characters characters

Ce inseamna un proces decizional?

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 martie 2011    |   4670 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

procesul decizionalMajoritatea problemelor in care intra copiii sunt urmarile deciziilor pe care le-au luat. Este firesc pana la un punct ca adolescentii si preadolescentii sa nu ia intotdeauna deciziile cele mai potrivite, deoarece inca nu au suficienta experienta, iar capacitatea lor de a rationa nu este pe deplin dezvoltata. Cum se face insa ca doar unii copii iau decizii iresponsabile, iar altii nu?
 

 

 

 

*Fotografia apartine utilizatorului petecc

 

Care sunt criteriile in functie de care oamenii iau decizii?

Tipul de personalitate. Unii oameni iau deciziile singuri, avand incredere in ceea ce aleg, altii nu se pot hotari singuri si cer mereu ajutorul celorlalti pentru a lua o decizie, iar altii amana luarea unei decizii pana cand aceasta devine urgenta si aleg o solutie doar pentru ca sunt constransi.
Preferintele personale. Lucrurile care ne plac sau nu au un rol important in alegerile si deciziile pe care le luam.
Valorile personale. Oamenii se implica si depun mai multe eforturi atunci cand decizia pe care o iau are legatura cu valorile personale.
Informatiile pe care le detin. Cu cat stim mai multe despre o anumita situatie sau problema, cu atat mai potrivita va fi decizia luata.

Cum il ajuti pe preadolescent sa ia decizii corecte?

Vorbeste-i despre etapele unui proces de luare a deciziei:
1. Identificarea problemei: aflarea situatiei problematice, a nelamuririi, ideii care ne provoaca sa realizam un act de alegere/decizie. Analiza informatiilor pe care le avem in legatura cu situatia/ideea respectiva.
2. Formularea variantelor celor mai adecvate de raspuns (ce solutii exista la problema identificata/ cu care ne confruntam).
3. Analizarea variantelor posibile si a modului in care ele ar putea fi aplicate si solutiona in acest mod problema.
4. Aplicarea deciziei luate.
5. Compararea rezultatelor cu asteptarile (raspunde la intrebari de genul: este rezultatul asa cum ma asteptam? Este decizia cea mai avantajoasa pentru mine? etc.).

Iata un exemplu concret.
1. Definiti problema si stabiliti scopurile.
Identificati situatia in care va aflati si de ce anume ar trebui sa incercati sa luati o decizie. Spre exemplu, copilul tau trebuie sa aleaga care este instrumentul muzical pe care vrea sa il studieze. Sa spunem ca ar avea de ales intre pian, chitara, vioara, fluier etc. Problema in acest caz este alegerea instrumentului, iar ca obiective stabilite ar fi: eliminarea pe rand a optiunilor si identificarea celui la care sa poata lua cursuri in asa fel incat sa fie motivat sa se perfectioneze pe viitor.

2. Folositi brainstorming-ul.
Generati idei referitoare la posibilitatile, avantajele si dezavantajele alegerii rand pe rand a fiecarui instrument in parte.

3. Evaluati optiunile.
Ganditi-va pe rand, la fiecare instrument in parte, la avantajele si dezavantajele identificate la punctul de mai sus. Incepeti sa eliminati rand pe rand, acele instrumente muzicale pentru care exista mai multe dezavantaje decat avantaje.

4. Realizati un plan de actiune.
Hotarati-va dupa ce aflati orarul profesorului de instrument, zilele si orele in care ar putea si copilul tau sa se inscrie la lectii. De asemenea, interesati-va cu privire la costurile implicate, materialele necesare etc.

5.  Evaluati decizia luata.  
Dupa ce ati pus in aplicare decizia luata- de exemplu, l-ati inscris pe copil la cursuri de pian si vioara- analizati modul in care decurg lucrurile. Cum i se par cursurile copilului? Ce probleme au aparut? Care dintre cele doua cursuri ii place mai mult? Dupa ce a trecut mai mult timp, veti putea hotari daca veti continua cu decizia luata sau daca este nevoie de modificari (renuntarea la unul dintre cursuri, schimbarea profesorului, schimbarea orarului etc).

Alte lucruri de care este bine sa tii cont cand il inveti pe copil sa ia decizii
  • Invata-l sa tina cont si de valorile personale.
  • Intareste pozitiv deciziile bune luate de copilul tau.
  • Recompenseaza initiativele copilului de a rezolva probleme.
  • Confrunta-l zi de zi cu situatii in care sa fie nevoit sa ia o decizie.
  • Ofera-i ocazia de a-si asuma responsabilitatea pentru ceva sau cineva.
 
Tu cum il ajuti pe copil sa ia decizii?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    31.03.2011 - 14:55
    Multi copii iau decizii importante fara sa isi acorde mult timp de gandire. De aceea, este important sa le spunem copiilor ca a face o alegere presupune a-ti acorda timp pentru a reflecta la toate consecintele posibile.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe