Efectul conflictelor de cuplu asupra copilului
Oricare ar fi motivul pentru care apar, conflictele de cuplu sunt inevitabile. Atunci cand parintii nu reusesc sa gaseasca o cale de rezolvare a conflictelor, copiii sunt afectati la nivel emotional si comportamental, dar si fizic. Afla mai multe despre efectele conflictelor dintre parinti asupra dezvoltarii copilului.
Cum se manifesta conflictele de cuplu
Ce efecte au conflictele de cuplu asupra copiilor
La copiii mici, efectele conflictelor dintre parinti se manifesta mai ales prin tulburari la nivel fiziologic:
- enurezis
- hiperactivitate
- infectii frecvente
- balbaiala
- durere abdominala
- suptul degetului
- voma
- surzenie psihogena
- rosul unghiilor
- astm
- teama de abandon si dependenta de parinte
Se pare ca 75% dintre durerile abdominale la copii sunt de natura psihosomatica (stresul psihologic se manifesta prin durerea fizica). De multe ori, copiii se imbonavesc pentru a atrage atentia parintilor de la conflictul dintre ei.
La varste mai mari, copiii tind sa isi manifeste stresul datorat conflictelor dintre parinti la nivel comportamental si afectiv. Comportamente tipice care apar datorita conflictelor dintre parinti:
-furtul
-laudarosenia
-fobia de scoala
-absenta de acasa
-delincventa
-incercarea de a-i multumi pe parinti
-crizele constante de furie
-terorizarea altor copii
-dificultatile de invatare
Aceste comportamente pot reprezenta incercari inconstiente ale copilului de a face in asa fel incat conflictele dintre parinti sa fie vazute si rezolvate. De cele mai multe ori insa, aceste comportamente sunt tratate cu pedepse si sanctiuni de catre parinti, lucru care agraveaza si mai mult starea copilului.
De asemenea, copiii ai caror parinti sunt in conflict manifesta si simptome afective precum: timiditatea, plansul frecvent, rezerva, apatia, retragerea afectiva, pierderea motivatiei pentru activitati care ii faceau placere, reverie, absorbire excesiva in activitati. Toate aceste probleme duc la scaderea rezultatelor in invatare.
O alta modalitate de a face fata conflictelor intre parinti este incercarea copiilor de a-i tine impreuna. Incercarea de a fi “copii perfecti”, de a-i multumi si de-ai face fericiti pe parinti este vazuta de catre copii ca o strategie prin care cresc sansele ca parintii sa ramana impreuna. Asemenea copii pot ajunge si in situatia de intermediari in cazul conflictelor dintre parinti.
Felul in care copiii sunt afectati de conflictele dintre parinti reprezinta un motiv in plus pentru ca acestia sa incerce sa isi rezolve problemele de cuplu cat mai repede.
Citeste mai multe despre modalitatile de rezolvare a conflictelor de cuplu, despre stima de sine a copilului, a parintilor si modalitati de a-l ajuta pe copilul cu probleme de comportament in cartea Stima de sine oferita de Cartile Elena Francisc.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: