characters characters

Disconfortul, conditia pentru crestere

De ce este important sa ii invatam pe copii sa faca fata disconfortului

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 ianuarie 2022    |   1456 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

disconfort
Pentru a creste, copiii au nevoie nu doar de siguranta emotionala si fizica, ci si de provocari. Acestea din urma sunt resimtite deseori ca inconfortabile. Situatiile noi sau dificile trezesc copiilor (si adultilor) nesiguranta, teama, jena, confuzie si frustrare. Cu cat copiii se obisnuiesc mai repede cu aceste emotii, cu atat vor creste mai armonios.

Citeste si:

Cum ii ajutam pe copii sa treaca din zona de confort in zona de crestere


Cum il motivezi pe copil sa faca lucruri dificile


Disconfortul, o conditie necesara pentru crestere


Cand invatam lucruri noi si cand ne confruntam cu situatii necunoscute sau complicate, este natural sa traim emotii inconfortabile.

Tendinta de a amana lucrurile dificile sau de a evita provocarile sau responsabilitatile sunt strans legate de tendinta de a evita disconfortul. Cu cat copiii sunt protejati de situatiile in care se simt inconfortabil fizic, emotional sau intelectual, cu atat ma imult vor tinde sa le evite. Vestea buna este ca desi unii copii au o mai mare deschidere fata de noi experiente, cu totii pot invata sa faca fata mai bine disconfortului asociat cu situatii noi sau dificile. Iata cum.

Realizati impreuna un exercitiu care va ajuta sa vizualizati zona de confort si zona de crestere.


Permite-i copilului sa te observe cand treci prin situatii inconfortabile pe care le poti gestiona. Cand incerci sa iti formezi o abilitate noua, cand esti frustrat pentru ca solutia la care te-ai gandit nu functioneaza sau cand faci pasii necesari pentru a evolua professional sau personal, copilul tau vede in tine modelul pe care il poate urma pentru a face la randul lui acelasi lucru.


Invata-l pe copilul tau ca toleranta la disconfort se exerseaza, la fel ca orice alta abilitate. Sugereaza-i sa incepeti impreuna sa va dezvoltati aceasta abilitate, abordand cu incredere situatiile care vi se par dificile sau necunoscute.


Ajuta-l pe copil sa creeze o lista cu situatii si lucruri care il pot ajuta pe copil sa isi creasca toleranta la disconfort. Care sunt abilitatile pe care vrea sa si le dezvolte dar care il sperie? Deseori, activitatile care presupun expunere sociala (de exemplu, actoria, vorbitul in public) sau abilitati fizice (sportul, dansul) sunt privite de multi copii ca fiind inconfortabile.


Dupa ce a creat lista, ajuta-l pe copilul tau sa bifeze activitatile rand pe rand. In timp, pe masura ce copilul tau trece prin mai multe situatii inconfortabile, vei observa ca devine mai putin stresat de situatii asemanatoare si mai increzator in el insusi.

Cum il poti ajuta pe copil cand se confrunta cu situatii care vor fi inconfortabile?

  • Evita sa il motivezi prin critica “Nu fi bebelus!” sau prin comparatii cu alti copii “Alti copii stiu deja sa faca asta.”.
  • Ramai relaxat si increzator in copilul tau. Increderea ta in copil ii va da copilului tau curaj sa incerce lucruri noi.
  • Pune accentul pe faptul ca invatarea este un proces. Nu este nevoie sa aiba rezultate perfecte de la inceput, iar progresul poate fi mai lent sau mai rapid, fara ca acest lucru sa influenteze in vreun fel cat il apreciezi si il iubesti pe copil.
  • Foloseste umorul pentru a detensiona situatia.
  • Observa si lauda fiecare progres facut de copil, pentru a-l incuraja.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Perfectiunea in rolul de mama
    Mamele care incearca sa fie perfecte - care sunt efectele negative
    07 decembrie 2023   

    Standardele nerealist de inalte si responsabilitatea excesiva asumata de catre mame pot duce la epuizare, depresie, anxietate si probleme in relatiile de familie. Iata cateva tipuri de "perfectiune" sau standarde nerealiste pe care mamele sunt tentate sa le adopte.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

Mai multe