characters characters

Cum se implica parintii americani in activitatile de la scoala

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 decembrie 2011    |   10750 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Cum se implica parintii americani in educatia copiilorDin dorinta de a implica parintii in activitatea de la scoala, in scolile americane, parintii au ocazia de a participa la diverse activitati alaturi de copiii lor si de cadrele didactice. Se incurajeaza astfel parteneriatul scoala- familie prin comunicarea deschisa intre profesori si parinti.
In Romania, putine astfel de activitati se organizeaza in scoli, pentru a-i implica pe parinti in activitatea de la clasa. Iti propunem sa citesti mai multe despre acest subiect, sa te inspiri din activitatile organizate in scoala cu parintii americani si sa ne spui cum te implici tu in activitatea de la scoala copilului tau.



Activitati organizate pentru parinti in scolile americane


Iata cateva exemple de evenimente organizate pentru copii si parinti in scolile americane.

1. Saptamana in care toata familia merge la scoala ("Take Your Family To School Week").
Diferite organizatii non-guvernamentale se alatura scolilor pentru ca, timp de o saptamana, in luna februarie, an de an, sa poata implementa programe si activitati atat pentru parinti, cat si pentru copii. Parintii sosesc la scoala alaturi de copiii lor si realizeaza diferite activitati impreuna. Prin intermediul acestei initiative, parintii se implica in ceea ce inseamna viata de scolar si impreuna cu propriii copii invata ce inseamna voluntariatul, precum si alte valori. Este un prilej de a fi alaturi de copii, dar si de cadrele didactice.
Cum este in Romania: In scolile noastre, saptamana Scoala „Altfel” incearca sa ofere copiilor o noua perspectiva asupra educatiei, iar parintii sunt bineveniti sa participe alaturi de cei mici la activitatile organizate in acest interval Daca ai nevoie de o modalitate de a pastra legatura cu ceilalti parinti si cadrele didactice, poti folosi aplicatia SuntParinte.ro: grupurile de discutie.

2. Saptamana recunostintei fata de profesori ("Teacher Appreciation Week").
Parintii impreuna cu copiii lor gandesc timp de o saptamana o serie de activitati pentru a-i implica pe profesori si a le arata respectul si recunostinta fata de munca pe care acestia o depun in timpul anului scolar. In luna mai, an de an, profesorii participa la gale si festivitati   prin care sunt rasplatiti cu diplome, cupe si obiecte realizate de parinti si copii.
Ce iti recomandam: Poti organiza si in clasa copilului tau o asemenea activitate, daca ti se pare interesanta. Este nevoie sa ai insa sprijinul si celorlalti parinti ai colegilor copilului tau, pentru a face o surpriza placuta cadrelor didactice de la clasa. 
 
3. Ziua in aer liber ("Field Day").
In lunile de primavara, fiecare scoala in parte desfasoara asa numita zi in aer liber, in care toate activitatile care au loc in mod normal in clase, se desfasoara in aer liber. Se organizeaza excursii, iesiri la muzeu, vizite la biblioteci, activitati de explorare a frumusetii naturii.
Ce iti recomandam: Crezi ca in scoala copilului tau aceasta activitate ar fi acceptata cu usurinta? Poti propune aceasta activitate invatatoarei copilului tau. Orele precum educatia plastica, educatia fizica, stiintele naturii se pot realiza in natura intr-o maniera distractiva si interesanta pentru copii.

4. Noaptea de fitness- parinti, copii si profesori.

Reteta pentru aceasta noapte speciala este simpla: parintii, profesorii si copiii participa intr-o seara la diferite activitati care au ca scop miscarea si sanatatea fizica. Fie ca este vorba de fitness, de alegerea unor sporturi de echipa pe care sa le practice, meciuri organizate intre parinti si profesori sau activitati sportive de unu la unu, aceasta seara este preferata atat de copii, cat si de ceilalti participanti. Astfel, se ofera posibilitatea de interactiune intr-un mod si mediu mai putin formal, precum si de realizare a unei educatii pentru sanatate.
Ce iti recomandam: Aceasta activitate ii va incuraja pe copii sa faca mai multa miscare, pentru ca au ocazia sa ii observe practicand un sport pe adultii cei mai importanti din viata lor: parintii si cadrele didactice. Probabil ar implica un efort mai mare de organizare si de convingere a cadrelor didactice pentru a realiza aceasta activitate si in scoala copilului tau, dar noi credem ca merita sa incerciSmile.
 
5. Targul de proiecte stiintifice ("Science Fair").
Timp de o saptamana, coridoarele liceelor si a scolilor sunt pline de posterele si masutele special amenajate cu teme din stiinta.. Pornind de la intrebari de genul “Cum putem produce curent electric?”, “Ce putem face cu un bec, o sticla din plastic si o sursa de curent?” sau “Ce se intampla daca amesteci in mod gresit substantele chimice?”, copiii organizeaza mici experimente sau produc obiecte si reactii chimice si fizice inedite. Parintii pot lua si ei parte la aceste expozitii, in cadrul targului de proiecte stiintifice.

In scoala copilului tau se desfasoara asemenea targuri si concursuri de experimente stiintifice?
Daca nu se organizeaza asemenea evenimente, desi ti-ai dori acest lucru, ce crezi ca ar fi necesar pentru ca acest lucru sa se intample?


6. Ziua Carierei
Parintii elevilor sunt invitati la scoala pentru a povesti copiilor despre profesiile lor si despre rolul pe care educatia l-a avut in formarea lor. In acest mod, elevii au posibilitatea de a-si satisface curiozitatea cu privire la numeroase meserii si domenii in care ar putea ajunge pe viitor sa lucreze. Este un prim pas prin care copiii se pot orienta pentru a alege domeniul profesional potrivit.
Ce iti recomandam: In unele scoli din Romania, acest lucru se intampla deja. Desi pare o activitate potrivita pentru copiii de varste mai mari, si cei mici au o mare nevoie de modele si de inspiratie atunci cand se gandesc la profesia pe care o vor alege cand vor creste mari. Asadar, nu ezita sa propui aceasta activitate la urmatoarea sedinta cu parintii sau in grupul de discutie al clasei tale.

7. Strangere de fonduri.
Daca se ridica o anumita problema in scoala (de exemplu, lipsa unei centrale termice), parintii organizeaza un eveniment prin care isi propun sa atinga scopul pentru care s-a facut evenimentul (strangerea de fonduri). La eveniment pot sa participe atat parintii, profesorii, cat si copiii si/sau persoane cu resurse financiare sau organizatii ce ar putea sa finanteze diferite activitati.
Parintii din scoala copilului tau au avut vreodata initiatiava de strange fonduri pentru a investi in scoala sau pentru un caz caritabil?

Ce parere ai despre aceste activitati in care sunt implicati parintii? Cum crezi ca se poate imbunatati comunicarea dintre cadre didactice si parinti?

 

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Narcisa    18.04.2012 - 20:39
    toate cele 7 activitati sunt constructive si benefice atat pentru copii si parinti cat si pentru cadre didactice; consider ca implicarea parintilor in activitatile scolare completeaza procesul de educare si imbunatateste mult relatiile dintre cele trei categorii; de cate ori am avut ocazia sa paticip la astfel de activitati am iesit in castig prin intregirea imaginii asupra copilului meu ca elev; este o cale buna de a vedea ca parinte, interfata activitatii lui de la scoala, intrucat nici vizitele dese la scoala si nici varianta telefonului nu-ti ofera ca parinte, atatea informatii despre perioada petrecuta de copilul tau in cadrul scolii.
  • Utilizator Anonim
    Stoian Ioana    27.03.2012 - 03:28
    Sunt invatatoare la Scoala cu cls i viiiDOBROTESTI TR.Ma regasesc in multe din exemplele din America.In seriile pe care le am condus in ultimii 10 aniparintii s au implicat mult in activitatile scolare si extrasolare.Impreuna am organizat excursii tematice la sfarsit de ciclu primar.S au simtit si parintii elevi alaturi de copiiilor.Au ajutat material copiii cu dizabilitatisi orfanii care sunt colegii copiilor lor Au cumparat televizor si DVDpentru clasa
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    29.12.2011 - 13:21
    Intr-adevar, pentru o mai mare implicare a parintilor in activitatile de la scoala, initiativa ar trebui sa apartina in mai mare masura cadrelor didactice, pentru ca acesta este "teritoriul" lor. Profesorii sunt cei care trebuie sa se arate primii deschisi catre o colaborare cat mai activa cu parintii. In caz contrar, propunerile parintilor pot fi primite in mod defensiv de catre cadrele didactice ("Nu am nevoie sa imi spuna cineva cum sa imi fac treaba sau sa verifice ce fac la catedra"- am intalnit si astfel de situatii).
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    29.12.2011 - 10:08
    Corina, am observat si eu acelasi lucru in randul parintilor din clasa copilului meu. Problema este ca de multe ori parintii asteapta de la scoala sa le educe copiii, iar scoala reproseaza parintilor ca nu se implica destul de mult in educatia copiilor. Cred ca schimbarea ar aparea mai usor daca parintilor li s-ar da in mod frecvent ocazia sa se implice in activitatile de la scoala. Chiar daca la inceput vor fi reticenti, daca se face o "traditie" din asta, in timp, parintii vor deveni mai deschisi. E nevoie de timp si de perseverenta din partea profesorilor:).
  • Corina Diana Teleagă
    Corina Diana Teleagă    24.12.2011 - 08:59
    Dupa vacanta de iarna, la prima sedinta cu parintii le voi prezenta aceste tipuri de activitati. Teoretic,le va placea ideea. Cu practica e mai greu. E greu sa ii urnesti pe romani din loc, e dificil sa provoci o schimbare in mentalitate. Copiii sunt deschisi, insa parintii lor sunt rigizi si circumspecti la tot ce e nou. Cel putin asa se intampla in scoala in care predau eu: jumatate dintre parintii elevilor au fost prezenti la serbarea de Craciun, iar 4 nici nu si-au lasat copiii sa participe... Romanii nu stiu ce inseamna voluntariat si, cand afla, refuza il practice din motiv ca nu au. Nu au timp, nu au bani... De fapt nu au bunavointa... Cu putina bunavointa se poate face totul... Suntem invatati sa asteptam sa ni se ofere, sa ni se dea, daca se poate, fara niciun efort din partea noastra, mai pe sleau, degeaba. Sa ne pice din cer... Dragi parinti, societatea in general si scoala in special nu sunt organizatii de binefacere. Daca vreti ca societatea sa functioneze, daca vreti ca scoala sa va formeze cu adevarat copiii, puneti umarul, implicati-va, faceti ceva! Lasati vorbele goale, treceti la actiune!
  • Utilizator Anonim
    Victoria    22.12.2011 - 02:26
    cam toti parintii americani ,in special mamele fac voluntariat saptaminal in clasa si scoala ,fie ca-i supravegheaza cind trec strada sau in pauza fie ca ajuta invatatoarea in clasa .
    Sunt multe zile in care parintii sunt prezenti la scoala si chiar daca parerea multor romani este ca americanii nu sunt cititi parerea mea este ca sunt mult peste scoala noastra chiar peste aceea din anii 80 .
    Numai faptul ca poti comunica cu profesorul zilnic pe net este un lucru teribil iar modul de predare este cu totul deosebit .

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe