characters characters

Imaginea de sine a adolescentelor

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 martie 2015    |   1525 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

mama si fiica adolescentaO buna imagine de sine face diferenta dintre reusita si esec, dintre interactiune si izolare, acceptare de sine si nemultumire permanenta. Imaginea de sine se refera la parerea pe care o avem cu referire la propria persoana, incluzand atat calitati fizice, cat si emotionale si intelectuale. Iata cum poti evita sa influentezi negativ imaginea de sine fizica a fetelor.


O imagine de sine fizica pozitiva este foarte importanta pentru copii deoarece:

- ii ajuta sa stabileasca interactiuni sociale

- ii ajuta sa isi formuleze obiective si scopuri la un nivel mai ridicat

- entuziasmul si spiritul de initiativa sunt mai crescute

- ii ajuta sa faca fata cu bine situatiilor de criza.

Parintii au un rol deosebit de important in modul in care copiii isi formeaza imaginea de sine si in special, in cazul fetelor care sunt mult mai preocupate de aspectul lor exterior decat baietii.

Imaginea de sine fizica la fete – replici care o pot afecta negativ pe fiica ta

Nu vezi ca nu iti sta bine imbracata asa?”

Pe masura ce fetele cresc, ele doresc sa isi exprime modul in care cred ele ca arata bine imbracate. Unele vor adopta tinute care le avantajeaza, in timp ce alte fete se vor ghida numai dupa moda, chiar daca culoarea nu le prinde sau modelul nu le pune in valoare trasaturile.

Recomandare: Cauta sa fii de acord cu initiativa fetei tale de a-si alege singura hainele, iar daca totusi nu “aprobi” deloc alegerea ei intr-o situatie, poti sa-i spui care este parerea ta, insa intr-o maniera mai prietenoasa:).

Daca mananci asta te vei ingrasa.”

Copiii sunt pofticiosi, mai cu seama cand vine vorba de dulciuri. Desi e importanta alimentatia sanatoasa inca de la cea mai frageda varsta, ai grija sa nu cazi in capcana transmiterii inconstiente a mesajului: „Aspectul fizic conteaza foarte mult pentru fete”.

Recomandare: Evita sa iti inveti copilul sa se simta vinovat pentru ca a exagerat cu mancarea si ofera-i in schimb alternative care sa combata efectele nedorite ale unei alimentatii necorespunzatoare. Cel mai simplu este totusi sa nu existe in casa alimente nerecomandate, astfel incat tentatiile sa fie minime si sa nu apara obiceiuri alimentare nesanatoase.

Ai nevoie sa faci miscare.”

Copiii vad repede legatura pe care adultii o fac intre miscare si imaginea exterioara a corpului, inca de mici. Exista familii in care parintii sunt atat de preocupati de cum arata copilul incat il inscriu in nenumarate cluburi sportive si cursuri ce presupun miscare, incat cel mic abia mai are timp si de joaca.

Recomandare: Asigura-te ca atunci cand propui fetei tale anumite sporturi sau cursuri, mesajul pe care il va primi sa insemne libertatea de alegere. “Imi incurajez fiica sa faca sport si orice activitate ce presupune miscare de la dans la karate si chiar aerobic, insa nu pentru ca ar trebui sa slabeasca sau sa se mentina in forma, ci pur si simplu pentru ca te ajuta sa te relaxezi, sa te simti bine, te ajuta sa iti dezvolti musculatura si sa ai mai mare incredere in propria ta persoana”, se confeseaza o mamica.

Arat grasa?”/„Arat mai bine ca vecina mea?”

Temerile si nemultumirile tale fata de aspectul fizic pot influenta atitudinea pe care fiica ta o are fata de ea insasi. Comparatiile cu alte femei de varsta ta in prezenta fiicei tale sunt de asemenea de evitat. Astfel de intrebari pot transmite fiicei tale ca aspectul fizic este un subiect de ingrijorare pentru femei si de asemenea, ca exista o eterna competitie intre femei atunci cand vine vorba de imaginea lor fizica.

Recomandare: Bucura-te de calitatile tale si scoate-le in evidenta. Invat-o pe fiica ta ca cele mai importante atuuri fizice sunt sanatatea si bucuria – toate femeile fericite sunt frumoase:).

Pentru a-ti ajuta copilul sa se cunoasca mai bine pe sine si sa isi schimbe in bine imaginea de sine, iti recomandam urmatorul exercitiu: Steaua Sinelui.

Deseneaza o stea pe o coala de hartie. In fiecare din cele 5 colturi, realizeaza cate un cadran in care sa notezi cate o cerinta:

  • Trei lucruri pozitive care te caracterizeaza
  • Doua motive pentru care oamenii te plac
  • Doua lucruri pe care le aduci intr-o prietenie
  • Trei obiective de viitor
  • Trei realizari

In centrul stelutei deseneaza un alt cadran in care cerinta sa fie urmatoarea: Doua lucruri pe care vrei sa le schimbi la tine.

Acest exercitiu este foarte util pentru o mai buna autocunoastere si o crestere a stimei de sine si o imbunatatire a imaginii personale pentru ca pune accentul pe descoperirea punctelor tari si imbunatatirea celor considerate slabe.


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    28 decembrie 2023   

    Fiecare sfarsit de an aduce prilejul de a reflecta la evenimentele, alegerile si rezultatele pe care le-am trait in ultimele 12 luni.

  • 12 trasaturi ale parintilor buni
    12 trasaturi ale parintilor buni
    14 decembrie 2023   

    Toti copiii au nevoie de acelasi lucru: grija, atentie si iubire neconditionata din partea parintilor.

  • Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    12 decembrie 2023   

    In calitate de parinte joci un rol foarte important in conturarea sanatatii emotionale a copilului tau, de aceea e important sa acorzi o mai mare atentie, mesajelor pe care le transmiti la nivel constient, dar mai ales inconstient.

Mai multe