characters characters

Greseli pe care le fac parintii in joaca cu copiii

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 aprilie 2022    |   565 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

greseli in joaca parinte copil
Joaca alaturi de copilul tau nu ar trebui sa fie ceva extrem de complicat. Dar poate deveni o sursa de frustrare pentru copil sau pentru tine ori o activitate monotona sau neinteresanta, daca nu eviti cateva greseli frecvente in randul parintilor.

Citeste si:


Joaca initiata si condusa de copil


Ce invata copiii cand se joaca


Greseli frecvente ale parintilor in joaca alaturi de copii


Tendinta parintilor de a controla sau ghida joaca

Cele mai frecvente probleme apar in joaca dintre parinti si copii atunci cand parintii incearca sa ghideze joaca, in loc sa urmeze directia adoptata de copil in mod natural. Joaca este pentru copil, nu pentru parinti, iar participarea adultilor la joaca celor mici nu are rolul de a-i ghida pe copii, ci se a-i insoti in experienta lor.

Prea multa seriozitate

Prin definitie, joaca ar trebui sa fie distractiva. Uneori, parintii incearca sa transforme joaca intr-o activitate serioasa, in care incearca sa ii ajute pe copii sa isi dezvolte diverse abilitati cognitive sau emotionale ori in care incearca sa isi evalueze copiii din punct de vedere emotional sau cognitiv.


Accentul pus pe invatare

Multi parinti doresc sa ii ajute pe prescolari sa fie pregatiti pentru scoala sau sa le ofere un avantaj academic, incercand sa ii invete prin jocuri educative literele, cifrele si alte notiuni pe care urmeaza sa le invete la scoala. Alteori, parintii folosesc joaca alaturi de copil pentru a strecura notiuni “utile”: ii incurajeaza sa numere jucariile, sa denumeasca forme geometrice sau sa ii invete denumiri ale cuvintelor in limbi straine. Cand joaca se transforma intr-o lectie insa, copiii isi pierd interesul pentru ea, iar parintii devin seriosi si stresati.


Accentul pus pe respectarea regulilor

Mai ales in randul anteprescolarilor si prescolarilor, regulile sau atingerea unui scop specific al jocului nu conteaza aproape deloc. La varste mici, cand se joaca, copiii sunt condusi de curiozitate, de dorinta de explorare si de dorinta de a se amuza. De aceea, cei mici pot construe cu rabdare un turn de cuburi doar pentru a-l darama intr-o secunda, bucurandu-se de haosul si surpriza creata printr-un astfel de gest. Incercarea parintilor de a-i invata pe copiii mic isa respecte regulile sau sa urmeze anumiti pasi in joaca nu duce decat la confuzie in randul celor mici si la lipsa de bucurie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe