characters characters

Frustrarea la copii

Cum se manifesta si cum putem reactiona la ea

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 septembrie 2020    |   1730 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

frustrarea la copii
Refuzul de a coopera, raspunsurile agresive sau sfidatoare, crizele de furie nu sunt intotdeauna semne ale lipsei de respect din partea copilului, ci pot semnala frustrarea acestuia.Cum e bine sa reactionezi pentru a-l ajuta pe copil cand isi manifesta frustrarea?

Citeste si:

Ce ascunde furia copiilor

Activitate practica. Furia la copii


Frustrarea la copii. Cum se manifesta


Iesirile comportamentale ale copiilor sau incalcarea regulilor pe care le cunosc foarte bine pot fi semne ale unor probleme pe care le au si pe care nu stiu sa le expuna folosind cuvintele. Iata cum se poate manifesta frustrarea copiilor, in comportamente carora le atribuim adesea alte semnificatii:

  • Refuza sa respecte regulile, mai ales pe cele noi
  • Nu te asculta cand vorbesti cu el sau nu iti raspunde la intrebari
  • Face comentarii lipsite de respect sau obraznice
  • Reactioneaza exagerat la probleme minore (de exemplu, mici intarzieri sau schimbari de program)
  • Are comportamente specifice copiilor de varste mai mici
  • Nervii sunt insotiti de crize de plans


Toate aceste comportamente pot fi usor etichetate drept sfidatoare, dar pot fi si rezultatul unor emotii prea intense ale copiilor. Asa cum si adultii isi pierd cumpatul in momentele de frustrare sau furie, si copiii pot sa reactioneze fara sa se poata controla.

Frustrarea la copii. Cauze frecvente


Daca observi aceste comportamente frecvent la copilul tau, nu te grabi sa il diagnostichezi cu tulburarea de opozitionism provocator. Mai intai, incearca sa descoperi daca are cumva motive specifice de frustrare. Printre cauzele cele mai frecvente ale frustrarii copiilor se numara:

  • dificultatile la scoala - problemele de invatare sunt printre cele mai puternice surse de frustrare pentru copii
  • incertitudinea de lunga durata  - de exemplu, contextul pandemiei a adus cu sine o multime de necunoscute - de la desfasurarea orelor pana la felul in care ne va fi afectata viata de zi cu zi
  • relatia cu fratii - pe masura ce cresc, fratii vor avea nevoi diferite, care se pot manifesta prin conflicte frecvente. Atitudinea parintilor fata de aceste conflicte poate creste frustrarea copiilor - de exemplu, cand unul dintre frati este acuzat pe nedrept de catre parinte
  • la varste mai mari, in pubertate si adolescenta, infatisarea fizica poate fi o sursa de nemultumire cronica, mai ales pentru fete. De exemplu, raspunsurile agresive ale adolescentei tale cand faci un comentariu despre masa de pranz ar putea sa nu aiba deloc legatura cu ce ai spus tu, ci cu temerile sau nemultumirile legate de imagina sa corporala.
  • problemele legate de relatia cu prietenii sunt de asemenea cauze frecvente ale frustrarii copiilor.


Frustrarea la copii. Cum putem sa ii ajutam sa o gestioneze


Observa cand apar cel mai frecvent aceste comportamente si incearca sa descoperi ce se ascunde in spatele lor.

Deseori, copiii isi manifesta frustrarea prin comportamente pentru ca nu o pot exprima verbal foarte bine. Nu doar prescolarii se afla in aceasta situatie, ci si copiii mai mari, pentru ca deseori le lipseste un vocabular emotional sau capacitatea de a constientiza legatura dintre evenimentele dificile prin care au trecut si starea emotionala din prezent. De exemplu, un copil poate fi iritat cand vine acasa de la scoala si poate raspunde agresiv parintelui pentru ca a avut o zi dificila la scoala (i s-a facut observatie in clasa, s-a certat cu un coleg etc.). Intrebat de ce raspunde astfel, este foarte probabil ca raspunsul lui sa fie "Nu stiu, lasa-ma in pace!". De aceea, este mai util sa il intrebi pe copil daca este suparat in legatura cu ceva anume sau daca a avut o zi grea la scoala.


Atrage atentia asupra comportamentului lipsit de respect intr-o maniera calma.

Poti transmite copilului tau ca unele comportamente nu sunt acceptabile in familie si fara sa dai nastere la conflicte sau sa folosesti pedepse. 


Daca observi aceste comportamente in mod repetat, vorbeste cu copilul tau atunci cand este calm.

O discutie deschisa si calma despre acest subiect te poate ajuta sa descoperi care este motivul schimbarii comportamentului copilului tau.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe