characters characters

Deshidratarea si simptomele acesteia la copii

Cum il protejezi pe copil de caldura pe timpul verii

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 iunie 2015    |   1162 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

familie pe plaja

Zilele insorite de vara aduc cu ele si nenumarate plimbari, jocuri, activitati si sporturi in aer liber. Inainte de a-ti lasa copilul sa iasa din casa, mai ales daca e atentionare meteo de canicula, asigura-te ca ai luat masurile de precautie pentru a-l feri pe copil de problemele care pot sa apara din cauza caldurii. Iata cateva recomandari pe care este bine sa le ai in vedere pentru a evita problemele cauzate de caldura.


Hidrateaza-ti copilul
. In zilele foarte calduroase, copiii au nevoie sa bea un pahar cu apa inainte cu o ora de a iesi din casa si apoi sa aiba la dispozitie o rezerva de apa. Este bine sa il obisnuiesti pe copil sa consume apa si nu sucuri dulci atunci cand ii este sete.

Evita sa iesiti la soare intre orele 11-16. Intre orele 11 si 16 e recomandat ca cei mici sa fie implicate in activitati care se desfasoara in interior si sa fie feriti de razele soarelui care pot fi nocive.

Obisnuieste-ti copilul sa poarte ochelari de soare. Acestia protejeaza ochii si vederea, insa ochelarii trebuie cumparati dintr-o farmacie sau un magazin specializat. Evita sa achizitionezi ochelarii de soare doar dupa culoare sau forma. Ia drept criteriu principal utilitatea si capacitatea lor de a proteja ochii de undele ultraviolete.

Alege haine cat mai usoare, din bumbac si cat mai deschis colorate. Evita hainele din polyester sau pe cele de culoare inchisa fiindca vor atrage mai tare caldura, iar copilul va transpira din abundenta fiindca pielea nu va fi lasata sa respire.

In plus, niciodata nu lasa copilul inchis sa astepte in masina, chiar daca ai de scos doar niste bani de la bancomat sau de facut mici cumparaturi. Din cauza caldurii din interior, i s-ar putea face rau.

Iata care sunt problemele care pot aparea din cauza caldurii prea mari:

Crampe musculare. Crampele musculare cauzate de caldura apar in timpul activitatii fizice intense realizate in temperaturi ridicate. Daca aceste crampe apar, recomanda-i copilului sa se opreasca din activitate, sa intinda incet muschiul afectat si sa il maseze usor. Daca durerea persista, poti aplica ceva cald in locul respectiv.

Epuizarea termica. Transpiratia abundenta poate duce la o pierdere excesiva de lichide si saruri, cea ce poate duce la epuizare. Apare sub forma de letargie, dureri de cap, febra, ameteli, transpiratie abundenta, sete, paloare la nivelul fetei, greata si varsaturi. Poate evolua pana la insolatie, asa ca daca observi aceste simptome la copil, este bine sa iei masuri. Pentru a-l ajuta pe copil sa isi revina, este bine sa stea la umbra, intr-un loc racoros si sa te asiguri ca bea apa.

Insolatie. Aceasta se manifesta prin cresterea temperaturii, ameteala si greata, confuzie, respiratie accelerata, lipsa transpiratiei, putand duce la convulsii, stari de lesin si de pierdere a constiintei. In astfel de cazuri, este bine sa apelati la medic.

Deshidratarea este una dintre cele mai mari probleme in cazul copiilor, pe timpul verii. Fiind prinsi cu joaca si entuziasmati, nu baga de seama simptomele dezhidratarii, insa la final de zi, aceasta isi spune cuvantul, iar cel mic poate suferi simptome neplacute.

De ce apare deshidratarea? Expunerea prelungita la razele soarelui si la temperaturi ridicate duce la pierderea de fluide din organism. Transpiratia contribuie si ea la acest proces si de aceea specialistii recomanda ca intotdeauna cand iesim din casa in zilele toride sa avem o sticla cu apa la noi.

Deshidratarea se poate acumula in mai multe zile, pana ajunge la nivelul la care se manifesta prin simptome. Un indiciu al deshidratarii este culoarea inchisa a urinei.

Cum recunoastem deshidratarea?

Aceasta se manifesta prin oboseala, sete, buze uscate, lipsa de energie si senzatia de caldura la nivelul corpului. Atunci cand stau la soare, este bine ca cei mici sa bea apa inainte sa li se faca sete. Se pare ca deshidratarea se manifesta atunci cand copilul pierde deja 2% din greutatea corpului sau prin transpiratie.

De asemenea, aminteste-ti ca fiecare copil este diferit, iar corpul fiecaruia raspunde diferit la actiunea caldurii si a razelor de soare. Daca ai in vedere recomandarile privind imbracamintea, hidratarea si orele in care copiii ar trebui sa evite expunerea la soare, cel mai probabil veti reduce riscul de a avea probleme:).


Citeste si:

Boli de vara frecvente la copii


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/eugeniowilman/3465969341/ 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe