Cum il inveti pe copil sa gandeasca original
Ce inseamna gandirea originala sau ”out-of-the-box”?
Gandirea originala inseamna a privi orice problema dintr-o perspectiva diferita. Pentru ca cei mici sa isi dezvolte o astfel de gandire, e important sa ii confruntam cu situatii complexe, intuitive si care sa depaseasca putin zona lor de confort. Ii poti propune exercitii care incurajeaza gandirea originala. Iata un exemplu:Deschideti o carte si puneti degetul pe un cuvant la intamplare. Scrieti fiecare cuvantul pe o coala de hartie si apoi incercati sa gasiti 30 de feluri in care cuvantul respectiv are legatura cu viata voastra. Daca nu nimeriti un cuvant potrivit, incercati din nou. Primele asocieri care va vor veni in minte vor fi destul de obisnuite, asa ca este bine sa incercati sa gasiti cat mai multe.
Cum iti poti ajuta copilul sa isi dezvolte gandirea originala?
Din ce in ce mai multi specialisti atrag atentia asupra faptului ca felul in care este organizat sistemul de invatamant diminueaza nivelul de creativitate al copiilor. Poti urmari o prezentare pe Ted.com pe aceasta tema:Asadar, ne revine noua rolul de a-i incuraja pe copii sa gandeasca original. Iata cum poti face acest lucru:
1. Fii deschis lucrurilor noi, situatiilor cu care nu te-ai mai confruntat si solutiilor pe care nu le-ai mai testat.
2. Evita sa ii arati cum sa procedeze in diverse situatii si accepta faptul ca cel mic, prin metoda la care s-a gandit, va ajunge intr-un final la rezultat, chiar daca modalitatea de rezolvare e diferita de a ta.
3. Evita sa critici solutiile sau ideile propuse de copilul tau. Chiar daca ti se pare ca nu au sens sau ca sunt imposibile, nu porni de la premisa ca „Nu se poate pentru ca nu am mai auzit de asa ceva niciodata”.
4. Provoaca-l la discutii pe teme „serioase”, dupa ce ii expui problema pe intelesul lui. Poate fi vorba de probleme care vizeaza intreaga planeta sau doar familia voastra. De exemplu, daca vreti sa rearanjati mobila intr-o camera pentru a obtine mai mult spatiu, nu ezita sa ii ceri parerea si copilului tau – te poate surprinde cu o solutie ingenioasa.
5. Atunci cand copilul tau nu reuseste sa inteleaga ceva la scoala, cautati impreuna pe internet prezentari si demonstratii diferite fata de ceea ce a invatat. In acest mod va intelege ca orice problema poate sa aiba mai multe solutii, pe cat de bune, pe atat de diferite. Iata un exemplu: cum il inveti pe copilul tau sa numere de la 1 la 10 in engleza?
- Printr-un film in care fiecare cifra este prezentata pe rand: https://www.youtube.com/watch?v=y4a0pdIleP8
- Printr-un cantec in engleza: https://www.youtube.com/watch?v=dk9Yt1PqQiw
6. Ofera-i jucarii care pot fi folosite in mai multe feluri, nu care au o singura functie. Astfel, copilul poate sa isi dezvolte imaginatia prin joaca, oferind jucariilor mai multe roluri si improvizand diverse jocuri. De exemplu, o minge poate juca rolul de planeta, de ghiulea sau de mar in jocuri diferite ale copiilor.
7. Stimuleaza curiozitatea copilului. Orice informatie noua il determina pe copil sa faca legaturi cu informatiile deja asimilate, incurajandu-l sa descopere asemanarile si deosebirile dintre fenomene, procese sau situatii despre care invata.
Gandirea originala inseamna de fapt a fi diferit de ceilalti, a privi lucrurile dintr-o perspectiva diferita de cea cu care ai fost obisnuit. Inseamna sa iesi din cotidian, sa nu mai privesti anumite lucruri ca fiind tabu, ci pur si simplu sa dai frau liber imaginatiei si gandirii. Tu cum dezvolti gandirea originala a copilului?
Concurs! Raspunde in sectiunea de comentarii de mai jos la intrebarea „Ce iti doresti pentru copilul tau in noul an scolar?”. Poate iti doresti sa aiba rezultate mai bune la matematica, sa inceapa un curs extrascolar sau sa isi faca noi prieteni. Oricare ar fi obiectivele tale si ale copilului tau pentru noul an de scoala, impartaseste-le cu noi si poti castiga una dintre cele trei carti Cum sa cultivi creativitatea copiilor. Exercitii pentru stimularea inventivitatii si exprimarii de sine oferite de Editura Polirom. Te rugam sa te asiguri ca ai lasat o adresa de email valida, la care te putem contacta. Concursul se desfasoara in perioada 20 septembrie-4 octombrie 2013. Mult succes! |
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
Esecul productiv in invatare, o metoda inedita de predare
Cand elevii sunt pusi in fata unor probleme dificile, care le trezesc interesul si ii ajuta sa vada care sunt cunostintele sau abilitatile care le lipsesc, motivatia pentru invatare creste.
-
10 metode prin care verificam intelegerea lectiei de catre copii
Cand vrem sa ii ajutam pe copii sa invete, ne concentram deseori asupra metodelor eficiente de invatare, asupra resurselor alternative sau asupra metodelor de predare eficiente. Dar un aspect esential al invatarii este intelegerea: inainte de a-i ajuta sa retina informatii noi, trebuie sa fim siguri ca cei mici le-au inteles.
Comentează:44 comentarii
Castigatorii vor fi contactati pe email pentru stabilirea detaliilor referitoare la intrarea in posesie a premiului.
Imi doresc, atat pentru fetita mea, cat si pentru mine, ca in acest an sa reusim sa "slefuim", intr-un mod cat mai placut, caracterul ei, acest lucru fiind o punte de legatura catre insusirea si fixarea cunostintelor , cat si pentru o relationare cat mai reusita cu colegii si cu prietenii ei.