characters characters

Idei de proiecte de grup pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 octombrie 2018    |   7406 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

idei de proiect de grup
Colaborarea duce la o mai buna retinere a informatiei, imbunatateste abilitatile elevilor, creste stima de sine si metacognitia si poate fi folosita pentru a facilita invatarea activa si pentru a promova egalitatea de sanse si nediscriminarea. In ciuda numeroaselor beneficii, multe proiecte de grup pe care copiii le primesc la scoala nu le trezesc interesul si sunt vazute ca o povara in plus.

Citeste si:

Proiecte care promoveaza lectura in scoli

Proiect care incurajeaza cooperarea scoala-familie: seara de matematica


Idei de proiecte de grup pentru copii si adolescenti


Iata cateva idei de proiect de grup care pot schimba aceasta situatie.


Prin colaborare, copiii pot sa realizeze proiecte de creatie.

Prin asemenea proiecte, elevii vor invata sa sintetizeze informatia pe care o vor afla si vor invata sa colaboreze cu colegii pentru a crea ceva nou. Iata cateva idei de proiecte creative care pot fi realizate in grup:

  • o poezie. O idee care ii poate apropia pe copii de poezie: fiecare copil din grup trebuie sa creeze un vers dintr-o poezie pe o anumita tema.
  • un blog literar sau stiintific. La acest proiect pot participa toti elevii din clasa. In functie de rolul sau, un blog ii poate ajuta pe copii sa isi publice creatiile literare sau sa contribuie cu articole despre subiecte stiintifice. Este un mod care sa le trezeasca copiilor interesul pentru cunoastere.
  • un infografic. Majoritatea copiilor oricum petrec mult timp pe internet. Acest proiect ii ajuta sa petreaca acest timp intr-un scop educativ. Exista site-uri pe care copiii le pot folosi gratuit pentru a crea infografice sau alte materiale vizuale. Piktochart.com, Visme.com sau Canva.com sunt cateva astfel de exemple.
  • o reclama. Produsul la care se va face reclama poate fi la alegere sau dat de catre profesor. Este un proiect potrivit pentru grupuri mai mari de copii, deoarece este destul de complex: copiii trebuie sa se gandeasca la scenariu, dar si la felul in care il vor juca si filma. Copiii pot folosi telefoanele pentru a inregistra „reclamele” sau, pentru a simplifica lucrurile, profesorul poate sa le ceara doar sa realizeze schite pentru fiecare scena in parte.
  • o coperta de carte (pentru orele de limbi straine sau limba romana). Poate fi o idee de proiect de realizat in pereche: copiii trebuie sa discute ideile pe care le au pentru coperta si sa coopereze pentru realizarea concreta a ei, desenanand-o.
  • realizarea unui ebook (poate fi adaptata pentru orice materie). Copiii trebuie sa se documenteze despre un subiect (de exemplu, un capitol de geografie, istorie, gramatica etc.) si sa aseze informatia in capitole si subcapitole.


Prin colaborare, copiii pot sa realizeze proiecte de tip investigare. Ei pot lucra impreuna pentru a investiga o intrebare si pentru a raporta ceea ce au gasit. Proiectele de grup de acest fel sunt potrivite pentru orele de stiinta, iar copiii pot gasi raspunsuri legate de subiecte precum poluarea si modalitati de reducere a ei, viata pe alte planete, conditii necesare pentru cresterea plantelor etc.


Prin colaborare, copiii pot sa realizeze proiecte de tip critica. Folosind o perspectiva critica, elevii pot invata sa isi foloseasca abilitatile de rezolvare de probleme, mai ales cand critica genereaza mai multe posibile solutii la probleme. Perspectiva critica poate fi folosita in:

  • proiecte de scriere (gramatica sau proza)
  • revista clasei (in care pot fi publicate eseuri si recenzii scrise de copii)
  • organizarea unor dezbateri in care copiii participa in grupuri
  • cluburi de lectura

In functie de cat de complex si interesant este proiectul, grupul de copii care il realizeaza pot avea multe beneficii de pe urma lor, atat in ceea ce priveste invatarea, cat si in ceea ce priveste relatiile sociale.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe