characters characters

Cum sa ne ajutam copilul sa aiba succes in scoala si in viata?

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 august 2013    |   5945 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

S-au scris de-a lungul timpului numeroase carti despre succes. Rafturile librariilor si a bibliotecilor sunt pline de carti despre cum poti sa obtii succesul si care este cheia succesului in viata. Multe dintre ele se adreseaza parintilor care vor sa isi ajute copiii sa obtina succesul atat la scoala, cat si mai tarziu, in viata.





Ce trebuie sa stie parintii despre succesul copiilor in scoala si in viata


Comunicarea despre scoala este esentiala.

Michael Thompson, psiholog, autorul cartii ”The Pressured Child”, arata ca, desi copiii petrec mai multe ore la scoala decat acasa (daca nu numaram orele de somn:) ), de multe ori parintii se multumesc cu raspunsurile evazive si scurte ale copiilor la intrebarea “Cum a fost la scoala?”.  Michael Thompson reaminteste parintilor ca a merge la scoala nu inseamna doar a invata, ci inseamna a trece printr-o multime de stari (entuziasm, frica, plictiseala, furie, invidie, simpatie) carora copilul trebuie sa le faca fata si care il ajuta sa creasca. Mai multe detalii despre aceasta tema, poti afla participand la conferintele lui Michael Thompson in Bucuresti pe 21- 22 septembrie 2013.


Lauda excesiva a copilului predispune la vulnerabilitate si esec.

Carol Dweck, in cartea “Secrete pentru a creste copii inteligenti” arata ca una dintre greselile frecvente ale parintilor este modul in care  acestia tind sa le spuna permanent copiilor ca sunt destepti. Probabil ca tu ai fost in nenumarate situatii in care copilul s-a descurcat intr-o activitate si ai inceput sa il lauzi ca cum ar fi fost cel mai inteligent copil din lume. Cercetarile arata ca a-l lauda pe copil foarte mult il transforma intr-o fiinta vulnerabila si predispusa esecului, careia ii e frica de provocari, tocmai pentru ca se va raporta mereu la intrebarea: "Oare acum voi mai fi laudat?". Solutia la aceasta problema este de crestere copilul in asa fel incat sa ii oferim posibilitatea de a se dezvolta si de a fi deschis spre noi experiente.


Flexibilitatea versus rigiditatea in gandire.

Specialistii sustin ca atat timp cat copii sunt indemnati sa rezolve sarcini fara a li se impune o modalitate prestabilita, ei tind sa devina mai flexibili, sa gaseasca mai usor, mai multe solutii, oportunitati si chiar sa aiba mai mult succes. A fi flexibil inseamna a fi dispus sa depui efort consistent atunci cand e nevoie si sa privesti orice dificultate ca pe o provocare. Astfel, copiii care sunt flexibili in gandire tind sa aiba mai mult succes in scoala si in viata.


Recompensele pentru sarcini dificile sunt mai eficiente decat cele pentru sarcinile usoare.

Atunci cand copiii sunt recompensati pentru ca au obtinut rezultate bune intr-o activitate cu un grad mic de dificultate, ei tind sa evite activitatile mai grele si le vor alege pe cele mai usoare. Parintii sunt sfatuiti sa recompenseze copiii numai atunci cand au realizat intr-adevar ceva diferit si greu, au depus efort consistent si simt ca s-au depasit chiar pe ei insisi. Doar in acest context, daca sunt recompensati, vor simti ca au meritat cu adevarat si vor devolta strategii mult mai eficiente de rezolvare de probleme pentru a se descurca pe viitor in sarcini la fel de dificile sau poate chiar mult mai complexe.


Rezilienta este un predictor al succesului in scoala si in viata.

Rezilienta este abilitatea de a face fata adversitatilor si obstacolelor intalnite. Aceasta este o abilitate ce se invata pe parcursul vietii, iar educatia pozitiva pune accent pe formarea rezilientei.
Din exemple putem invata multe. Exista numerosi oameni celebri care prin eforturi considerabile inca din copilarie au ajuns sa aiba success mai tarziu in viata. Ii poti vorbi:
- despre importanta de a-si dezvolta pasiuni (exemplu fiind Jules Verne  sau Bill Gates),
- despre importanta exercitiului si a perseverentei (viata lui Mozart),
- despre importanta autocunoasterii (Jamie Oliver),
- despre  importanta existentei unui sistem de valori (de exemplu, Albert Einstein),
-  sau despre cat de mult ne vine in ajutor stabilirea de scopuri si obiective (viata si realizarile lui Traian Vuia).


Cu cat aceste trasaturi sunt cultivate si dezvoltate mai mult la copii, spun specialistii, cu atat acestia vor avea parte de mai mult succes, indiferent de domeniul de activitate. Tu ce trasaturi de caracter ale copilului incerci sa incurajezi?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe