characters characters

De ce nu inteleg copiii lectiile predate in clasa

10 moduri de dezvoltare a atentiei

08 noiembrie 2018    |   2017 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

concentrarea atentiei
Una dintre problemele cele mai des intalnite in cazul copiilor din clasele primare este lipsa atentiei si a rabdarii. Stim cu totii cat de greu poate fi uneori sa-i tinem mai mult de 10-20 de minute concentrati pe o anumita activitate si de aceea, multi dintre ei nu reusesc sa inteleaga lectiile predate la clasa de invatatoare.

Si atunci ce e de facut? Ce resurse sa le oferim, ce explicatii, ce sfaturi le putem da, astfel incat cei mici sa se transforme usor-usor in adevarati exploratori ai lumii inconjuratoare? Descoperiti in continuare cateva idei utile pentru a ne incuraja copiii sa-si dezvolte atentia si rabdarea.

1. Impartiti o sarcina mai mare in sarcini mai mici.

O sarcina mare solicita un nivel mare de concentrare si disciplina, il poate face sa se simta coplesit, de aceea este o idee buna sa fie impartita in sarcini mai mici. Acest lucru se aplica temelor, sarcinilor din casa, invatarii unui dans, a unui sport etc. A face sarcini mai mici care duc la realizarea uneia mai mari permite copilului sa simta ca progreseaza, avanseaza, astfel ii este mai usor sa se mobilizeze si implicit sa se concentreze. O sarcina mai mica pare mai usoara si nu intampina rezistenta copilului.

2. Reduceti factorii care ii pot distrage atentia.

Daca nu sunt implicati in ceva ce le place foarte mult, copiii pot fi usor distrasi. De aceea, pe cat posibil, este indicat ca in locul unde invata sau indeplineste diferite sarcini sa nu fie televizor, calculator, tableta, muzica tare sau orice altceva ce poate distrage copilul.

3. Lasati copilul sa desfasoare o activitate atat timp cat are el nevoie.

Cand copilul realizeaza o activitate/ o sarcina pe care o considera captivanta, de fapt el reuseste sa se concentreze, sa se implice profund in ceea ce are de facut. Respectarea si protejarea acestei stari, adica neintreruperea copilului, ii permite cresterea concentrarii atentiei, iar copilul va putea sa o manifeste si in sarcini motivate extrinsec, de exemplu in scrierea temei.

4. Lasati-l sa se joace jocuri care dezvolta atentia.

Poti ajuta copilul sa isi antreneze atentia jucand jocuri care combina placerea cu concentrarea (puzzle-uri, jocuri de tip Detectivul, in care trebuie sa gaseasca un obiect descris), jocuri in care trebuie sa urmareasca instructiuni care se schimba etc., jocuri de gandire, de memorie.

Jocurile educationale, matematice sau de logica pe care le veti descoperi impreuna in cadrul produsului de invatare ScoalaIntuitext.ro vizeaza dezvoltarea unor calitati ale atentiei: volumul, concentrarea, stabilitatea, flexibilitatea atentiei. Astfel, cei mici vor dobandi cunostinte si abilitati noi intr-un mod cat se poate de placut: in timp ce se joaca.

Citeste continuarea articolului.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Cum imbunatatim atentia copiilor
  Cum imbunatatim atentia copiilor
  25 martie 2021   

  Stresul si izolarea sociala din perioada pandemiei afecteaza nu doar echilibrul emotional al copiilor, ci si abilitatile lor cognitive. Cum putem imbunatati atentia copiilor?

 • Cum cresti un copil calm si capabil sa isi concentreze atentia
  Cum cresti un copil calm si capabil sa isi concentreze atentia
  18 noiembrie 2020   

  Intr-o epoca in care atentia ne este distrasa din aproape toate directiile, capacitatea de autocontrol si de concentrare asupra unei singure activitati pentru o perioada indelungata de timp devine un fel de superputere. Cum putem incuraja autocontrolul copiilor nostri?

 • Cum imbunatatim concentrarea atentiei
  Provocarea lunii Septembrie: 30 zile pentru o mai buna concentrare a atentiei
  31 august 2020   

  Pe parcursul lunii septembrie, poti aduce cateva schimbari in familia ta care va vor ajuta pe toti sa va concentrati atentia mai eficient. Iata cateva dintre provocarile pe care ti le recomandam sa le pui in practica in fiecare zi.

Mai multe