characters characters

Cum sa nu devii ultraprotectiv?

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 august 2010    |   2368 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Majoritatea parintilor isi doresc tot ceea ce este mai bun pentru copii lor. In consecinta, incearca sa ii protejeze de tot ce le poate face rau. Categoria situatiilor, obiectelor si activitatilor care ii pot rani pe copii poate fi extinsa pana la cele mai obisnuite circumstante de viata.
 
Iti sunt cunoscute afirmatiile urmatoare? “Este inca prea mic sa ma ajute la gradinarit”, “Mai bine merg eu la cumparaturi, decat sa-l las pe el. Daca i se intampla ceva?”, Nu cureti tu cartofii, o sa te tai!", "Stai departe de aragaz, o sa te arzi!" Pana la o anumita varsta, aceste precautii sunt obligatorii pentru siguranta copilului. Pe masura ce creste, insa este necesar sa iei decizia de a le inlatura, pentru a-i permite copilului sa castige incredere in sinesi independenta.
 
Cum poti evita sa devii un parinte ultraprotectiv?
 
1. Incearca sa-i oferi din cand in cand libertatea de a face alegeri privitoare la viata lui. Astfel ca, ii poti cere sa aleaga el culoarea hainutei pe care i-o cumparati, desertul pe care sa-l manance, ce anume sa faca: ori curatenie in propria camera, ori temele. Asa ii arati ca are o serie de alternative la care poate apela, insa inca tu esti cel ce detine controlul.

2. In privinta prietenilor, poti sa-l lasi pe el sa decida cu cine sa se joace si unde, in masura in care este in siguranta.


3. Permite-i sa-si cumpere el rechizitele scolare, incadrandu-se in suma de bani pe care tu i-o oferi. Spre exemplu daca stii bine ca are nevoie de anumite caiete tip, hartie glasata, bloc de desen, un penar nou etc, poti sa faci impreuna cu el lista de cumparaturi si sa-i dai o suma de bani in care sa se incadreze. 50 de lei ar putea fi suma din care copilul sa-si cumpere tot ce are nevoie. Ar fi bine sa il insotesti la cumparaturi pentru a fi sigur ca nu va fi  “ispitit” de alte obiecte si nu va cheltui banii pe altceva.

4. Daca deja i-ai specificat clar cateva dintre regulile la care tii,
spre exemplu “imediat dupa ce iese de la scoala vine acasa”, “dupa ce si-a facut temele poate sa se joace”, arata-i ca ai incredere in el ca le va respecta. Incearca sa nu pari cicalitor. Este suficient sa le repeti de cateva ori, nu trebuie sa fie repetate intruna pentru ca ajungi sa trezesti conflicte intre tine si copilul cu un spirit de independenta in crestere. 
 

5. Ai incredere ca poate sa faca si singur anumite lucruri. Nu-l proteja de la a-si spala vasele atunci cand a terminat de mancat, pe motiv ca nu le spala bine, nu-ti feri domnisoara de la a participa la pregatirea mancarii cu scuza “Are timp sa invete”.  Incurajeaza-i initiativele si stai in preajma lui atunci cand le pune in practica. Este o ocazie perfecta de a-l ajuta sa devina independent si sa petreceti timp impreuna. Daca esti ultraprotectiv cu el de mic, nu te mira ca atunci cand creste si ar trebui sa stie sa faca anumite lucruri pe langa casa, sa nu mai vrea el.


6. Permite-i sa-si faca un orar al invatatului, un orar pe toate zilele saptamanii, in asa fel incat sa nu isi aglomereze activitatile, dar sa isi acorde suficient timp pentru a invata, sa se relaxeze, sa faca ceea ce ii place, dar sa nu uite nici de indatoririle lui casnice.


7. Daca isi doreste foarte mult, lasa-l sa aiba un animal de casa, cu conditia sa fie el cel care are grija in totalitate de el.
Responsabilitatea este a copilului si nu a ta. Daca animalul de casa nu este ingrijit si nu are conditiile cele mai bune, atunci el va fi dat spre adoptie unei alte familii.


Recomandarile tale
Noi am deschis discutia spre o serie de posibilitati prin care tu sa-ti controlezi instinctul de a-l proteja pe copilul tau mai mult decat este nevoie. Tu ce alte completari poti sa aduci? Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe