characters characters

Cum iti incurajezi copilul sa raspunda la lectii

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 mai 2011    |   4740 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

cum il incurajezi pe copil sa raspunda la lectiiOrice parinte isi doreste sa aiba un copil activ la ore, dornic sa se afirme si cu initiativa. Acelasi lucru se poate spune si despre profesori: cu cat elevii participa mai activ la ore, cu atat mai bine se desfasoara acestea. Cum incurajezi un copil sa raspunda mai des la lectii? Citeste mai departe pentru a afla cum il poti pregati pentru a deveni mai activ la ore.

 

Cauze pentru care copiii nu ridica mana la ore

Iata cateva posibile cauze ale unei implicari insuficiente a copilului in activitatea de la clasa.

  • Temperamentul. De obicei, copiii introvertiti  nu adreseaza prea multe intrebari. Doar putine, rar, insa bine punctate. Copiii extrovertiti sunt mai indrazneti, ridica de multe ori mana, adreseaza intrebari, unele care nu isi au prea mult rostul, altele care deja au fost puse, insa sub alta forma etc. Aici poate fi vorba si de neatentia si impulsivitatea care ii caracterizeaza pe cei extrovertiti.

  • Timiditatea. Timiditatea are la baza cateva temeri exagerate ale copilului: teama de a fi respins de cei din jur, de a trece printr-o situatie jenanta sau de a nu se adapta la grup. Toate acestea se manifesta prin anxietate crescuta in situatiile sociale noi sau de evaluare, prin evitarea contactului verbal sau vizual cu cei din jur si prin neimplicarea in activitatea grupului. Copiii timizi, spre deosebire de cei introvertiti, isi doresc sa comunice, dar teama ii opreste. De aceea, daca timiditatea il opreste pe copilul tau sa raspunda la ore, este bine sa il ajuti sa o depaseasca.

  • O experienta neplacuta ar putea sa-i revina mereu in minte atunci cand ar dori sa intrebe ceva, astfel incat se blocheaza si renunta. Daca la un moment dat, colegii de clasa au ras de intrebarea lui, daca profesorul l-a bruscat, a facut putin haz sau l-a certat pentru modul in care s-a adresat, toata acestea ar putea fi niste asa numite ”evenimente declansatoare” care il vor bloca de-acum incolo. Este important sa verifici daca a trecut printr-o asemenea experienta si sa discutati impreuna despre ea.

  • Interesul scazut pentru materiile respective sau pentru invatare. Atunci cand materia nu il intereseaza foarte mult pentru ca nu o intelege sau ii displace, este normal sa nu doreasca sa raspunda. In acest caz, este necesar sa apelezi fie la ajutorul cadrului didactic, fie la surse alternative de informatie pentru ca fiul sau fiica ta sa poata depasi dificultatile.

  • Relatia cu cadrul didactic. Profesorii prea exigenti, ironici sau care folosesc metode dure de disciplinare a elevilor ii pot inhiba pe copii. Vorbeste cu copilul tau pentru a afla cum se simte in prezenta profesorului si daca aceasta este problema. De asemenea, pentru a afla mai multe despre evolutia copilului la scoala, poti crea Grupul de discutie al clasei, in care sa inviti profesorii, dar si parintii copiilor din clasa. Astfel, avand tu insuti o relatie de comunicare mai stransa cu profesorii copilului, vei afla informatii care sa il ajute sa se pregateasca mai bine pentru ore si vei sti ce asteptari au profesorii de la copii.

 

Cum sa-ti ajuti copilul sa fie mai activ la ore

Vorbeste cu copilul tau pentru a identifica materiile la care ridica mai des mana si cele la care frecventa este foarte scazuta. Poti aplica mai multe metode prin care sa-l incurajezi sa raspunda la intrebarile profesorului sau sa puna el insusi intrebari.

  • Identifica gandurile care ii trec prin minte si emotiile pe care le simte atunci cand decide sa nu ridice mana pentru a raspunde.S-ar putea sa identifici niste ganduri precum:”E groaznic daca ceilalti rad de mine”, ”Ma fac de ras si nimeni o sa ma mai bage in seama in pauza”, ”Profesorul o sa imi dea o nota proasta data viitoare daca gresesc acum” etc. 
    Urmatoarea etapa consta in a combate aceste ganduri irationale adresandu-i intrebari precum:
    - Si ce s-ar intampla daca intr-adevar ar rade colegii de tine?
    - Unde scrie ca profesorul isi va pedepsi elevii care pun intrebari nepotrivite sau dau un raspuns gresit?
    - Alti colegi care au raspuns gresit la o intrebare cum au reactionat? Ce li s-a intamplat?

  • Este important sa ii demonstrezi copilului tau ca se poate intampla si altora exact acelasi lucru, ca a raspunde gresit nu este o catastrofa si ca poate evita acest lucru pregatindu-si lectiile cu atentie.

  • Joaca un joc de rol, in fiecare seara, inainte de a adormi. Asezati pe scaune, ca la clasa, tu ca parinte vei juca rolul profesorului care adreseaza intrebari din lectia pe care copilul a avut-o de pregatit pentru acea zi. In acest fel, il verifici si daca si-a invatat materia, dar ii poti oferi si exemple de intrebari pe care le-ar putea adresa chiar si profesorul, in ziua urmatoare.

  • Ofera-i exemple din propria ta copilarie si viata de elev cand ai trecut prin aceleasi situatii si cum anume te-ai descurcat.

  • Inainte de a incepe ora, sfatuieste-l sa repete informatiile noi sau sa le reciteasca, pentru a se asigura ca isi aminteste totul. Astfel, stiind ca este pregatit, va fi mai increzator in sine si mai dispus sa raspunda la intrebarile profesorului.

  • Atunci cand copilul se afla in clasa si profesorul adreseaza o intrebare, sugereaza-i sa se gandeasca rapid la un raspuns si sa si-l formuleze in minte, in timp ce ridica mana. Spune-i ca ca poate sa isi ia putin timp pentru a formula raspunsul, dupa ce profesorul i-a dat voie sa raspunda. Chiar daca raspunsul nu va „iesi” perfect, majoritatea profesorilor isi ajuta elevii prin reformularea raspunsului pe care l-au dat si totul se incheie cu bine.

  • Pregateste-l si pentru momentele in care, profesorul l-ar putea nominaliza chiar daca nu a ridicat mana. Daca nu stie raspunsul, poate sa raspunda politicos ”Nu-mi amintesc”. Nu se va intampla nimic rau. Daca totusi isi reaminteste ceva, poate sa mentioneze ca nu poate reproduce totul si sa spuna informatiile pe care le stie. Cadrele didactice deseori vin in intampinarea copiilor in astfel de situatii ajutandu-i sa poata reproduce in intregime.

In final, nu uita sa ii vorbesti copilului despre avantajele pe care le presupune o atitudine activa la ore. Profesorii apreciaza mult elevii care participa la lectii pentru ca inteleg ca isi dau interesul si incearca pe cat posibil sa invete si sa inteleaga. De multe ori, profesorii apreciaza si eforturile copiilor, nu doar calitatea rezultatelor obtinute, atunci cand dau note sau evalueaza. In plus, implicarea la ore il va ajuta pe copil sa dezvolte o relatie mai apropiata si mai putin tensionata cu profesorul.

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe