characters characters

Cum se scrie un eseu argumentativ

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 februarie 2018    |   19296 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

eseu argumentativ
Eseul argumentativ este unul dintre tipurile de texte cel mai frecvent cerute la scoala, dar si la examene. Deoarece ii solicita copilului gandirea logica si critica, este si unul dintre cele mai utile texte pe care le poate scrie acesta. Un eseu argumentativ bine scris il ajuta pe copil sa isi formuleze ideile si argumentele in scris intr-un mod clar si convingator, abilitate care ii poate fi utila si in viata profesionala. In plus, formularea argumentelor care sa sustina o ipoteza il ajuta pe copil in orice situatie de negociere sau conflict.

Citeste si alte materiale despre tipuri de texte:


Cum se realizeaza un rezumat


Cum se scrie o biografie


Eseul argumentativ - structura

Un eseu argumentativ trebuie sa cuprinda o introducere, un cuprins si o incheiere.

Paragraful care reprezinta introducerea trebuie sa cuprinda o propozitie de introducere, care are rolul de a trezi interesul cititorului. Poate fi o afirmatie care provoaca interesul sau curiozitatea sau o intrebare. Ultima propozitie a paragrafului de introducere va cuprinde formularea tezei, adica ideea care urmeaza sa fie sustinuta cu argumente.

Cuprinsul va include ideile si argumentele aduse de autorul eseului pentru sustinerea tezei. De regula, este recomandat ca fiecare paragraf al cuprinsului sa includa o asertiune sau o idee, care va fi urmata de argumente (dovezi, exemple, informatii statistice sau stiintifice care sustin asertiunea). In cuprins, pot fi introduse si eventuale obiectii care ar putea fi aduse argumentelor prezentate. Aceste eventuale obiectii pot fi demontate prin alte argumente, pentru a aduce un plus de forta persuasiva propriilor idei.

Incheierea. Concluzia eseului argumentativ trebuie sa reia din nou, foarte clar, ideea sustinuta de autorul eseului. Este important ca in incheiere sa nu fie introduse argumente sau idei noi si sa nu fie formulata ca parere sau opinie personala, ci ca o reluare nuantata a ipotezei care a fost sustinuta in eseu. 

Cum poti sa il ajuti pe copil sa scrie un text argumentativ bun?

  • Recomanda-i sa se gandeasca intotdeauna la ambele aspecte ale situatiei, atat la argumente, cat si la contraargumente pentru ideea sustinuta.
  • Atrage-i atentia asupra formularii cat mai clare si mai precise a ideilor.
  • Recomanda-i sa evite repetitiile si sa foloseasca expresii si conectori logici diversi, precum: deoarece, pentru ca, intrucat, fiindca, prin urmare, asadar, in consecinta, in primul rand, in al doilea rand, in ultimul rand etc.
  • Evidentiaza importanta felului in care este organizat textul: impartirea lui in paragrafe este importanta pentru claritatea cu care va fi inteles.


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe