characters characters

Copilul extravertit

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 aprilie 2011    |   6663 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copilul extravertitDaca observi un grup de copii, vei observa cu usurinta „liderul”, cel care atrage atentia asupra sa, care ii cheama si pe ceilalti la joaca si care se bucura cel mai mult de interactiunea cu ceilalti. Cu alte cuvinte, il vei observa foarte usor pe copilul cu un temperament extravertit. Temperamentul extravertit se caracterizeaza prin orientarea persoanei catre lumea exterioara si catre relationarea sociala.
 

 

 

 

*Fotografia apartine utilizatorului reta

 

Cum recunosti un copil extrovert?

Are nevoie de interactiunea cu ceilalti. Copilul extravertit se plictiseste singur si refuza sa se joace sau sa invete daca nu are companie. Nu este un simplu moft, ci o nevoie reala. Persoanele extravertite se incarca cu energie atunci cand vorbesc sau realizeaza un proiect impreuna cu alte persoane. De aceea, in clasa, este posibil sa se numere printre copiii care vorbesc in timpul orei, iar acasa, sa isi intrerupa temele pentru a veni sa vorbeasca cu tine.

Este spontan. Copilul extravertit intra usor in conversatie cu persoane necunoscute,  de multe ori spune ceea ce ii trece prin minte, chiar daca ulterior regreta sau nu mai este de acord cu ceea ce a afirmat si nu are nevoie de mult timp de gandire pentru a se implica in activitati care presupun relationare sociala. Copilul extravertit isi clarifica ideile in timp ce vorbeste, de aceea reuseste sa ia o decizie sau sa rezolve o problema vorbind despre ea.

Se implica in multe activitati si proiecte. Persoanele extravertite reusesc sa jongleze foarte usor diverse proiecte si lucreaza mai bine daca variaza activitatile. Diversitatea ii incarca cu energie, asa ca a trece de la o activitate la alta si apoi a se intoarce la cea initiala este ceva obisnuit pentru un copil extravertit.

Este entuziasmat, energic si activ. Copilul extravertit isi exprima starile emotionale in mod deschis, manifesta energie si entuziasm pentru lucrurile care il intereseaza si isi aduce cu bucurie contributia la activitatile in care este implicat.

Are un grup larg de prieteni. Dorinta lui de a cunoaste persoane noi, usurinta cu care intra in contact cu alte persoane si interesul pentru activitati diverse il ajuta sa isi largeasca cercul de cunostinte si prieteni.

Cum interactionezi cu un copil extravertit?

Asculta-l. Copiii extravertiti au nevoie sa vorbeasca si sa interactioneze cu cei din jur, atat in cazul in care se confrunta cu o problema pe care trebuie sa o rezolve, cat si atunci cand au o veste buna. De aceea este nevoie sa ii acorzi timp si atentie. Pentru a-l asigura de faptul ca asculti, pune-i intrebari care sa il ajute sa epuizeze toate solutiile posibile, toate temerile sau emotiile prin care trece.

Ajuta-l sa comunice eficient. Persoanele extravertite isi clarifica propriile ganduri despre o anumita situatie vorbind despre ea. Comunicarea cu un copil extravertit poate fi asadar mai dificila. Ajuta-l pe copil sa isi structureze logic ideile punandu-i intrebari si indruma-l catre o modalitate de actiune. De asemenea, ai rabdare si asigura-te ca ai inteles corect mesajul si intentia sa. Multi copii extravertiti fac afirmatii exagerate, spontane, pe care apoi le retrag. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu proceseaza foarte mult gandurile inainte de a le verbaliza.

Invata-l sa nu intrerupa si sa ceara feedback.  Explica-i faptul ca uneori trebuie sa astepte pana cand ii poti acorda atentia ta. Invata-l formulele prin care sa solicite atentia sau parerea celor din jur: „Mami, pot vorbi cu tine?” sau „Ce crezi despre acest lucru?”.

Asigura-te ca are suficiente ocazii de a socializa. Copilul extravertit are nevoie sa interactioneze cu alte persoane. S-ar putea ca timpul pe care il acorzi pentru a discuta sau a realiza activitati impreuna cu el sa nu fie suficient. De aceea, este bine sa ii permiti sa isi invite prieteni acasa sau sa se inscrie la cursuri extrascolare.

Cand ai nevoie de liniste sau timp pentru tine, iar copilul tau inca nu a terminat de povestit si de dezbatut, roaga-l sa luati o pauza. Pentru parintii cu temperament introvertit, un copil extravertit poate deveni prea solicitant. Ii poti explica fiului sau fiicei tale ca te bucuri mult ca vrea sa vorbeasca cu tine, dar ca il poti asculta pentru o perioada limitata de timp, dupa care ai nevoie sa iei o pauza.



Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    28.06.2011 - 12:43
    Extravertitul tipic se caracterizeaza prin sociabilitate, este vesel, optimist, are prieteni multi, nu-i place sa citeasca sau sa studieze singur.Asemenea persoane umbla dupa senzational, au pasiunea riscului, activeaza impulsuri de moment, pun la cale farse si dau oricand replica potrivita si necesara.Este de obicei activ, manifesta adesea agresivitate si nu-si poate controla bine sentimentele.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe