characters characters

De ce le e copiilor frica sa doarma

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 octombrie 2017    |   6199 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

de ce le teama copiilor sa doarma
Lumina se stinge, copilul tau ramane singur in camera, in liniste. Teoretic, ar trebui sa se relaxeze si sa adoarma, insa singurul lui gand este sa iasa din camera si sa ajunga intr-un loc sigur, de obicei acesta fiind camera parintilor lui. Intunericul, umbrele, zgomotele necunoscute, absenta unui parinte care sa il apere de toate posibilele pericole care il pandesc din intuneric, toate aceste lucruri pot contribui la temerile copilului tau inainte de somn.

Inainte de a intra in panica si a te intreba daca ai un copil cu probleme emotionale grave, este bine sa stii ca asemenea temeri sunt normale la copiii prescolari si chiar scolari.

In perioada prescolara si scolara mica, cele mai frecvente frici ale copiilor cu privire la somn sunt: frica de intuneric, frica de monstri ascunsi sub pat si frica de a dormi singur. Aceste frici sunt explicate ca produse ale imaginatiei crescande, care face ca orice lucru nou sa fie interpretat de catre copii ca un motiv de panica.

„Frica de cosmaruri, de intuneric, de separarea de parinti pe timpul noptii, de zgomote sau oameni care apar in noapte si vor sa il raneasca, sunt parte normala a dezvoltarii copiilor, ce incepe undeva in jurul varstei de 2 ani si poate dura chiar pana la 8-9 ani”, sustin specialistii.

In timp, copiii invata sa faca diferenta dintre un pericol real si un pericol imaginar, reusind sa adoarma fara probleme.

Principalele motive pentru care copiilor le e frica sa doarma sunt:

Monstrii care se ascund sub pat

Recomandare: vorbeste-i copilului despre faptul ca exista pericole reale si pericole imaginare, pe care doar noi ni le imaginam. „Monstrii” sau „balaurii” sunt pericole pe care ni le imaginam, ele nu pot fi gasite decat in povesti sau desene animate. La varste mici, poti folosi strategia urmatoare: verificati impreuna toate locurile ascunse din camera si asigura-ti copilul ca are alaturi „o arma secreta” cu care poate sa se protejeze de orice rau.

Lucruri care s-au intamplat in ziua respectiva

Recomandare: discutati seara inainte de a va pune la somn, care sunt lucrurile care l-au deranjat in ziua respectiva sau care l-au marcat. Gasiti impreuna solutii pentru ca aceste lucruri sa nu se mai repete in ziua urmatoare sau pentru ca urmarile lor sa fie diminuate. De exemplu, isi poate cere scuze de la un copil cu care s-a certat.

Lucruri care urmeaza sa se intampla in ziua urmatoare

Recomandare: afla care sunt ingrijorarile copilului tau si cautati impreuna posibile solutii la ele.

Frica de a nu se trezi in urmatoarea zi (sau frica de moarte)

Recomandare: Daca cel mic a inteles incorect notiunea de moarte, poate face o confuzie intre somn si moarte, fiindu-i teama ca a doua zi nu se va mai trezi din somn. Vorbeste-i copilului despre somn ca despre o perioada de odihna si relaxare, in care corpul isi reface nivelul de energie pentru ca a doua zi sa se poata bucura de viata.

O nevoie emotionala neimplinita

Alteori, copilul poate pur si simplu sa aiba nevoie de putina afectiune din partea unuia dintre parinti sau din partea ambilor. Putin timp petrecut imbratisati sau povestind impreuna il poate calma pe copil, care poate adormi linistit.

Anxietatea de separare

Alteori, copiii care au dormit impreuna cu parintii lor pur si simplu se tem sa doarma fara acestia. In acest caz, o separare treptata poate fi solutia: parintele poate ramane alaturi de copil in pat pana cand cel mic adoarme.

Un ritual linistitor inainte de somn ajuta intotdeauna, oricare ar fi teama copilului tau. Asigura-te ca inainte de somn:

  • Copilul tau nu se uita la desene animate sau filme care il pot speria
  • Nu citeste sau nu ii sunt citite povesti violente sau inspaimantatoare
  • Are o perioada in care se poate linisti (o baie calda, o melodie linistitoare sau o poveste frumoasa)

Cand este recomandat sa nu il lasi pe copil sa adoarma singur?

  • Daca plange neincetat, iar refuzurile sale de a dormi se repeta in fiecare seara si dureaza destul de mult.
  • Atunci cand apar cosmaruri persistente.
  • Daca copilul a trecut prin momente de stres (divortul parintilor, disparitia unuia, mutarea intr-o alta locuinta etc.).

In situatiile extreme, singura solutie este ca parintele sa doarma cu copilul o perioada, pana cand temerile sale dispar. De cele mai multe ori, este vorba doar de o problema temporara, care este depasita o data cu trecerea timpului.

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:

Fricile copiilor in functie de varsta


Cate ore trebuie sa doarma copilul in functie de varsta


Copacul fricii si copacul curajului

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Igiena somnului
    Igiena somnului. Ce inseamna si de ce este importanta
    25 noiembrie 2022   

    Obiceiurile si rutinele de somn care te ajuta sa dormi mai bine poarta numele de igiena somnului.

  • Schema vulnerabilitatii
    Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
    24 octombrie 2022   

    Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.

  • Patru frici ale copiilor
    Patru frici frecvente in randul copiilor
    08 august 2022   

    Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

Mai multe