De ce sa mergi cu copilul in excursie
Desi am fost anul trecut cu fiica-mea in excursia din saptamana Scoala Altfel fiindca era in clasa I, anul acesta si-a dorit sa vin iar cu ea. Initial am spus nu datorita programului meu, dar cum nu a vrut nicio alta varianta (sa mearga cu tatal ei sau cu fratele mai mic), am facut ceva schimbari si am fost de acord. Cu aceasta ocazie, mi-am dat seama ce castiga parintii care isi insotesc copiii in excursiile organizate de scoala
.
De ce e bine totusi sa mergi cu copilul in excursie cu clasa?
In primul rand, scapi de situatia in care stai acasa si te ingrijorezi intrebandu-te pe unde e, daca e bine, daca se descurca, daca n-a patit nimic, daca a mancat, daca i-au ajuns banii, pe ce i-a dat, daca ii place etc. Si, mai ales, daca nu i s-a facut rau in autocar, situatie in care de obicei, ori parintele merge cu copilul, ori copilul nu mai merge deloc in excursie.
Apoi ajungi sa cunosti astfel mai bine colegii, dar si parintii colegilor si invatatoarea. E bine chiar sa discuti inainte cu parintii, sa afli cine merge, astfel incat sa iti alegi un coleg de scaun cat mai compatibil. Doar veti sta aproape o zi intreaga unul langa altul. Sau una langa alta, pentru ca in 99 % din cazuri am vazut mai mult mamici sau bunici in excursie, desi nu e exclus sa vina si tatici.
Alt avantaj pentru copil e ca tu cari rucsacul cu cele necesare: mancare (sandwish-uri, fructe, seminte, ceva dulce), apa, servetele uscate, umede, sapun antibacterian, pungi pe post de saci de gunoi, haine de schimb sau mai groase, umbrela, carte, ochelari de soare, strugurel de buze, aparat foto, camera video, telefon, medicamente si pansamente, portofelul cu bani si acte, jucarii etc. Referitor la mancare: dupa prima excursie m-am invatat sa iau la mine mai multa, chiar daca ma intorc cu ea acasa, fiindca nu stii niciodata cat ii va fi de foame copilului si nu stii niciodata cata mancare au la ei alti copii sau chiar ... invatatoarea

Ai ocazia sa vezi cu ochii tai cum se comporta copilul tau in colectivul clasei, in afara orelor de scoala. Si ai ocazia sa afli si cum te comporti tu: stai cu ochii pe el sau il lasi liber, il cicalesti la cap (ia caciula, imbraca-te, termina de mancat, nu mai bea atata apa, etc) sau il lasi sa vezi ce face singur, ii spui ce sa isi cumpere ca amintire sau astepti sa vezi abia dupa pe ce a dat banii etc

Mai ales daca excursia are loc la putin timp dupa ce s-a format acea clasa sau dupa ce copilul tau a venit in acel colectiv ,e bine sa fii acolo. In caz ca se cearta cu vreun coleg, in caz ca e lovit sau loveste pe altul din neatentie, in caz ca strica un obiect al altui coleg sau altcineva ii strica lui ceva si alte situatii similare, e bine sa aiba la cine sa se intoarca pentru consolare.
Pentru parinti un beneficiu des intalnit este ca... vad locuri si obiective pe care nu le-au vazut niciodata. Astfel, se bucura si ei de excursie in sine si nu vin doar ca insotitori ai copiilor. De asemenea,pentru invatatoare, beneficiul de a avea multi parinti participanti care sa mai reduca numarul copiilor de supravegheat mi se pare destul de important.
Insa daca te gandesti sa te relaxezi, afla ca nu prea am vazut parinti care se intorc din excursie mai odihniti decat au plecat. Chiar daca drumul e lung si esti genul care poate sa doarma in autocar e putin probabil sa reusesti in conditiile in care muzica sau dublarea de la filme e la data la volum mare, invatatoarea sau ghidul vorbesc la microfon sa iti povesteasca despre urmatorul obiectiv unde veti ajunge, copiii vorbesc intruna sau canta, alt tau copil iti cere mereu cate ceva, iar colega de scaun te tine de vorba. De aceea, probabil, multi parinti au venit la ei cu sticluta de cafea ...
Alt avantaj in cazul fetitelor si al mamicilor de fetite e ajutorul nepretuit dat copilului la ... toaletele publice. Fie ca sunt turcesti sau obisnuite, de multe ori acest act fiziologic devine o aventura in toata regula ce implica de cele mai multe ori acrobatii echilibristice si antrenamente olfactive.
Pe langa asta, in principal, esti acolo cand copilul are nevoie de tine. Fie ca te intreaba pe care bratarica sa o cumpere, fie ca vrea sa ii faci o poza cu colega ei preferata, fie ca vrea sa iti arate ceva ce a impresionat-o sau sa iti ceara explicatii, fie ca vrea pur si simplu sa se simta mai in siguranta, daca al tau copil iti cere sa mergi cu el in excursie, cred ca e bine sa iei cererea lui in serios. Nu de alta, dar in curand o sa te roage ... sa nu mai vii si s-ar putea sa-ti para rau ca nu te-ai dus cand ai avut ocazia.

Mihaela Zaharia Sunt psiholog de 14 ani, trainer de 10 ani si mamica de 9 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a III-a si de 7 ani pentru baietelul meu, elev in clasa intai. Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro. |
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
-
De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate
Atunci cand oferim totul copiilor, oferim cu siguranta o multime de avantaje, insa nu garantam succesul pe termen lung, chiar daca aceasta este intentia.
Comentează:4 comentarii