Frica la copii
De ce se tem copiii, in functie de varsta
Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.
Pe masura ce cresc si descopera lumea, copiii intalnesc si situatii sau obiecte care le inspira teama. Iata care sunt in general lucrurile care ii sperie pe copii, pe masura ce cresc. Nu exista momente exacte in care pot aparea aceste frici, insa orientativ, aceasta lista te poate ajuta sa te pregatesti pentru etapa in care se afla sau intra copilul tau.
Citeste mai multe despre:
Frica la copii intre 0 si 6 luni
Frica la copii intre 6 luni si 1 an jumatate
Frica la copii intre 2 si 3 ani
Frica la copii intre 0 si 6 luni
- Frica de zgomote puternice
- Frica de miscari bruste
- Frica de senzatii neobisnuite
- Frica de pierdere a suportului
Bebelusii se nasc cu reflexe de aparare impotriva zgomotelor puternice, miscarilor bruste si senzatiilor neobisnuite. Acestea ii vor face pe bebelusi sa planga, alertand parintii.
Recomandare:
Este important ca parintii sa ii linisteasca pe bebelusi de fiecare data cand se sperie din aceste motive. Ia-l in brate si vorbeste-i pentru a-l consola.
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/bibbit/4591346636/
Frica la copii intre 6 luni si 1 an jumatate
- Frica de straini
- Anxietatea de separare
Frica de straini si anxietatea de separare pot aparea de la 7-8 luni si in general se diminueaza incepand cu varsta de 2 ani.
Frica de straini
Chiar de la 4 luni, bebelusii pot incepe sa manifeste preferinta pentru parintii sau persoanele care il ingrijesc in mod obisnuit si pot respinge strainii sau persoanele pe care nu le vad frecvent. Frica de straini se poate intensifica in jurul varstei de 8-9 luni – 1 an, fiind manifestata mai clar si mai frecvent. Copilul poate evita strainii si poate cere sa fie luat in brate de catre parinte. Este frecventa situatia in care copilul se sperie si de persoane pe care le-a vazut in trecut (bunici, rude indepartate). Incepand cu 2 ani, poate aparea teama fata de copiii necunoscuti pe care ii intalneste la locurile de joaca.
Recomandari
- Explica membrilor familie tale si prietenilor ca atunci cand il intalnesc pe copil sa pastreze initial distanta, sa vorbeasca pe un ton cald si linistit si sa urmareasca indiciile pe care le ofera copilul. De obicei, contactul vizual sau un gest facut in directia „strainului” indica faptul ca cel mic este pregatit sa interactioneze cu el.
- Tine-l pe copil in brate atunci cand le faci cunostinta cu persoane necunoscute.
- Du-l pe copil in locuri unde poate vedea mai multa lume: parcuri, Zoo, magazine etc.
- Arata-i copilului filmulete in care un copil se apropie de un grup de copii si incep sa se joace impreuna.
- Nu il eticheta pe copil drept „timid” sau”sensibil” si ai rabdare:).
Anxietatea de separare
Apare tot in jurul varstei de 7-8 luni si continua pana in jurul varstei de 2 ani. Se manifesta in situatiile in care copilul este lasat in grija altei persoane decat parintele (acasa sau la gradinita, de exemplu) sau cand unul dintre parinti pleaca de acasa pentru un timp. Pe masura ce copilul invata ca parintele care pleaca la un moment dat se intoarce de fiecare data, anxietatea de separare se va diminua.
Recomandari:
- Este important sa nu pleci de acasa fara ca cel mic sa stie si sa nu il pacalesti atunci cand il lasi la gradinita (de exemplu, sa ii spui ca pleci pana la baie si sa nu te mai intorci decat la ora la care trebuie sa il iei acasa).
- Atunci cand il lasi pe copil in grija unei alte persoane, este preferabil ca aceasta sa fi petrecut mai mult timp impreuna cu copilul si cu parintii.
- Invata-l pe copil treptat cu absenta ta, lasandu-l singur in camera pentru un minut, apoi 5 minute, 10 minute etc. Spune-i de fiecare data ca te vei intoarce si cand anume, pe intelesul lui. Citeste mai multe despre anxietatea de separare.
Frica de lucruri pe care nu le inteleg
Frica de aspirator, de scurgerea din cada sau chiuveta, frica de tuns sau de orice fenomen pe care nu il inteleg sunt frecvente la aceasta varsta.
Recomandari
- Ai rabdare cu teama celui mic, nu o minimiza, arata-i ca esti acolo pentru a-l apara si foloseste joaca pentru a-i diminua teama.
- Introdu experientele noi treptat si cu pregatire anterioara.
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/limaoscarjuliet/454902464/
Frica la copii intre 2 si 3 ani
- Frica de animale
- Frica de creaturi imaginare
La aceasta varsta, copiii incep sa exploreze lumea si sa intre in contact cu lucruri si fiinte noi. Este posibil ca unele dintre acestea sa ii sperie, la fel cum personajele imaginare negative pot fi considerate pericole reale.
Frica de animale
Frecvent, copiii se tem de caini (mai ales de cei mari sau galagiosi). Este important sa respecti emotiile copilului tau, iar daca decizi sa il imprietenesti pe copil cu un catel, sa incepi cu unul mai mic. O strategie este sa ii arati copilului fotografii cu cainele, apoi sa i-l arati de la distanta si sa va apropiati impreuna de el. Ii poti arata copilului cum sa mangaie cainele, dar nu este indicat sa il fortezi sa faca si el asta.
Frica de creaturi imaginare: fantome, monstri si alte creaturi supranaturale
Deseori, frica de creaturi imaginare apare o data cu frica de intuneric sau cu povesti, filme sau desene animate care l-au impresionat pe copil si poate continua si in anii urmatori.
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/ambernectar/14079495394
Frica la copii intre 3 si 6 ani
- Frica de intuneric (cu sau fara monstri)
- Frica de situatii surprinzatoare sau noi
- Frica de furtuni, vant, tunete, fulgere, foc
- Frica de pierdere a persoanei care il ingrijeste
Situatiile noi sau cele care nu decurg asa cum se asteapta ei pot produce teama copiilor de 3, 4 ani. De asemenea, situatiile fantastice pot fi considerate reale, ducand la reactii de teama in randul copiilor (de exemplu, daca li se citeste o poveste in care un caine ataca un copil, se pot astepta ca un caine real sa il atace).
Frica de intuneric este si ea frecventa si poate fi insotita de cosmaruri.
In jurul varstei de 4,5 ani poate aparea frica de monstri, deseori trezita de filme, desene animate sau povesti auzite de copil in jurul lui. Monstrii pot ajunge un simbol al mai multor lucruri care ii sperie pe copii.
La 5, 6 ani, copiii poate aparea teama de fenomene naturale precum furtunile, focul, tunetele si fulgerele. Copiii inteleg pericolele mai bine la aceasta varsta si pot crea scenarii despre ele.
Recomandari
- Asigura-l pe copil ca este in siguranta si ofera-i cat mai multe informatii despre situatiile noi care il sperie.
- Creati o rutina de seara care sa il ajute pe copil sa se simta in siguranta si relaxat atunci cand doarme.
- Folositi joaca pentru a depasi teama de monstri sau alte creaturi imaginare: ii poti cere copilului sa joace rolul unui monstru sau sa gasiti impreuna modalitati amuzante prin care il puteti face pe monstrul care il sperie sa fuga.
- Pentru a depasi frica de intuneric, poti incerca si o poveste terapeutica
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/34547181@N00/9128712470/
Frica la copii intre 7 si 17 ani
In acest interval, temerile incep sa devina mai realiste. Copiii intre 7-13 ani se pot teme de de pericole care ii pot afecta cand stau singuri in casa, de situatii de examinare la scoala, probleme de sanatate (ale lor sau ale celor dragi), moarte, dezastre naturale (cutremure, inundatii etc), iar adolescentii (14-17 ani), incep sa fie preocupati de situatiile in care trebuie sa vorbeasca in public sau situatiile sociale in care pot fi respinsi sau criticati etc.
Recomandari
Oricare ar fi teama copilului, continua sa vorbesti despre ea, accept-o chiar daca este irationala si nefondata si gasiti impreuna modalitati prin care copilul ii poate face fata.
Cand sa te ingrijorezi in legatura cu frica pe care o simte copilul tau? Atunci cand exista o discrepanta foarte mare intre varsta copilului si obiectul fricii (de exemplu, un copil de 10 ani care fuge de frica atunci cand dai cu aspiratorul) sau cand teama este atat de mare incat copilul nu isi poate trai viata in mod normal (refuza sa iasa din casa, sa manance etc.).
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere30 august 2024
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate16 august 2024
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala05 august 2024
Vara este anotimpul ideal pentru a te conecta cu natura si pentru a-ti reincarca bateriile de energie si bunastare emotionala.
Articole pe aceeasi tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Propus de: SuntParinte.ro | 30 august 2024Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Propus de: SuntParinte.ro | 16 august 2024Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala
Propus de: SuntParinte.ro | 05 august 2024Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.
Activitati in familie recente
-
Rezolutii pentru Noul An. Fisa printabila
Propus de: SuntParinte.ro | 28 decembrie 2023Varsta: 6 - 11 ani.
-
Decoratiuni 1 Decembrie. O activitate creativa simpla pentru copii
Propus de: SuntParinte.ro | 29 noiembrie 2023Varsta: 6 - 11 ani.
-
Orar scolar printabil. Alege varianta potrivita pentru copilul tau 1
Propus de: SuntParinte.ro | 05 septembrie 2022Varsta: 6 - 11 ani.
Evenimente
-
Expoziție dedicată ritualului servicii mesei în prima jumătate a secolului XXSectorul 1 28 august 2024 - 10 noiembrie 2024
-
Personalitatea lui Theodor Aman, adusa in fata publicului intr-o inedita expozitieSectorul 1 14 iunie 2024 - 31 mai 2025
-
Expozitia anuala „Intre Romania si Franta. Un parcurs plastic remarcabil”Sectorul 1 17 noiembrie 2023 - 24 septembrie 2024
-
Expoziție dedicată ritualului servicii mesei în prima jumătate a secolului XXSectorul 1 28 august 2024 - 10 noiembrie 2024
-
Personalitatea lui Theodor Aman, adusa in fata publicului intr-o inedita expozitieSectorul 1 14 iunie 2024 - 31 mai 2025
-
Expozitia anuala „Intre Romania si Franta. Un parcurs plastic remarcabil”Sectorul 1 17 noiembrie 2023 - 24 septembrie 2024
-
Expoziție dedicată ritualului servicii mesei în prima jumătate a secolului XXSectorul 1 28 august 2024 - 10 noiembrie 2024
-
Personalitatea lui Theodor Aman, adusa in fata publicului intr-o inedita expozitieSectorul 1 14 iunie 2024 - 31 mai 2025
-
Expozitia anuala „Intre Romania si Franta. Un parcurs plastic remarcabil”Sectorul 1 17 noiembrie 2023 - 24 septembrie 2024
Stiri
-
Ciao, Italia! Animest.19 iti propune anul acesta o intalnire cu maestrii animatiei italiene
04 septembrie 2024Varsta: 11 - 15 ani.
-
Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2024. Rezultatele elevilor romani
28 august 2024Varsta: 15 - 18 ani.
-
Incubatorul de Animatie la Animest: s-au deschis inscrierile pentru liceeni!
27 august 2024Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.
Comentează: