineata, nu e program de scoala, nu sunt teme,  ci doar joaca si gasca de copii.

Multi dintre  parinti cauta sa gaseasca din timp sa rezerve o saptamana intr-un loc cu  peisaje pitoresti  fara sa  isi dea seama prea bine ce inseamna pentru un copil o asemenea vacanta.

Recent, din curiozitate, am inceput sa dezbat tema hoinarelii de vara cu fetita mea. Si mare mi-a fost mirarea cand a inceput sa imi spuna ca noi, adultii,  avem alte gusturi decat copiii. Si anume? Pai… ce isi doreste ea cel mai mult este sa ajunga la bunica. Si ii place drumul pana acolo pentru ca stie ca nu mai avem mult de mers atunci cand ne apropiem de muntii pe care ii putem vedea si pe fereastra  de acasa. Este reperul ei temporal. Niciodata un copil nu va cauta confortul de  5 stele, cum facem noi adultii. Ei vor sa aiba  companie de joaca si mai ales libertatea si indulgenta pe care doar bunicii o ofera in mod natural. Este adevarat ca a cerut si ceva teme de facut, dar fara constrangere de timp m-a rugat. Spiritul competitiv devine mai pronuntat atunci cand verisorii  ei lucreaza suplimentar pentru vacanta si nu vrea sa se lase mai prejos.  Cand vorbim la telefon, simt in vocea ei ca este fericita si ca acolo este locul ideal copilariei sale.

Putem spune ca acasa are conditii mult mai multe decat la bunici: o piscina , un sezlong si o umbrela, o camera personala si o baie dotata. Dar pentru ea  nu conteaza! Se simte in largul ei si isi gaseste compatibilitati cu multe din fetitele care vin si ele sa petreaca vara la bunici. Iar jocurile de pe marginea santului sau de la  fantana, serile petrecute in foisor jucand tabinet sau razboi, intrecerea la jocurile de cuvinte – fazan, pititea sau ratele si vanatorii   -  toate sunt parte din copilaria perfecta.  Constientizez fericirea ei si retraiesc o noua copilarie pe ulita satului prin prisma ei, total diferita de cea din fata blocului. Cand eram copil, ajunsesem sa ma vait parintilor ca  “nu avem tara“: majoritatea prietenelor de joaca ma “paraseau“ pentru ca mergeau la bunici si reveneau cu intamplari care pentru mine au ramas doar de poveste. Nu am reusit sa  parcurg multi din pasii esentiali ai copilariei. Pastrez amintiri multe, dar varietatea lor este infima fata de tot ceea ce acumuleaza un copil intr-un spatiu rustic. Consider a fi privilegiat acel  copil care are sansa  sa se regaseasca in multe din istorisirile lui Creanga si este de datoria noastra sa nu ii privam de acest drept: o copilarie bogata emotional.

Imi revine banala cerinta de la inceputul fiecarui an scolar: “Alcatuiti o compunere in care sa expuneti cum v-ati petrecut vacanta de vara“. Mereu intrebam daca trebuie sa scriem adevarul sau sa ne imaginam. Si aceasta pentru ca nu as fi avut prea multe de povestit. Pe cand alti colegi probabil ca ar fi povestit zile la rand despre pataniile vacantei. Copiii vostri in care dintre cele doua categorii s-ar incadra: din auzite sau din traite? 

Anda Leu
Mamica de 7 ani si proaspata mamica de doar 10 luni. Meseria de  parinte ma pasioneaza atat de mult incat pot spune ca am parte prin prisma copiilor mei de o a doua copilarie; momentan traiesc o perioada de 2 ani intr-un univers fabulos cu povesti si zane, cu primele litere si cuvinte, cu primele gangureli si primii pasi. Descopar insa cu parere de rau ca vremurile, desi mult  evoluate fata de anii ‘ 80, nu sunt tocmai “ pe roze” si sper ca alaturi de alti parinti interesati sa reusim sa schimbam mentalitati astfel incat sistemul educational sa fie unul mai bun pentru copiii nostri.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    29.07.2013 - 11:04
    Cred ca depinde de fiecare copil in parte, sunt multi copii pentru care o vacanta la tara inseamna mai degraba stres si neplacere. Dar sunt de acord ca apropierea de natura si libertatea pe care le ofera vacanta la tara la bunici sunt doua avantaje importante. Cred ca cel mai mult se bucura de timpul petrecut la tara copiii care au fost obisnuiti de mici cu acest mediu.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe